Proiect: Fondurile publice nu mai pot fi date direct parohiilor, ci conducerii centrale a cultelor

Un grup de zece senatori PNL a depus un proiect prin care, pentru finanţarea bisericilor, sumele de la bugetul de stat sunt alocate organismelor naţionale de conducere ale cultelor şi ale unităţilor de cult, care le vor distribui către parohii, motivaţia fiind depolitizarea ajutorului financiar.

465 afișări
Imaginea articolului Proiect: Fondurile publice nu mai pot fi date direct parohiilor, ci conducerii centrale a cultelor

Proiect: Fondurile publice nu mai pot fi date direct parohiilor, ci conducerii centrale a cultelor (Imagine: Russu Tibor/Mediafax Foto)

Este vorba despre o propunere legislativă de completare a Legii 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, iniţiată de către senatorii PNL Cristinel Bîgiu, Minerva Boitan, Mircea Diaconu, Emilian Frâncu, Marius Nicoară, Mario Oprea, Liviu Paşca, Cornel Popa, Nicolae Robu şi Cristian Ţopescu.

În expunerea de motive se arată că, din dorinţa de obţinere a voturilor cetăţenilor sau pentru a-şi spori notorietatea, o parte importantă a clasei politice şi a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale acordă o serie de stimulente financiare din bugetul de stat către instituţii religioase de utilitate publică.

"În contextul în care cultele religioase apelează la fondurile guvernamentale pentru a-şi finanţa diverse lucrări de renovare, construire de biserici sau obiecte de cult, am iniţiat prezentul proiect legislativ de completare a Legii 489/2006 prin care să fie stabilit un cadru mai imun la politizare pentru finanţarea bisericilor", se mai arată în expunerea de motive.

Conform propunerii legislative, în Legea 489/2006 se introduce un articol nou care prevede: "Pentru finanţarea bisericilor, sumele de la bugetul de stat sunt alocate organismelor naţionale de conducere ale cultelor recunoscute şi ale unităţilor de cult. Cultele şi unităţile de cult distribuie sumele alocate către parohii, în teritoriu, după propriile reguli şi priorităţi".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici