Preşedintele Iohannis nu o revocă pe Kovesi de la şefia DNA: NU voi da curs propunerii ministrului Justiţiei. Motivele nu au fost de natură să mă convingă | DOCUMENT/ Toader: Vom sesiza CCR

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că nu o va revoca pe Laura Codruţa Kovesi de la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

11134 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Iohannis nu o revocă pe Kovesi de la şefia DNA: NU voi da curs propunerii ministrului Justiţiei. Motivele nu au fost de natură să mă convingă | DOCUMENT/ Toader: Vom sesiza CCR

Iohannis, aşteptat să anunţe în această seară decizia în cazul revocării lui Kovesi. „Varianta B” a lui Dragnea: „A fost discutată în coaliţie, este o decizie bună”

Klaus Iohannis a refuzat, luni, să dea curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, anunţând că motivele invocate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă.

"La jumătatea lunii februarie, ministrul Justitiei mi-a trimis o propunere de revocare a procurorului şef al DNA, împreună cu raportul activităţii manageriale a DNA. După cum probabil vă aminţiţi, după ceva timp, la mijlocul lunii martie, mi-a fost înaintat şi avizul CSM, care a ajuns la cu totul altă concluzie decât a domnului ministru. Avizul CSM a fost unul negativ. El nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, adiţional, chiar dacă avizul nu obligă, el în niciun caz nu poate fi ignorat. Costat deci că, în analiza aceloraşi acţiuni sau inacţiuni şi în aplicarea aceloraşi texte legale, două autorităţi ale statului, respectiv ministrul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii, ajung la concluzii diametral opuse", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că, odată ce a fost sesizat cu propunerea de revocare şi după ce a primit avizul CSM, a cerut departamentelor de specialitate din Administraţia Prezidenţială o analiză şi câteva propuneri.

"Analizând motivele minstrului Justiţiei, am constatat că autorul raportului consideră că acesta este, citez, o luare de poziţie faţă de dezbaterile publice din ultimul an, ceea ce clar induce percepţia că evaluarea ministrul Justiţiei poate fi subiectivă. Această percepţie e întărită şi de prezenţa în raport a unor aspecte referitoare la cariera profesională a ministrului Justiţiei. De asemenea, unele motive care fundamentează propunerea de revocare nu sunt pertinente. Motivele ministrului Justiţiei nu au fost de natură să mă convingă, în mare parte nici nu corespund prevederilor legale propunerii de revocare a doamnei Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.În concluzie, nu voi da curs propunerii de revocare a doamnei Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA", a mai spus Klaus Iohannis.

Ministrul Justiţiei a anunţat că va sesiza CCR privind refuzul lui Iohannis de a o revoca pe Kovesi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni, că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de revocare din funcţie a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"În condiţiile în care Preşedintele României nu are abilitarea legală şi nici competenţele funcţionale de evaluare a activităţii profesionale şi manageriale desfăşurate de procurorul şef al DNA; În condiţiile în care argumentele care au stat la baza declanşării procedurii de revocare au devenit mai actuale şi mai consistente; Văzând legislaţia aplicabilă în acest domeniu; Valorificând jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, vom sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul Preşedintelui de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA !", a scris Tudorel Toader, pe pagina sa de Facebook, imediat după anunţul făcut de şeful statului.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va susţine luni, 16 aprilie a.c., ora 18:00, o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni (acces pentru reporterii şi redactorii acreditaţi; oportunităţi de imagine pentru cameramanul şi fotograful oficiali; imaginile video vor fi difuzate presei acreditate prin sistemul unic de transmisie în direct)", se arată în mesajul Administraţiei Prezidenţiale.

În lipsa unui semnal favorabil la cererea de revocare formulată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, coaliţia PSD-ALDE ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale în acest caz. Scenariul nu a fost exclus nici de premierul Viorica Dăncilă, nici de şeful PSD, Liviu Dragnea.

„În funcţie de ce va anunţa preşedintele, dacă ministrul Toader intenţionează să facă un demers, noi îl susţinem”, a declarat Dragnea, la finalul şedinţei conducerii PSD de astăzi. Întrebat dacă o recaţie în cazul unui refuz al lui Iohannis au fost discutaţi cu partenerii de la ALDE, şeful PSD a spus: „ A fost discutată în coaliţie, este o decizie bună.”

Dragnea a exclus, totodată, varianta suspendării din funcţie a lui Iohannis. „ Sub nicio formă nu luăm în calcul ideea de suspendare”, a spus el.

Premierul Viorica Dăncilă nu a exclus, săptămâna trecută, o sesizarea  CCR dacă preşedintele Iohannis va refuza revocarea şefei DNA. Laura Codruâa Kovesi, însă spune va lua o decizie după ce şeful statului va face un anunţ oficial. Premierul a dat asigurări că ”sigur îl va susţine pe ministrul Justiţiei”, Tudorel Toader.

”Nu am ezitat niciodată să-mi asum responsabilitatea. Poate aceasta a fost şi motivul pentru care preşedintele Liviu Dragnea, partidul, m-au susţinut pentru postul de prim-ministru. (...) Vreau să văd în primul rând ce va face preşedintele pentru a putea lua o decizie, însă ceea ce pot spune sigur e că îl voi susţine pe ministrul Justiţiei”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la Antena 3, întrebată dacă va sesiza CCR un posibil conflict juridic de natură constituţională în cazul în care şeful statului nu o va revoca pe Laura Codruţa Kovesi de la şefia DNA.

Ea a mai spus că va discuta cu miniştrii să ceară desecretizarea eventualelor protocoale cu SRI.

”Din prima clipă poziţia mea a fost pentru desecretizare, să înlăturam toate aceste lucruri legate de protocoale. O să vorbesc cu miniştrii din cabinetul meu mâine (joi - n.r.) să vadă unde sunt protocoale şi acolo unde sunt să desecretizeze”, a punctat Dăncilă.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat martea trecută, întrebat dacă va fi sesizată Curtea Constituţională, în cazul în care şeful statului va refuza revocarea Laurei Codruţa Kovesi, că rolul ar reveni Guvernului şi premierul trebuie să îşi asume această poziţie.

"Cred că va ajunge la CCR (n.r.: în cazul refuzului preşedintelui de a revoca procurorul şef al DNA). Dar dacă analizăm lucrurile cum sunt, conflictul poate să fie între Executiv şi preşedinte, deoarece raportul este făcut de ministrul Justiţiei, în raport cu preşedintele. Sigur, Constituţia dă dreptul şi preşedinţilor celor două Camere, dar lucrurile sunt foarte clare şi vom vedea că logic ar fi ca ministrul Justiţiei şi premierul să fie cel care se sesizează în acest caz. Nu este justificată sesizarea Curţii în această situaţie, e doar o acţiune suplimentară. CCR a decis în mod lipsit de echivoc că preşedintele nu are un rol esenţial privind numirea şi revocarea şi decizia e limpede. (...) Trebuie să vedem decizia preşedintelui, nu am discutat foarte mult, dar premierul, oricare ar fi el, trebuie să îşi asume rolul, nu trebuie să fie altcineva, mai ales că au ministrul al justitiei care e autoritate în domeniu, mă aştept ca guvernul să îşi asume această soluţie", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să accepte cererea de revocare, preşedintele Senatului a spus: "Ţine de modul în care preşedintele înţelege să îşi exercite mandatul. (...) Au apărut protocoalele şi modul în care opera DNA prin unităţile de elită, toate informaţiile din spaţiul public, încălcările Constituţiei, cuprinse inclusiv în raportul ministrului Justiţiei (n.r.: raportul privind revocarea procurorului şef al DNA), este greu ca aceste lucruri să fie ignorate", a mai spus Tăriceanu.

Pe 22 februarie, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a cerut revocarea şefei DNA, reţinând în sarcina acesteia 20 de „acte şi fapte de netolerat”. Printre acestea, Toader a menţionat ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsurile din dosare, lipsa unei reacţii adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploieşti, precum şi afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene.

Timp de 80 de minute, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, în sinteză, raportul de 36 de pagini privind activitatea managerială la nivelul conducerii DNA, reţinând în sarcina Laurei Codruţa Kovesi 20 de „acte şi fapte de netolerat”, pentru care a cerut revocarea.  „Prezentul raport însoţit de propunerea de revocare va fi transmis către secţia de procurori a CSM, precum şi către preşedintele României, pentru a analiza şi a decide în raport cu competenţele”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Procedura de revocare presupune un aviz consultativ din partea Secţiei pentru Procurori a CSM, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele României. Klaus Iohannis a anunţat săptămâna trecută că nu are motive pentru înlăturarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, însă aşteaptă raportul lui Tudorel Toader.

Imediat după conferinţa ministrului Justiţiei, preşedintele Klaus Iohannis a precizat, printr-un comunicat, că evaluarea sa privind activitatea DNA şi a conducerii acesteia diferă de cea a lui Tudorel Toader. Şeful statului şi-a reafirmat susţinerea faţă de Kovesi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici