Şedinţa CSM, unde s-a ales noua conducere. Iohannis, despre legile Justiţiei: Proceduri neclare, ad-hoc, cu pumnul în gura Opoziţiei/ Răspunsul ministrului Toader: Nu am predat proiectul legilor justiţiei comisiei, ci comisia l-a preluat

A început prima şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii pentru anul 2018, la care participă şi preşedintele Klaus Iohannis. În cadrul şedinţei se va alege noua conducere a Consiliului şi se va dezbate raportul de activitate pe 2017.R

6299 afișări
Imaginea articolului Şedinţa CSM, unde s-a ales noua conducere. Iohannis, despre legile Justiţiei: Proceduri neclare, ad-hoc, cu pumnul în gura Opoziţiei/ Răspunsul ministrului Toader: Nu am predat proiectul legilor justiţiei comisiei, ci comisia l-a preluat

Prima şedinţă a CSM pe 2018, unde se alege noua conducere/ Klaus Iohannis: Persoane condamnate, urmărite penal sau judecate nu au ce căuta în conducerea statului. Ar trebui introdus principiul integrităţii în Constituţie - VIDEO LIVE

UPDATE 13:08 Judecătorul Simona Marcu este noul preşedinte al CSM/ A fost ales şi noul vicepreşedinte al CSM

Judecătorul ÎCCJ Simona Marcu este noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), magistratul fiind singurul candidat pentru această funcţie.

Decizia a fost luată cu 11 voturi pentru şi opt împotrivă.

Procurorul Codruţ Olaru este noul vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, decizia fiind luată cu 10 voturi pentru şi 9 împotrivă. Olaru va face echipă cu judecătorul Simona Marcu.

UPDATE 12:48 Mateescu, către Iohannis: Am simţit neadecvate unele reacţii ale politicienilor la adresa justiţiei

Judecătorul Bogdan Mateescu i-a spus preşedintelui Klaus Iohannis, în şedinţa CSM de vineri, că a simţit "neadecvate unele reacţii ale politicienilor la adresa justiţiei".

"Să ştiţi că şi eu, în calitatea de judecător, am simţit neadecvate unele reacţii ale politicienilor de orice tip la adresa justiţiei. (..) Vă mulţumim pentru sprijin şi multumim tuturor persoanelor implicate în conducerea acestut stat în afara căruia niciunul nu suntem, că înţelegeţi şi vor înţelege că independenţa justiţiei e un fundament al statului român democratic şi trebuie să o vedem dincolo de chestiunile declarative şi că trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă, politicieni sau nu, magistraţi apolitici sau nu, cetăţeni ai României, să o consolidăm. Misiunea mea în acest consiliu este să apăr independenţa justiţiei. Am rămas şi eu cu un gust amar faţă de anumite fapte, acte", i-a spus judecătorul Bogdan Mateescu preşedintelui Klaus Iohannis la şedinţa CSM.

Preşedintele Klaus Iohannis a prezidat, vineri, prima parte a şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii.

UPDATE 12:27 Ministrul Tudorel Toader, către Klaus Iohannis: Nu am predat proiectul legilor justiţiei comisiei, ci comisia l-a preluat

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a spus preşedintelui României, în şedinţa CSM, referitor la proiectul de modificare a legilor justiţiei, ca nu el a fost cel care l-a predat comisiei speciale, ci forul l-a preluat.

"Eu am în faţă un proiect de candidatură şi citesc o jumătate de frază, care în opinia mea este cheia bunului mers al justiţiei, şi anume: respectarea strictă a atribuţiilor constituţionale şi legale, a statutului judecătorilor si procurorilor. (...) Dumneavoastră, domnule preşedinte, ştiţi că într-un alt context m-am angajat să fac o radiografie a evoluţiei sistemului judiciar, a puterii judecătoreşti pentru a vedea în ce măsură echilibrul puterilor în stat poate fi etapizat, îmbunătăţit. (..) Aţi vorbit de procedura de elaborare a legilor justiţiei. Sigur, nu vreau să spun că a fost bine sau n-a fost bine. Dar cu certitudine vreau să vă spun că nu ministrul justiţiei a predat priectul de lege către Comisia specială, ci Comisia specială a invitat ministrul care a prezentat proiectul de lege de 50 de minute, după care Comisia l-a preluat şi l-a însuşit ca iniţiativă legislativă", a spus Tudorel Toader în şedinţa CSM prezidată de preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE 10:56 Iohannis, despre legile Justiţiei: Proceduri neclare, ad-hoc, cu pumnul în gura Opoziţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat modificările la legilor Justiţiei, spunând vineri, la şedinţa CSM, că acestea s-au făcut precum îngrăşarea porcului în Ajun, cu "pumnul în gura Opoziţiei" şi fără transparenţă.

"O procedură parlamemtară pe care în această formă nu am avut-o niciodată, cu discuţii lipsite total de transparenţă, cu pumnul în gura Opoziţiei, ba chiar unii au vrut să voteze ca Opoziţia să nu mai aducă amendamente de alea deranjante, cu lucrat noaptea, cu lucrat multe ore în ultimele zile ale sesiunii. De ce s-ar fi grăbit doamnele şi domnii parlamentari să îngraşe porcul înainte de Crăciun? Probabil n-au auzit de acea vorbă din popor cu îngrăşatul porcului în Ajun de Crăciun", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii.

Şeful statului a mai criticat graba cu care parlamentarii vor să aducă modificări legilor Justiţiei.

"Au ieşit trei legi contestate, nu numai de Opoziţie la CCR, ci şide ICCJ, care a analizat aceste legi şi le-a considerat că nu se încacdrează în cadrul constituţional din România. Eu, preşedintele României regret că s-a ajuns ca legile justiţiei să se discute în proceduri neclare, ad-hoc, sub presiunea timpului, cu nerespectarea unor cutume în procedură parlamentară şi, în final, aprobate în mare viteză, voiteză neexplicată în spaţiul public şi ajunse toate să fie contestate de CCR ",va mai spus Iohannis.

UPDATE 10:35 Iohannis: Persoane condamnate, urmărite penal sau judecate nu au ce căuta în conducerea statului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la şedinţa CSM, că persoanele condamnate, urmărite penal sau judecate nu au ce căuta în conducerea statului, precizând că ar trebui introdus principiul integrităţii în Constituţie.

"În general, a apărut aşa un entuziasm de a discuta în spaţiul public ce se întâmplă în sistemul de justiţie. Având în vedere că avem câteva persoane condamnate penal, urmărite penal, judecate penal, nu e de mirare. Am afirmat în repetate rânduri şi o să mai afirm că astfel de persoane nu au ce căuta în conducerea statului fiindca dintr-un interes personal evident vor fi tot timpul tentate să pună sub semnul întrebării sistemul de justiţie, justiţia, judecătorii, procurorii, dăunând grav statului, încrederii cetăţeanului în stat şi în justiţie. Sistemul electoral a fost aşa contruit ca accesul acestor persoane a fost posibil, nu putem să negăm accesul acestor persoane la funcţii înalte în stat. Personal, sunt convins că dacă ne-am apuca odată să rediscutăm Constituţia, este obligatoriu să introducem principul integrităţii chiar în Constituţie", a declarat preşedintele României la CSM.

Klaus Iohannis a felicitat conducerea Consiliului din anul 2017, precizând că a fost "un an complicat politic pentru România, nu numai pentru CSM".

"În România justiţia e independentă şi trebuie să rămână aşa. Eu, preşedintele României, o să fac orice îmi stă în puterea constituţională să vă ajut să garantaţi independenţa justiţiei. (..) Despre independenţa justiţiei nu trebuie să discutăm, asta nu se discută, trebuie să rămână, să existe, face parte din nucleul dur al democraţiei din Românie, din valorile UE, din arhitectura de bază a unui stat democratic din secolul 21" .

UPDATE 10:08 Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la CSM

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la CSM, unde participă la prima şedinţă a plenului pentru anul 2018. La întrunire se va alege noua conducere a Consiliului.

Şeful statului a fost întâmpinat de Mariana Ghena, preşedintele CSM, şi Cristian Ban, vicepreşedinte al Consiliului.

La şedinţa de vineri, plenul CSM îşi va alege noua conducere.

Judecătoarea Simona Marcu candidează pentru funcţia de preşedinte al CSM, în timp ce procurorii Codruţ Olaru şi Nicolae Solomon şi-au depus candidaturile pentru postul de vicepreşedinte al Consiliului, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din sistem.

Simona Camelia Marcu este membru al CSM din partea instanţei supreme, fiind judecător la Secţia Contencios Administrativ, aceasta candidând pentru funcţia de preşedinte al Consiliului.

Pentru funcţia de vicepreşedinte vor candida procurorii Nicolae Solomon şi Codruţ Olaru, potrivit unor surse judiciare.

Surse din sistem au precizat că procurorul Codruţ Olaru nu are susţinerea Secţiei pentru procurori a CSM, cel sprijinit pentru a ocupa aceasta funcţie fiind Nicolae Solomon.


Codruţ Olaru este reprezentantul Parchetului General în CSM, acesta fiind activat ca general al Armatei Române în luna mai a anului 2016. Activarea a scos la iveală o parte mai puţin cunoscută, şi deopotrivă, controversată a carierei sale: două grade militare obţinute în câteva luni, în 2011, la propunerea lui Gabriel Oprea, unul retras câteva luni mai târziu, în 2012, de Corneliu Dobriţoiu, şi redat, în 2013, de Mircea Duşa.

Avansările procurorului au fost justificate, în 2011, de MapN ca fiind făcute „în mod excepţional”, situaţie răsturnată un an mai târziu când o comisie de analiză a Armatei „nu a putut desluşi dacă gradul de colonel a fost acordat în baza legii şi a nevoilor ministrului”, a explicat pentru MEDIAFAX fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu. După plecarea acestuia însă, succesorul său, Mircea Duşa, pare că a desluşit, dându-i înapoi lui Olaru gradul de colonel, ulterior fiind avansat general de Traian Basescu.

Întreaga poveste a avansării lui Codruţ Olaru a intrat în atenţia publică după ce, pe 17 mai 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de rechemare în activitate a lui Codruţ Olaru, general de brigadă cu o stea, în rezervă, în Ministerul Apărării Naţionale. Simultan cu această trecere în activitate a lui Olaru, în vârstă de doar 43 de ani, a avut loc şi numirea sa în funcţia de procuror militar la secţia parchetelor militare de la Parchetul General.

Procurorul Nicolae Solomon şi-a început activitatea în 2008, la Medgidia, iar în 2010 a venit la Bucureşti, fiind magistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6. Ulterior, a activat la DIICOT, după care la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, unde a fost şi prim-adjunct.

În 2017, Consiliul a fost condus de judecătorul Mariana Ghena (preşedinte) şi procurorul Cristian Ban (vicepreşedinte), fiind şi primul an după alegerile care au dus la o nouă componenţă a CSM.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici