Primarul Braşovului, George Scripcaru, a fost REŢINUT de DNA

Primarul Braşovului, George Scripcaru, al cărui nume apare într-un dosar în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu privind încheierea unor contracte de energie termică, a fost reţinut, luni seară, de procurorii DNA, după aproape două ore de audieri.

5255 afișări
Imaginea articolului Primarul Braşovului, George Scripcaru, a fost REŢINUT de DNA

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a fost REŢINUT de DNA

Procurorii DNA Braşov au emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele primarului George Scripcaru.

Edilul va fi dus în arestul Poliţiei Judeţene Braşov.

Scripcaru a fost adus, luni la prânz, cu o dubă a Jandarmeriei, la sediul Primăriei Braşov, unde aveau loc percheziţii ale procurorilor, după ce, în cursul dimineţii, anchetatorii au percheziţionat şi locuinţa edilului, din cartierul braşovean Schei. Întrebat ce acuzaţii i se aduc de către procurori, George Scripcaru a răspuns: "O să aflaţi pe parcurs despre ce este vorba", refuzând să facă alte declaraţii.

După aproape patru ore, primarul George Scripcaru (PNL) a fost scos din sediul Primăriei şi dus la DNA Braşov pentru audieri. La ieşirea din Primărie, Scripcaru a spus că anchetatorii i-au cerut documente, pe care le-a pus la dispoziţia acestora.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii anticorupţie au mai făcut percheziţii şi în alte birouri din Primăria Braşov, la şeful Serviciului Investiţii şi la directorul executiv adjunct de la Direcţia Tehnică, precum şi la punctul de lucru al SC Delcar SRL Braşov - în biroul lui Mihai Ciprian David, la sediul social al SC Bepco SRL, la sediul social al SC Transformer Energy Supply SRL, din municipiul Braşov, la sediul social al SC Tetkron SRL, tot din Braşov, precum şi la Hotel Kronwell, la punctul de lucru al SC Iporo Com SRL Braşov şi în biroul lui Daniel Popescu.

Procurorii anticorupţie au făcut percheziţii şi la sediul social al SC Radioteleviziunea Transilvania SRL, în spaţiie folosite de către Antonie Cristina-Iuliana şi de primarul George Scripcaru.

Într-un comunicat de presă, Direcţia Naţională Anticorupţie preciza că procurorii DNA fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, care ar fi fost comise în perioada 2010-2015, dosar în care sunt făcute 20 de percheziţii în judeţul Braşov,

Percheziţiile au vizat acuzaţii de abuz în serviciu în legătură cu încheierea unor contracte de vânzare - cumpărare sau prestări servicii de către SC CET SA Braşov sau SC Tetkron SRL, societăţi deţinute de UAT Municipiul Braşov cu SC Bepco SRL Ghimbav, societate controlată de Simina Costan şi de Călin Filimon Costan (asociat grupul ICCO), precum şi de Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, prin care s-a urmărit devalizarea celor două societăţi şi scoaterea acestora de pe piaţa energiei în favoarea Bepco.

În perioada 2010-2011, reprezentanţii SC CET SA şi Tetkron SRL, societăţi având ca unic asociat Municipiul Braşov, au încheiat cu Bepco SRL contracte de vânzare-cumpărare sau prestări servicii cu încălcarea normelor legale, producând un prejudiciu de peste un milion de euro în patrimoniu municipiului Braşov, sumă care reprezintă folos necuvenit pentru Bepco SRL.

Potrivit anchetatorilor, abuzul în serviciu în legătură cu încheierea contractului de vânzare cumpărare de energie produsă de Bepco SRL a constat în punerea la dispoziţia Bepco a activelor/resurselor CET SA, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare, compensare sau cedare cu titlu gratuit. În perioada 2010 - 2011, în scopul obţinerii de foloase necuvenite de către Bepco SRL, în baza unor înţelegeri prealabile între reprezentanţii societăţii private, suspecţii Simina şi Călin Davd Costan şi George Scripcaru, acesta din urmă a determinat AGA CET SA şi persoane din conducerea CET SA, respectiv pe suspecţii Ionescu Lucian, (preşedinte AGA) Cuţitei Nicolae (director general) şi Frăţilă Simona, (director economic) să încheie contracte de vânzare-cumpărare având ca obiect energie termică (în baza căruia s-a achiziţionat energie peste necesarul populaţiei) sau active subevaluate sau să cedeze cu titlu gratuit active aparţinând CET SA, prejudiciind astfel patrimoniul societăţii .

În acest scop, SC Bepco SRL a încheiat cu CET SA un contract, în aprilie 2010, având o durată de 15 ani şi obiect vânzarea-cumpărarea de energie termică livrată din centralele electrice de cogenerare în vederea furnizării acesteia consumatorilor de energie termică racordaţi la CET din municipiul Braşov.

În baza contractului întreaga cantitate de energie termică produsă era achiziţionată de către CET, singurul agent economic care avea o reţea de distribuţie şi care deţinea licenţă de producere energie electrică şi termică în cogenerare.

Tot în scopul promovării intereselor Bepco, din dispoziţia primarului George Scripcaru la data de 8 mai 2010 directorul CET SA a emis avizul tehnic prin care s-a aprobat racordarea Bepco la reţeaua electrică a CET SA, aviz semnat de directorul societăţii, Cuţitei Nicolae, şi prin care se ceda cu titlu gratuit o parte de 19,67 MW din cota de 50 MW aprobată pentru producere prin decizia ANRE din 2009. Ulterior, prin Hotărârea nr. 23 din 2010 a AGA CET SA s-a aprobat punerea la dispoziţia Bepco a mijloacelor fixe / utilajelor / conexiunilor cuprinse necesare producerii energiei termice aflate în proprietatea CEC Braşov pe considerentul că nu mai sunt folosite în activitatea curentă şi aceste bunuri reprezintă un accesoriu faţă de contractul de furnizare susmenţionat.

Practic s-a ajuns ca CET Braşov să cumpere energie termică de la producător privat care foloseşte bunurile sale în mod gratuit. Pentru predarea acestor bunuri au fost mandataţi Cuţitei Nicolae, director general şi Frăţilă Simona, director economic. 2.

În ceea ce priveşte săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu vizând relaţiile comerciale dintre Tetkron SRL, (societate având ca asociat mun. Braşov) şi Bepco SRL s-a reţinut că la data de 12 august 2010 se înfiinţează SC Tetkron SRL având ca asociaţi Municipiul Braşov şi SC Rial SRL, obiect de activitate furnizarea de abur şi aer condiţionat, iar administrator pe Simona Frăţilă, o apropiată a primarului şi fost director economic al CET SA. Prin contractul de sub-concesiune întocmit în baza HCL nr.522 din 13.08.2010 a Municipiului Braşov, contractul de novaţie nr. 1864 din 17.12.2010 a contractului de concesiune nr. 254 din 27.11.2006, SC Tetkron SRL a preluat toate drepturile şi obligaţiile născute în baza contractului de concesiune încheiat între CET Braşov în calitate de concesionar şi Consiliul Local în calitate de concedent. Practic noua societate a preluat serviciul de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în municipiul Braşov.

Întrucât noua societate, Tetkron SRL, nu dispunea de fonduri necesare şi nici de o reţea de distribuţie, prin două hotărâri AGA CET SA se aprobă vânzare unor active ale CET în tranşe către Tetkron SRL, bunuri necesare desfăşurării activităţii.

Cu ocazia controlului efectuat de Curtea de Conturi - Camera de Conturi a Judeţului Braşov consemnat în raportul din 28.02.2011 s-a stabilit că bunurile au fost vândute către Tetkron la o valoare mult mai mică decât cea de inventar ( cu 1. 203.205, 03 lei mai puţin), iar ulterior acestea au fost închiriate vânzătoarei cu motivarea că cumpărătoarea nu deţine licenţe de utilizare, nu are personal calificat şi contracte de furnizare energie. Practic, s-a urmărit scoaterea unor bunuri din patrimoniul CET SA ( pentru a nu fi supuse executării), care ulterior au fost vândute către Bepco.

Totodată, s-a mai stabilit că bunurile care au făcut obiectul acestor tranzacţii au aparţinut Centralei Electrice de Termoficare Braşov şi au fost trecute în domeniul public al UATM Braşov şi în administrarea consiliului local al Municipiului Braşov, prin urmare aceste bunuri nu puteau fi trecute prin hotărâre de consiliu local în domeniul privat al Municipiului Braşov.

Prejudiciul cauzat este în sumă de 1.314.825 lei, reprezentând contravaloarea bunurilor de utilitate publică din proprietatea publică a UATM Braşov cumpărate şi vândute în mod nejustificat, reprezentând: teren staţie 110 kv în suprafaţă de 1077 metri pătraţi, clădire staţie 110 kv, mijloace fixe aferente staţiei de 110 kv.

În anul 2011, DNA anunţa că prefectul de atunci al Braşovului, Ion Gonţea, şi primarul municipiului, George Scripcaru, erau cercetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru corupţie, fapte identificate în cadrul anchetei privindu-l pe fostul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Ionel Spătaru, potrivit unor surse judiciare.

Contactaţi de corespondentul MEDIAFAX, atât primarul Braşovului, George Scripcaru, cât şi prefectul Ion Gonţea au declarat, la vremea respectivă, că nu ştiu nimic despre o anchetă a DNA în care ar fi cercetaţi pentru abuz în serviciu şi complicitare la luare de mită în dosarul în care este cercetat şi fostul şef al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Braşov.

George Scripcaru este primar al Braşovului de zece ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici