Surse familiarizate cu acest subiect au declarat pentru The Washington Post că planurile militare împărtășite de secretarul apărării Pete Hegseth pe contul său Signal într-o discuție de grup au fost preluate dintr-un document al Comandamentului Central al SUA, care la momentul respectiv era clasificat.
Detalii similare au fost împărtășite de pe telefonul lui Hegseth într-un al doilea chat Signal la care au participat soția, fratele și avocatul său personal, potrivit CNN.
Cu toate acestea, într-o declarație, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sean Parnell, a negat din nou că ar fi fost împărtășite informații clasificate prin Signal. „Așa cum am spus în repetate rânduri, nimeni nu a trimis mesaje text cu planuri de război, iar succesul operațiunilor recente ale Departamentului – de la Operațiunea Rough Rider la Operațiunea Midnight Hammer – sunt dovada că securitatea și disciplina noastră operațională sunt de cea mai înaltă calitate”, a spus Parnell, potrivit sursei citate.
Scandalul care îl vizează pe Pete Hegseth a început în luna martie a acestui an, atunci când un jurnalist de la The Atlantic a făcut public faptul că a fost băgat din greșeală într-o conversație de grup pe Signal. Acolo, Hegseth și alți oficiali americani de rang înalt discutau despre loviturile SUA asupra Yemenului. Astfel de informații sunt clasificate și, prin urmare, nu sunt destinate publicului.
Informațiile dezvăluite pe Signal includeau detalii despre calendarul, coregrafia și resursele implicate în atacurile americane pendinte împotriva grupului rebel Houthi.
În luna aprilie, surse au declarat pentru The Associated Press că Hegseth a avut o conexiune la internet nesecurizată în biroul său de la Pentagon, astfel încât să poată ocoli protocoalele de securitate ale guvernului și să utilizeze aplicația de mesagerie Signal pe un computer personal.