Presa străină: Guvernul Boc supravieţuieşte moţiunii de cenzură, în pofida protestelor încinse

Presa internaţională tratează pe larg subiectul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului român, care a fost respinsă la limită marţi, pe fondul huiduielilor şi fluierăturilor din Parlament şi al protestelor desfăşurate în faţa Legislativului, pe vreme de caniculă.

18 afișări
Imaginea articolului Presa străină: Guvernul Boc supravieţuieşte moţiunii de cenzură, în pofida protestelor încinse

Guvernul Boc supravieţuieşte moţiunii de cenzură, în pofida protestelor încinse, scrie presa străină (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Parlamentul român a respins marţi o moţiune de cenzură împotriva Guvernului de centru-dreapta, deschizând calea implementării unui plan draconic de austeritate, contestat de opoziţie şi sindicate, relatează Agenţia France-Presse.

Guvernul premierului Emil Boc a supravieţuit moţiunii la limită, cu numai opt voturi diferenţă, determinând opoziţia să anunţe că va face apel împotriva măsurilor de austeritate la Curtea Constituţională, notează la rândul său Bloomberg.

Moţiunea a fost depusă după ce Guvernul a prezentat unele dintre cele mai severe măsuri de austeritate din Uniunea Europeană, precizează cotidianul Financial Times. În cadrul dezbaterii de marţi, Boc a fost huiduit şi fluierat de politicienii opoziţiei, care au calificat acest pachet de măsuri drept un "genocid social".

Agenţia germană DPA precizează că aceste măsuri prevăd reducerea salariilor funcţionarilor publici cu 25 la sută şi a pensiilor şi ajutorului de şomaj cu 15 procente.

Potrivit ediţiei electronice a cotidianului Irish Times, oficialii speră ca salariile şi pensiile reduse să revină la nivelul actual încă de anul viitor.

Respingerea moţiunii de cenzură este o ocazie pentru responsabilitate maximă, a declarat premierul Emil Boc după vot. El a subliniat că Guvernul său a fost forţat să ia o decizie nepopulară, dar singura prin care ţara poate supravieţui crizei actuale, informează agenţia China Nouă.

Cotidianul New York Times precizează că votul ajută România să primească următoarea tranşă din împrumutul de 20 de miliarde de euro obţinut anul trecut de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană. Victoria la limită a Guvernului ilustrează însă provocările pe care le va avea de înfruntat acesta în încercarea de a limita cheltuielile, care au făcut din România una dintre cele mai vulnerabile ţări din regiune din punct de vedere economic.

Chiar şi unii membri ai Partidului Liberal-Democrat al lui Boc au votat pentru moţiune, inclusiv fosta vedetă de televiziune Teo Trandafir, care le-a arătat celorlalţi parlamentari cum votează, apoi a ridicat mâinile în semn de triumf, notează agenţia Reuters.

În timp ce parlamentarii dezbăteau moţiunea, mii de români furioşi protestau în afara Parlamentului, informează agenţia Associated Press, adăugând că peste 3.500 de angajaţi din sectorul public şi pensionari au blocat traficul şi unii au încercat să spargă o poartă.

Protestatarii au aruncat cu apă spre poliţişti şi au fost implicaţi în scurte confruntări cu forţele de ordine. Un grup a incendiat mai multe păpuşi care purtau numele miniştrilor şi care anterior au fost trase în ţepe. Manifestanţii ameninţaseră să ia cu asalt clădirea Parlamentului dacă Guvernul nu este demis, dar protestul lor s-a redus pe fondul căldurii, menţionează AP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici