Video Preşedintele Băsescu: NU APROB memorandumul cu FMI şi BM din cauza ACCIZEI la carburanţi. Ponta: Nu mai avem, practic, acord cu FMI şi CE - VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. Băsescu a precizat că a informat FMI în legătură cu poziţia sa faţă de problema accizei la carburanţi, el menţionând că la vizita delegaţiei Fondului din ianuarie se poate renegocia acest punct.

2939 afișări

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

- Voi vorbi despre memorandumul care mi-a fost trimis spre aprobare, de către Guvern, care abordează două teme: aprobarea discuţiilor cu FMI, CE şi BM, şi, cea de-a doua, aprobarea semnării memorandumului de către miniştrii Chiţoiu şi Voinea, pentru aprobarea negocierilor purtate de Guvern cu Fondul şi Banca Mondială şi semnarea scrisorii Guvernului către FMI, care ar trebui să intre în board-ul FMI în decembrie.

- Am decis să nu aprob acest memorandum, pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea, la obligaţiile pe care le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanţi

- Această măsură este antieconomică, împotriva intereselor României şi a şanselor de relansare economică. Nu doresc măsuri care să frâneze lansarea economică. Guvernul nu are nevoie de această măsură. Această măsură va afecta pensiile mai mult decât creşterea de 3 la sută.

- Consider că Guvernul trebuie să renunţe la creşterea accizei. Preţul combustibului nu este afectat doar de această acciză, ci şi de creşterea taxei pe construcţii speciale.

- Vreau să avertizez şi Guvernul şi Parlamentul: să renunţe la minciună, pentru că neaplicarea acestei taxe se recuperează prin reducerea cheltuielilor cu 1,5 miliarde de lei la Ministerul lui Dragnea şi am mai văzut eu un excendent de resursă pus la plata excedentului datoriei. Asta ar însemna 2,1 miliarde dintr-o singură privire. N-aş vrea să intru în detalii, în buget, pentru că s-ar putea să mai găsesc vreo două miliarde la care se poate renunţa.

- Bugetul mai cuprinde o minciună. Taxa pe construcţii este evaluată ca venit, la 480 de milioane. Aşa cum este introdusă ordonanţă poate produce orice sumă între 500 de milioane şi 15 miliarde, dar eu cred că o aplicare rezonabilă a acestei taxe aduce circa 2 miliarde de RON la buget. Deci, aici este o altă rezervă pe care Ponta o ascunde. 1,5 miliarde sunt la Ministerul Dezvoltării, 600 de milioane sunt la excedentul care este în buget pentru plata serviciului datoriei şi încă 1,5 miliarde sunt ascunşi din taxa pe stâlp

- Legal, nu poate fi înaintat pentru că este un acord internaţional şi este obligatoriu semnarea de către preşedinte. Ei pot modifica şi legea, dar nu cred că pot da OUG pentru Constituţie, iar aici au o problemă. I-am avertizat de mult să reia negocierile cu Guvernul. Nu semnez acest memorandum. Pentru că ce fac este fără precedent.

- Au fost guverne în dificultate şi au trebuit să mărească fiscalitatea, dar acest guvern nu este în dificultate. Ei vor doar să-şi creeze resurse pentru alegerile din 2014. Acest lucru mi se pare inadmisibil. Guvernul, puterea, să-şi facă campania electorală pe banii lor şi nu pe banii populaţiei şi pe efectele pe care această acciză suplimentară le introduce pentru fiecare cetăţean. Cei mai afectaţi vor fi cei mai săraci.

- Este prima dată când resping un memorandum. Şi Guvernul a negociat fără mandat aprobat de mine şi deci nu-mi pot cere să le validez ceea ce au negociat.

- Am mai semnat acordul trecut, deşi nici atunci nu au avut mandat, dar spiritului celui de-al treilea acord prezenta motivele pentru care eu am ţinut să continuăm negocierile: să continuăm programele de restructurare a companiilor de stat şi creşterea economică. Introducerea acestei accize nu face decât să diminueze consumul şi deci să afecteze creşterea economică.

- Poate vă întrebaţi ce se va întâmpla în continuare. Eu am informat deja Fondul privind această poziţie a mea. În ianuarie vine din nou delegaţia FMI şi se poate renegocia acest punct.

- Sigur, Guvernul îşi poate asuma să trimită fără semnătura mea acest memorandum, dar eu nu semnez o creştere a accizei la combustibil.

Discutarea acordului cu România în board-ul FMI în luna decembrie nu va mai avea loc

Discutarea în board-ul FMI a scrisorii de intenţie şi a memorandumului de politici economice încheiate cu autorităţile române, programată pentru luna decembrie, va fi amânată întrucât documentele trebuie să conţină şi semnătura preşedintelui ţării.

Ponta: Nu mai avem practic acord cu FMI şi CE

Premierul Victor Ponta a comentat scurt luni seară anunţul preşedintelui Traian Băsescu privind neaprobarea memorandumului cu FMI, declarând pentru MEDIAFAX că nu mai avem practic acord cu FMI şi CE.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici