Proiect de modificare a Codului Muncii: Măsuri de protecţie suplimentară pentru sindicalişti

Liderii de sindicat ar putea beneficia de măsuri de protecţie suplimentară, potrivit unui proiect de lege de modificare a Codului Muncii depus la Senat, care reinstituie interdicţia de concediere şi o extinde pe o perioadă de 2 ani de la încetarea mandatului.

Proiect de modificare a Codului Muncii: Măsuri de protecţie suplimentară pentru sindicalişti (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

Deputaţii PSD Adrian Solomon şi Cristina Nichita susţin, în expunerea de motive, că modificările vin pentru a pune în acord legea cu două decizii ale CCR.

Prin decizia 814/2015 CCR a stabilit că articolul 60 alineatul (1), litera g) din Codul Muncii care prevedea că ''pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical, cu excepţia situaţiei în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârşite de către acel salariat'' este neconstituţional.

Judecătorii au considerat că interdicţia de a concedia persoanele care ocupă funcţii eligibile într-un organism sindical, în cazurile în care concedierea nu are legătură cu activitatea sindicală, contravine Constituţiei.

În locul textului declarat neconstituţional pentru că îi privilegia pe liderii de sindicat, cei doi parlamentari propun o formulare care reinstituie aceste drepturi, extinzându-le pe o perioadă de 2 ani de la încetarea mandatului.

Astfel, concedierea salariaţilor nu ar mai putea fi dispusă "pe toată durata exercitării mandatului de reprezentanţii aleşii în organele de conducere ale sindicatelor, precum şi pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia, pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit salariaţii din unitate''.

De asemenea, forma propusă de către iniţiatori pentru articolul 52 alineatul (1), litera b), prevede că suspendarea contractului individual de muncă la iniţiativa angajatorului se poate face ''în cazul în care salariatul a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti", din text fiind scoasă posibilitatea concedierii ''în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului''.

Modificarea vine ca urmare a deciziei 279/2015 a CCR, potrivit căreia ''suspendarea contractului individual de muncă ca efect al formulării unei plângeri penale de către angajator împotriva salariatului nu întruneşte condiţia caracterului proporţional, măsura fiind excesivă în raport cu obiectivul ce trebuie atins''.

Iniţiatorii susţin în expunerea de motive a proiectului de lege că modificările propuse vor duce la ''asigurarea stabilităţii locului de muncă în condiţiile şi limitele constituţionale, precum şi la realizarea unor garanţii legale împotriva eventualelor acţiuni ale angajatorilor de natură să împiedice exercitarea mandatului de către reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor''.

Senatul este prima Cameră sesizată.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 2 comentarii
Taguri:
CODUL MUNCII ,
POIECTE DE LEGE ,
COMENTARII
 • horea 13 mar 2016

  codul muncii?e exceptional dar nu il respecta nici draku!spune-i patronului dupa opt ore de munca ca pleci acasa sa vezi ce patesti.codul muncii in romanica,ha,ha ha ,buna gluma!

 • proiect de munca ,,a la rroma'n'less".. 13 mar 2016

  Art.1-Munca este pentru frayeri,boi ,masini si tractoare.
  Art.2-Munca l-a creat pe om.
  Art.3-Dar nici lenea nu l-a omorat.
  Art.4--Sus cu munca,sa nu ajungem la ea.

 • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.

ULTIMA ORĂ
Decizia care provoacă un CUTREMUR în Uniunea Europeană. ULTIMATUMUL a fost dat. România este afectată direct