Prigoană este de acord cu eliminarea caracterului naţional al statului, susţinută de UDMR

Deputatul PDL Silviu Prigoană a declarat miercuri că este de acord cu propunerea UDMR de eliminare din Constituţie a caracterul naţional al statului, arătând că în toate legile fundamentale ale ţărilor care au aderat la UE a fost eliminată "această poveste".

800 afișări
Imaginea articolului Prigoană este de acord cu eliminarea caracterului naţional al statului, susţinută de UDMR

Silviu Prigoană (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Acest lucru se întâmplă în toate statele europene. În toate constituţiile ţărilor care au aderat la spaţiul comunitar este eliminată această poveste. Acum intrăm în comunitatea europeană şi vom fi statele europene, aşa cum există Statele Unite al Americii, asta se doreşte de fapt şi caracterul naţional trebuie să dispară, va fi naţionalitate europeană", a precizat Silviu Prigoană.

"Ei sunt americani punct şi noi trebuie să fim toţi europeni punct, fără graniţe, fără Kosovo, fără mutat graniţe mai la Braşov sau mai la Oradea", a mai spus Prigoană, întrebat în legătură cu propunerea UDMR de eliminare a caracterului naţional al statului român.

Grupul parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor a depus un amendament la proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei prin care se elimină caracterul naţional al statului român, cu toate că dispoziţiile actualei Constituţii privind caracterul naţional nu pot face obiectul revizuirii.

Articolul 1 din Constituţia actuală a României prevede, la alineatul 1, că "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil". Conform amendamentului depus de grupul UDMR, articolul 1. (1) va avea următorul cuprins: "România este stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil".

Actuala Lege fundamentală a României prevede, la articolul 152 - (1) privind limitele revizuirii -, că "dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii".

Propunerea UDMR de eliminare din Constituţie a caracterului naţional al statului a reuşit să coalizeze reprezenanţi ai taberelor politice adverse, Roberta Anastase, Victor Ponta, Dan Voiculescu, Cristian Diaconescu şi Ioan Oltean susţinând cu toţii că amendamentul Uniunii este inacceptabil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici