Medierea Guvern - BNR. Preşedintele Iohannis se întâlneşte astăzi cu guvernatorul Mugur Isărescu. Când va veni la discuţii premierul Dăncilă/ Teodorovici anunţă o nouă rundă de negocieri la Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis are o întâlnire, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi cu prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

1830 afișări
Imaginea articolului Medierea Guvern - BNR. Preşedintele Iohannis se întâlneşte astăzi cu guvernatorul Mugur Isărescu. Când va veni la discuţii premierul Dăncilă/ Teodorovici anunţă o nouă rundă de negocieri la Guvern

Medierea Guvern - BNR. Preşedintele Iohannis se întâlneşte astăzi cu guvernatorul Mugur Isărescu. Când va veni la discuţii premierul Dăncilă

"Întâlnire cu conducerea Băncii Naţionale a României. La întâlnire vor participa domnul Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, şi domnul Florin Georgescu, Prim-viceguvernatorul BNR", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Întâlnirea este programată pentru ora 12.00.

Sursa foto: www.presidency.ro

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire, vineri, la ora 11.00, tot la Palatul Cotroceni, cu premierul Viorica Dăncilă, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Instituţia a precizat, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Klaus Iohannis a decis ca o primă rundă de discuţii cu conducerea BNR şi cu premierul Viorica Dăncilă să le aibă separat.

Conform sursei citate, după întâlnirea de miercuri, de la ora 12.00, cu guvernatorul Mugur Isărescu şi cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, preşedintele României a decis să o cheme la discuţii şi pe Viorica Dăncilă, vineri, la ora 11.00, la Palatul Cotroceni.

"Preşedintele speră ca, după aceste discuţii, care vor avea loc la Palatul Cotroceni, Guvernul şi conducerea BNR să se întâlnească în zilele următoare pentru a avea un dialog direct", transmite Administraţia Prezidenţială.

Teodorovici: Joia viitoare va fi întâlnire premier- guvernatorul BNR. Atunci discutăm şi despre ROBOR

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri că săptămâna viitoare, joi, va fi o întâlnire între premierul Viorica Dăncilă şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu, ocazie cu care se va discuta şi despre creşterea ROBOR, în condiţiile în care acesta a ajuns la 2,42%.

"Nu e atributul guvernului sau ministerului nivelul ROBOR în piaţă. E atributul Băncii Naţionale. Va fi în discuţie între cea dintre Banca Naţională şi doamna premier. Discuţiile respective se vor axa cu argumente pro-contra, vom vedea ca Guvern care sunt argumentele Băncii Naţionale, dacă putem face un mix de politici ca lucrurile să se schimbe. BNR invocă ceva la nivelul guvernului, noi spunem că trebuie să fie ceva acţiuni din partea BNR, care trebuie îndreptate într-o anumită zonă, dar nu că cerem noi BNR să facă într-un fel sau altul", a declarat ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

Discuţiile vor avea loc joia viitoare, în contextul în care în aceste zile şeful statului, care s-a anunţat ca mediator între insitutţii, a stabilit întâlniri atât cu conducerea BNR, cât şi cu premierul Dăncilă.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a crescut miercuri la 2,42%, de la 2,28% în ziua anterioară, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Nivelul de 2,42% nu a mai fost consemnat din 24 octombrie 2014.


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că va fi mediator între Guvern şi Banca Naţională a României, urmând să invite cele două părţi la Cotroceni. "Este posibil ca anumite abordări ale Cotroceni şi BNR să semene, dintr-un motiv simplu, suntem oameni care înţelegem legile economiei şi vedem ce se intâmplă. Această abordare de a arunca în curtea BNR inflaţia, creşterea dobânzilor este fundamental greşită (...) Politicile fiscale ale guvernanţilor au dus la creşterea dobânzilor. Problema poate fi rezolvată printr-o abordare responsabilă şi politici guvernamentale sustenabile. Guvernele PSD nu au înţeles foarte bine urmările politicilor pe care le-au pus în practică, au trecut cu lejeritate peste argumentele Opoziţiei, ale mele. Ea poate fi corectată, dar dacă mai stăm mult se va ajunge la dezechilibre în scurt timp. Animozitatea BNR şi Guvern e profund dăunătoare. Voi face o mediere, adică vin la aceeaşi masă parţile care au o opinie diferită. În zilele următoare, voi invitat şi pe unii şi pe alţii la Cotroceni", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

În replică, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat marţi că Guvernul colaborează cu Banca Naţională a României (BNR), chiar dacă „ne mai şi criticăm între noi”, astfel că nu e nevoie de o mediere - oferită de preşedintele Klaus Iohannis - între cele două instituţii. „Nu e un război între BNR şi Guvern. Noi colaborăm - asta nu înseamnă că nu ne mai şi criticăm între noi. Nu cred că e nevoie să avem şi o astfel de discuţie, există o relaţie între cele două instituţii”, a spus Eugen Teodorovici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici