Rafila, despre azile: aceşti oameni au nevoie de asistenţă medicală serioasă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune despre azilele pentru vârstnici că oamenii de acolo „au nevoie de asistenţă medicală serioasă”, menţionând un proiect pilot pentru tratament psihiatric adecvat.

319 afișări
Imaginea articolului Rafila, despre azile: aceşti oameni au nevoie de asistenţă medicală serioasă

Alexandru Rafila a afirmat că Ministerul Sănătăţii nu are o responsabilitate directă în cazul centrelor din Ilfov, însă s-a mobilizat pentru că „este vorba despre persoane cu probleme medicale, unele dintre ele serioase”.

S-au constituit echipe ad hoc din data de 8, cu ajutorul Dr. Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatrie, al managerului Serviciului Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alice Grasu, şi al directorulului de la „Obregia”, Andrian Ţîbîrnă.

„Am organizat cu sprijinul spitalului Obregia echipe medicale care au examinat toţi pacienţii care se găseau în diversele centre de primire a persoanelor fără adăpost din Bucureşti. Au fost examinate în total 82 de persoane care au primit asistenţă medicală, li s-a corectat tratamentul dacă era necesar, au fost trimise către alte unităţi sanitare etc. şi cred că am ajuns cu toţii la o anumită concluzie: dincolo de tragedie, cred că discutăm despre faptul că aceşti oameni au nevoie de asistenţă medicală serioasă, iar starea lor de sănătate trebuie monitorizată permanent, tratamentele trebuie adaptate”, a afirmat Rafila.

Potrivit ministrului, trebuie găsită o procedură ca în aceste centre cu persoane cu dizabilităţi autorităţile să fie sigure că asistenţa medicală este asigurată corespunzător: „este foarte important să putem să facem acest lucru, pentru că discutăm despre persoane bolnave şi foarte multe din ele cu patologii de natură psihiatrică”.

În contextul controalelor masive anunţate de premierul Marcel Ciolacu, Rafila a afirmat că îşi doreşte să fie găsite printre centrele controlate câteva care ar putea să constituie baza unui proiect pilot: „ne gândim dacă unele dintre aceste centre ar putea să găzduiască pacienţi cu patologie psihiatrică mai serioasă şi care ar putea să fie considerate secţii exterioare ale spitalelor de psihiatrie să reprezinte un soi de paliaţie care se adresează acestor pacienţi”.

Dacă proiectul ar avea succes, ar putea fi extins la nivel naţional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici