Judecătoarea Simona Marcu este noul preşedinte al CSM: Ne dorim un dialog deschis cu societatea. Vom fi deschişi cu celelalte puteri / Cine a fost ales vicepreşedinte al Consiliului

Judecătoarea ÎCCJ Simona Marcu este noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), magistratul fiind singurul candidat pentru această funcţie.

4679 afișări
Imaginea articolului Judecătoarea Simona Marcu este noul preşedinte al CSM: Ne dorim un dialog deschis cu societatea. Vom fi deschişi cu celelalte puteri / Cine a fost ales vicepreşedinte al Consiliului

Judecătorul Simona Marcu este noul preşedinte al CSM

UPDATE 16:11 Noul şef al CSM: Ne dorim un dialog deschis cu societatea. Vom fi deschişi cu celelalte puteri

Noul preşedinte al CSM, Simona Marcu, a afirmat, vineri, într-o declaraţie de presă susţinută imediat după alegerea sa, că, la preluarea mandatului, are drept prioritate purtarea unui dialog „onest şi deschis” cu societatea, manifestând deschidere faţă de celelalte puteri ale statului.

„Aş dori să transmit mai întâi un mesaj către colegii noştri judecători şi procurori, un mesaj de unitate care vine din partea sistemului. Dacă aţi urmărit discuţiile din plenul de astăzi, aţi remarcat că de mai multe ori s-a rostit acest cuvânt şi avem de gând şi eu, şi domnul vicepreşedinte Olaru să ne ţinem de cuvânt. Pe de altă parte, aş dori să transmitem un mesaj de deschidere către celelalte puteri ale statului, de a purta un dialog onest şi deschis şi cu societatea, fiind pe deplin conştienţi de faptul că justiţia este un serviciu public în slujba cetăţeanului. Cetăţeanul este beneficiarul actului de justiţie şi acest lucru trebuie să conteze şi în continuare pentru Consiliul Superior al Magistraturii”, a declarat judecătorul Simona Marcu, noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

La rândul său, procurorul Codruţ Olaru a subliniat că atât acesta, din calitatea sa de vicepreşedinte, cât şi colegii din instituţia pe care o reprezintă vor milita pentru drepturile legale ale magistraţilor, dar şi pentru consolidarea statutului lor.

„Am avut şansa şi onoarea să fiu ales în această demnitate publică, ce implică o responsabilitate enormă, o implicare totală şi o deschidere maximă către comunicare. Sunt adeptul unei comunicări reale cu dumneavoastră, reprezentanţii mass-media, inclusiv atunci când activitatea Consiliului poate comporta eventuale discuţii, mai mult sau mai puţin benefice pentru sistem. Sunt adeptul unei informări reale, în timp real. Mă raliez aceluiaşi mesaj de susţinere, de unitate la nivelul Consiliului. Un consiliu consolidat din interior este un Consiliu care transmite şi generează un sistem judiciar consolidat în integralitatea sa. Eu, personal, dar şi colegii mei vom fi militanţi foarte categorici pentru drepturile noastre legale, pentru statutul nostru, pentru consolidarea statutului nostru de procurori şi judecători şi pentru o comunicare deschisă”, a spus procurorul Codruţ Olaru.

În cursul zilei de vineri, în plenul CSM, a fost desemnată noua conducere a instituţiei. În urma deliberărilor realizate pe baza prezentării proiectului, dar şi a întrebărilor, judecătorul Simona Marcu a fost desemnată în funcţia de preşedinte a CSM, cu 11 voturi pentru şi opt împotrivă. Simona Marcu va face echipă cu procurorul Codruţ Olaru, ales cu 10 voturi pentru şi nouă împotrivă.

UPDATE 14:03 Procurorul Codruţ Olaru, noul vicepreşedinte al CSM

Procurorul Codruţ Olaru este noul vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, decizia fiind luată cu 10 voturi pentru şi 9 împotrivă. Olaru va face echipă cu judecătorul Simona Marcu.

"Sunt încântată că în proiect vorbiţi de transparenţă. Vedeţi şi o transmitere a şedintelor de secţie de procurori aşa cum se întâmplă la judecători? Eu, trăind în această instituţie, nu am acces la documentele dumneavoastră", a întrebat judecătorul Gabriela Baltag.

"Sunt om de echipă. O astfel de măsura o voi propune, eu nu am niciun fel de opoziţie", a răspuns Olaru.

Totodată, magistratul a fost întrebat de un judecător în ce măsură se realizează autoritatea ministrului asupra procurorilor.

"La acest moment, vorbesc ca procuror, sunt suficiente pârghii în care ministrul justuţiei să poată să solicite procurorului general informări cu privire la anumite chestiuni punctuale. Ministrul poate solicita controale de fond sau tematice. Sunt convins ca indiferent de persoana ministrului, e interesul ca independenţa să nu fie o structură de fond", a răspuns Olaru.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că niciun procuror din CSM nu a votat în favoarea numirii lui Olaru în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.

Magistratul care ar fi fost susţinut de Secţia pentru procurori pentru funcţia de vicepreşedinte este Nicolae Solomon, însă acesta nu a mai candidat.

Judecătoarea Simona Marcu este noul preşedinte al CSM

Decizia a fost luată cu 11 voturi pentru şi opt împotrivă.

La audieri, judecătorul Andreea Chiş a întrebat-o pe Simona Marcu dacă ar fi dispusă să voteze la vedere în privinţa apărării independenţei justiţiei privind anumite articole, răspunsul judecătoarei fiind afirmativ.

"Nu orice afirmaţie din spaţiul public trebuie să atragă automat o apărare de independenţă, ci trebuie să verificăm dacă există o bază factuală şi dacă s-a comis realmente o intruziune", a spus magistratul.

În ceea ce priveşte comunicarea cu mass-media, judecătorul spune că ar prefera ca plenul să fie un pic mai vizibil, cu mesaje ţintite, clare şi unitare, precizând că ar fi necesari specialişti în comunicare. Totodată, magistratul spune că ar face un demers la CNA pentru a reglementa limitele unui realizator de emisiuni.

Întrebată dacă adoptarea legilor justiţiei în forma actuală este de natură a reforma sistemul judiciar sau de a duce la un regres, Marcu a spus: "O întrebare care nu e legată de candidatura mea. Ca o părere personala, sunt foarte multe lucruri bune în aceste proiecte de acte normative. Sunt şi unele chestiuni care pot ridica unele probleme. Ele au fost menţionate în avizul exprimat de CSM, se regăsesc şi în obiecţiile de neconstituţionalte formulate de către ÎCCJ, astfel încât vom vedea ce va decide CCR. Aş evita să tranşez eu această chestiune".

În ceea ce priveşte protestele magistraţilor, de la sfârşitul anului, Marcu a spus: "Cred că trebuie să identificăm punţi de legătură între noi şi să transmitem un mesaj de unitate în exterior. Primul an în consiliu a fost destul de zbuciumat. Aş spune că nu din cauza noastră, dar întregul context, economic, politic. Fiecare dintre noi a reacţionat la cald aşa cum a crezut că e mai bine."

De asemenea, judecătoarea a fost întrebată de Cristian Ban, procuror, ce vot ar da în Parlament, privind legile justiţiei, dacă ar avea posibilitatea. "Aş lua în considerare evoluţiile, opinia colegilor de la Îccj şi m-aş exprima în deplină cunoştinţă de cauză şi cu deplină responsabilitate", a răspuns Marcu.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici