Raluca Turcan lansează o nouă schemă de ajutor pentru domeniul cultural, alături de Ministrul Culturii şi Primarul Capitalei. Bugetul alocat: 100 milioane de euro

  • Raluca Turcan a anunţat pe contul său de Facebook că urmează să lanseze o schema de ajutor de stat, care se adresează domeniului cultural.
  • Programul oferă 100 de milioane de euro şi vine în sprijinul librăriilor, editurilor, festivalurilor şi organizatorilor de evenimente culturale.
  • Eligibile pot fi: organizaţii neguvernamentale şi societăţi comerciale (IMM şi întreprinderi mari).
1274 afișări
Imaginea articolului Raluca Turcan lansează o nouă schemă de ajutor pentru domeniul cultural, alături de Ministrul Culturii şi Primarul Capitalei. Bugetul alocat: 100 milioane de euro

Raluca Turcan lansează o nouă schemă de ajutor pentru domeniul cultural, alături de Ministrul Culturii şi Primarul Capitalei. Bugetul alocat: 100 milioane de euro

Raluca Turcan a anunţat pe contul său de Facebook că urmează să lanseze o schema de ajutor de stat, care se adresează domeniului cultural. Programul oferă 100 de milioane de euro şi vine în sprijinul librăriilor, editurilor, festivalurilor şi organizatorilor de evenimente culturale.

Schema propusă de Raluca Turcan alături de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu şi primarul capitalei, Nicuşor Dan, va completa setul de măsuri de ajutorare a domeniului cultural.

Vor exista două tipuri de granturi:

1. Microgranturi cu valoare fixă de 4000 de euro;
2. Granturi variabile, raportate fie la vânzarea de carte, fie la numărul de bilete comercializate în anul 2019, cu un plafon maxim de 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar.

Programul oferă:

  • Acces la schema de granturi stabilită prin OUG 130/2020 – microgranturi de 2000 de euro; granturi de capital şi de investiţii;
  • Şomaj tehnic (75% din salariul mediu brut pe ţară) pentru cei care activează în domeniul cultural – 3 000 de beneficiari (indemnizaţia pe drepturi de autor pentru cei care au avut venituri exclusiv din contracte pe drepturi de autor);
  • Exigibilitatea impozitului pentru rezidenţi şi nerezidenţi aplicabilă organizatorilor de evenimente;
  • Reglementări privind biletele achiziţionate de public la festivalurile care nu au putut fi desfăşurate în anul 2020.

Memorandumul cu privire la schema de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii şi a tuturor actorilor culturali va fi prezentat astăzi în şedinţa de Guvern. De această schemă de ajutor de stat vor putea beneficia industria culturală, organizatorii de evenimente culturale şi festivaluri de muzică, librăriile, editurile.

Eligibile pot fi: organizaţii neguvernamentale şi societăţi comerciale (IMM şi întreprinderi mari).

Pentru a beneficia de acest ajutor de stat, toate entităţile trebuie să se înscrie în Registrul Sectorului Cultural - pentru cunoaşterea exactă a impactului, dar şi ca o condiţie de preînscriere în aplicaţia pentru accesarea de granturi - 𝘄𝘄𝘄.𝗰𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮𝗱𝗮𝘁𝗮.𝗿𝗼/𝗿𝗲𝗴𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹-𝘀𝗲𝗰𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶-𝗰𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹/

Bugetul estimat pentru această schemă este de aproximativ 100 de milioane de euro, urmând ca în baza informaţiilor obţinute din etapa de preînscriere să fie stabilit bugetul final. Linia de finanţare va fi destinată inclusiv sectorului independent, beneficiarii fiind şi ONG-urile din domeniul cultural şi zona de artişti independenţi.

Sectoarele cultural-creative au fost puternic afectate de pandemie, în primul rând, din punctul de vedere al interacţiunii cu publicul, principalul indicator al domeniului. Acest lucru a devenit foarte repede resimţit, atât din cauza restricţiilor care impun menţinerea distanţării fizice, cât şi din perspectiva financiară a fiecărui beneficiar.

Raluca Turcan a declarat că pentru elaborarea acestei scheme au avut în ultimele două luni minim 15 runde de întâlniri cu artiştii şi organizatorii de evenimente şi a constituit un grup de lucru pentru stabilirea unui mecanism de consultare transparent şi eficient. Măsurile adoptate ulterior au fost rodul acestui dialog.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici