PSRO: Consultările cu privire la noul Cod Fiscal şi la situaţia macroeconomică, oportune şi necesare

Mircea Geoană, preşedintele PSRO, menţionează că formaţiunea sa va avea o primă consultare cu PNL cu privire la măsurile stipulate în noul Cod fiscal şi la situaţia macroeconomică a României, PSRO salutând totodată demararea de astfel de consultări între putere şi opoziţie.

180 afișări
Imaginea articolului PSRO: Consultările cu privire la noul Cod Fiscal şi la situaţia macroeconomică, oportune şi necesare

Mircea Geoană (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

PSRO consideră‎ consultările propuse de PNL cu privire la măsurile stipulate în noul Cod Fiscal şi la situaţia macroeconomică a României cu forţele politice din Parlamentul României ca fiind "oportune şi necesare" şi precizează că "va participa activ la acest demers".

"Noul Cod Fiscal, angajamentul luat de a acorda 2% din PIB pentru Apărare, precum şi noua lege a salarizării pentru angajaţii din sistemul bugetar, conduc la o presiune fiscală asupra bugetului de stat, ale cărui consecinţe macro şi microeconomice trebuie analizate cu maximă atenţie", se arată într-un comunicat al formaţiunii.

În acest sens, Mircea Geoană, preşedintele Partidului Social Românesc, menţionează că "PSRO va avea o primă consultare cu PNL, conform protocolului de colaborare parlamentară încheiat între PSRO şi PNL".

"Totodată, salutăm demararea de astfel de consultări între Putere şi Opoziţie pe teme care depăşesc viaţa unui Guvern, mai ales că suntem la finalul mandatului actualului Cabinet şi în context preelectoral. PSRO rămâne consecvent poziţiei care a condus la un vot de abţinere privind Codul fiscal, care, în opinia noastră, nu găseşte un just echilibru între reducerea fiscalităţii muncii, una din cele mai mari din Europa, şi cea asupra capitalului", adaugă sursa citată.

Săptămâna trecută, liberalii au propus partidelor politice şi instituţiilor abilitate să participe la consultări publice pe teme de interes major precum macrostabilitatea economică, în special Codul Fiscal şi noua lege a salarizării în sectorul de stat, absorbţia de fonduri europene, dezvoltarea infrastructurii şi investiţiile publice, reforma administraţiei publice, aderarea la Spaţiul Schengen şi pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE din anul 2019.

Luni, PNL a anunţat că propune partidelor parlamentare data de 17 august pentru consultări, echipa desemnată de liberali pentru negocieri fiind alcătuită din Cătălin Predoiu, Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache.

UNPR a propus la rândul său partidelor parlamentare data de 19 august pentru consultările pe tema Codului fiscal, acestea urmând să aibă loc în Parlament, iar invitaţia a fost transmisă inclusiv premierului Victor Ponta, potrivit unui comunicat al formaţiunii.

UNPR precizează în comunicat că scrisoarea de invitaţie a fost transmisă prim-ministrului al Guvernului României, Victor Ponta, preşedintelui interimar al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, co-preşedinţilor Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, co-preşedinţilor Partidului Naţional Liberal, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, preşedintelui Uniunii Democrate Maghiare din România, Kelemen Hunor, precum şi liderului grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a transmis, vineri dimineaţă, printr-un comunicat de presă, că salută iniţiativa UNPR de a chema partidele parlamentare la consultări pe tema noului Cod Fiscal şi spune că PSD va fi reprezentat la discuţii de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

De asemenea, Liviu Dragnea a anunţat că social-democraţii vor da curs invitaţiei PNL privind consultările pe teme economice, însă consideră că o singură întâlnire nu este suficientă şi propune "instituţionalizarea" dialogului cu opoziţia, printr-o serie de "întâlniri permanente".

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că liberalii vor participa la discuţiile pe tema Codului fiscal pe 17 şi pe 19 august şi "oricând va fi necesar", arătând că PNL este partidul care a semnalat nevoia unui consens politic şi "maturitatea liberalilor a generat reacţii similare din partea UDMR, UNPR, PSD".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici