Programul de guvernare al PDL pentru perioada 2009-2012, intitulat "Gândim Altfel"

PDL îşi va lansa, vineri, în cadrul Conferinţei Naţionale, Programul de guvernare pentru perioada 2009-2012, intitulat "Gândim Altfel", în care obiectivul strategic fundamental al partidului pe termen lung este "un standard de viaţă european pentru cetăţeni".

615 afișări
Imaginea articolului Programul de guvernare al PDL pentru perioada 2009-2012, intitulat "Gândim Altfel"

Programul de guvernare al PDL pentru perioada 2009-2012, intitulat "Gândim Altfel" (Imagine: Mediafax Foto)

Programul de guvernare este structurat pe patru mari teme: "Un alt mod de guvernare", "Politicile publice", "Reforma constituţională" şi "Reforma sistemului politic".

Programul de guvernare al PDL menţionează "cele cinci cuvinte cheie ale noului mod de guvernare propus de PDL: accelerarea recuperării decalajelor României faţă de media europeană, însănătoşirea instituţională a statului, predictibilitatea deciziilor publice cu impact asupra mediului de afaceri, sustenabilitatea acţiunilor guvernamentale prin luarea în calcul a efectelor economice, sociale, tehnologice, de mediu, etc, pe termen lung şi consultarea periodică a partenerilor sociali".

Obiectivul fundamental pe termen lung al PDL este "un standard de viaţă european pentru cetăţeni", se precizează în documentul programatic al democrat-liberalilor, care îşi propun ca veniturile românilor să fie cel puţin la nivelul mediu din UE, iar calitatea vieţii, similară cu aceea din ţările europene dezvoltate.

Strategia generală de atingere a obiectivului PDL menţionează că "numai o economie competitivă, cu infrastructură modernă, resurse umane cu un înalt nivel de educaţie şi calificare, un mediu de afaceri prietenos într-o economie stabilă, sub o guvernare competentă şi onestă, poate asigura atingerea acestui obiectiv".

Obiectivul ţintă pentru anul 2012 al PDL este "atingerea unui nivel al PIB pe locuitor de 62% din media europeană".

Principiile de guvernare ale PDL sunt: principiul atribuirii competenţelor, exclusiv în baza competenţelor care sunt atribuite prin Constituţie şi legile în vigoare; principiul egalităţii, nediscriminării şi garantării drepturilor fundamentale; principiul subsidiarităţii – limitarea sferei decizionale a Guvernului la domeniile şi problematicile care nu pot fi rezolvate mai eficient la nivel local; principiul proporţionalităţii – conţinutul şi forma acţiunii guvernamentale vor fi limitate la ceea ce este strict necesar pentru atingerea nevoilor; principiul transparenţei – faţă de cetăţeni şi faţă de celelalte instituţii ale statului, ale UE şi faţă de societatea civilă şi principiul responsabilităţii – Guvernul este responsabil în faţa Parlamentului României şi a celorlalte instituţii abilitate ale statului, precum şi în raport cu instituţiile europene, conform tratatelor şi angajamentelor României faţă de UE.

PDL promite până în 2012 salariu mediu de 900 de euro şi pensia medie de 405 euro

PDL promite, în programul său de guvernare, că în perioada 2009-2012 PIB pe locuitor va ajunge la 62% din media europeană, salariul mediu va fi de 900 de euro, iar pensia medie, de 405 euro.

În plus, PDL promite că dacă va ajunge la guvernare salariul minim va ajunge la 50% din salariul mediu, democrat-liberalii dorind să introducă şi o pensie socială minimă care să scoată din sărăcie pensionarii cu pensii mici.

PDL mai susţine, conform programului de guvernare, că va aloca 6% din PIB pentru educaţie, precum şi repoziţionarea socială a meseriei de profesor, prin creşterea atractivităţii financiare şi sociale a carierelor didactice. Democrat-liberalii mai promit decentralizarea şi debirocratizarea sistemului de învăţământ şi "toleranţă zero la actele de corupţie".

În domeniul sănătăţii, PDL promite asigurarea de îngrijiri medicale la nivel calitativ superior, prin acreditarea spitalelor şi asigurarea efectivă a îngrijirilor medicale. PDL mai propune înfiinţarea "Oficiului pentru promovarea şi protecţia drepturilor pacienţilor".

În privinţa pieţei muncii şi a securităţii sociale, PDL anticipează creşterea gradului de ocupare la circa 65% în 2012, de la circa 59% în prezent, şi acordarea indemnizaţiei de şomaj diferenţiat ca perioadă şi cuantum, precum şi stimularea rămânerii pe piaţa muncii a persoanelor în vârstă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici