Proiect: Hotărârile instanţelor care nu ţin cont de deciziile CCR sunt nule de drept. Dezbaterea proiectului, amânată din lipsă de cvorum

Hotărârile instanţelor pronunţate prin nesocotirea deciziilor Curţii Constituţionale sunt nule de drept, potrivit unei propuneri legislative UDMR de modificare a legii de organizare şi funcţionare a CCR, care ar urmează să intre marţi în dezbaterea Comisiei Juridice a Senatului.

Proiect: Hotărârile instanţelor care nu ţin cont de deciziile CCR sunt nule de drept (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Foto)

UPDATE: Dezbaterea proiectului de lege privind revizuirea hotărârilor judecătoreşti în baza deciziilor CCR a fost amânată marţi în Comisia juridică a Senatului, din lipsă de cvorum. Discuţiile ar urma să fie reprogramate pentru săptămâna viitoare. 

Proiectul aflat pe ordinea de zi a Comisiei juridice din Senat propune completarea Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, prin introducerea unui nou articol: "Deciziile instanţelor pronunţate prin nesocotirea deciziilor Curţii Constituţionale sunt nule de drept".

De asemenea, iniţiativa stabileşte că, în 10 zile de la primirea comunicării unei decizii a CCR, Ministerul Justiţiei elaborează proiectul de modificare a actului normativ constatat ca fiind neconstituţional şi îl înaintează Guvernului. Proiectul poate fi trceut pe ordinea de zi a primei şedinţe de Guvern.

Iniţiatorii mai precizează că "dacă actul normativ este o lege, modificarea propusă de Guvern va fi dezbătută de Parlament în procedură de urgenţă".

Iniţiativa, semnată de deputaţii UDMR Marton Arpad şi Seres Denes, a trecut de Camera Deputaţilor prin aprobare tacită şi a fost avizată negativ de Consiliul Legislativ şi de Guvern. Cei doi deputaţi UDMR susţin, în expunerea de motive, că scopul propunerii este acela de a urgenta punerea în acord a legislaţiei cu deciziile judecătorilor CCR, iar "pe de altă parte introduce o prevedere clară a nulităţii absolute a deciziilor luate prin desconsiderarea deciziei CCR, protejând astfel cetăţeanul de posibile neglijenţe sau abuzuri ale unor magistraţi".

Potrivit avizului negativ al Consiliului Legislativ "soluţia legislativă preconizată, privind instituirea nulităţii de drept a deciziilor instanţelor pronunţate prin nesocotirea deciziilor Curţii Constituţionale nu poate fi acceptată, în raport cu dispoziţiile art. 405 din Codul de procedură civilă, potrivit cărora nulitatea unei hotărâri nu poate fi cerută decât prin căile de atac prevăzute de lege, în afară de cazul în când legea prevede în mod expres altfel".

Consiliul mai precizează că situaţia de excepţie avută în vedere de text implică, de asemenea, urmarea unei proceduri iniţiată prin cererea persoanei interesate sau din oficiu, întrucât constatarea nulităţii nu poate fi realizată decât de o autoritate competentă desemnată pri lege".

În avizul negativ al CL se mai spune că aceeaşi soluţie este valabilă şi în ceea ce priveşte hotărârile penale. "Având în vedere observaţiile de mai sus, proiectul nu poate fi adoptat în forma propusă", conchide Consiliul Legislativ.

Proiectul ar urma să intre în dezbatere în contextul recentei decizii a CCR privind interceptările în dosarele penale, dar şi a deciziei CCR privind imposibilitatea revizuirii hotărârilor judecătoreşti definitive. CCR a declarat joi neconstituţional alineatul din Codul de procedură penală care permitea revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, în cazul în care acestea s-au întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată ulterior neconstituţională.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 2 comentarii
Taguri:
PARLAMENT ,
CCR ,
PROIECT ,
decizii ,
hotarari
COMENTARII
  • autorALOOO DACA IN TOAMNA VA PRELUA TOT PSD PARLAMENTUL DUPA ALEGERi 15 mar 2016

    CU SIGURANTA IN ROMANIA VA FII REVOLUTIE LA ANUL.SAU POATE CHIAR RAZBOI CIVIL INTRE PENSIONARII PRO PSD SI TINERETUL PROEUROPEAN.DACA PSD SI PARLAMENTUL NE TOT JOACA ASA CA PE CADAVRE NU VAD BINE ROMANIA LA ANUL, POATE CHIAR ANUL ACESTA.DACA PSD IA IAR PARLAMENTU VOR MODIFICA CONSTITUTIA CUM VOR.VA…

  • roman 15 mar 2016

    ce nu fac hotii din parlament sa apere hotii care sunt deja condamnati, si totul sub iluzia unei libertati a omului, suntem furati de politicieni de 26 de ani, si cand lucrurile incepeau sa capete sens in romania, au inventat inca ceva sa poata fura linistiti, RUSINE

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Ce părea doar un zvon a devenit realitate. Anunţul neaşteptat facut de Gabriela Firea în direct