Reacţii la declaraţiile primarului din Târgu Mureş | Un liberal propune interzicerea dreptului de a mai candida pentru „politicienii nazişti” / Tomac: E o prostie / Senator USR: E revoltător ce a spus

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a reacţionat, marţi, la declaraţiile primarului Dorin Florea din Târgu Mureş despre cuplurile care vor să aibă copii. Liberalul susţine că ar trebui creat un mecanism de interzicere a dreptului de a mai candida în funcţii publice pentru „politicienii nazişti şi rasişti”.

1298 afișări
Imaginea articolului Reacţii la declaraţiile primarului din Târgu Mureş | Un liberal propune interzicerea dreptului de a mai candida pentru „politicienii nazişti” / Tomac: E o prostie / Senator USR: E revoltător ce a spus

Reacţii la declaraţiile primarului din Târgu Mureş

„Declaraţiile primarului din Târgu Mureş ne arată de ce trebuie să avem un mecanism eficient de suspendare a dreptului de a candida, cel puţin pentru un ciclu electoral, pentru politicienii rasişti şi nazişti. Primarul din Târgu Mureş este un astfel de politician, care consideră că este chemat să decidă care sunt persoanele care au -dreptul legal- să devină parinţi. Nazism în cel mai pur sens al termenului. (...) Pentru astfel de oameni ar trebui să existe un mecanism funcţional de interzicere a dreptului de a candida până îşi adaptează discursul la valorile Uniunii Europene, nu la cele ale Germaniei naziste. Cred puternic în libertate, dar nu în libertatea de a fi un lider hitlerist”, a scris Ovidiu Raeţchi, pe Facebook.

Liberalul susţine că declaraţiile primarului din Târgu Mureş vin în contextul campaniei electorale.

„Grav este că primarul îşi asumă cu seninătate această calitate, ştiind că nu se poate face aproape nimic împotriva unui hiterist pe actuala practică juridică din România. Uitaţi-vă la mâna dreaptă a Gabrielei Firea, viceprimarul Aurelian Bădulescu, un antisemit entuziast, asumat ca atare de Firea. Primarul de la Târgu Mureş nu doar că îşi asumă, încântat de sine, calitatea de nazist, dar, în mod evident, utilizează acest discurs în contextul campaniei electorale iminente. Un populist asumat şi cinic”, a subliniat Raeţchi.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a scris luni pe Facebook că populaţia trebuie conştientizată că responsabilitatea creşterii şi formării unui copil este uriaşă. El propune astfel introducerea unor anchete sociale obligatorii pentru cuplurile care vor să aibă copii.

Ulterior, Dorin Florea a venit cu explicaţii. El a afirmat pentru MEDIAFAX că propunerea vizând anchetele sociale în cazul femeilor din categorii defavorizate care nasc nu înseamnă rasism, ci responsabilitate, avertizând că România se confruntă cu o „bombă socială” care „va exploda”. Edilul spune că nu îl sperie CNCD.

Tomac, după declaraţia lui Florea: E o prostie. Dezaprob modul ăsta de gândire, soluţia este alta

Eugen Tomac a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că declaraţia primarului din Târgu Mureş referitor la cuplurile care îşi doresc copii „este o prostie”. Liderul PMP dezaprobă modul de gândire al edilului.

„Este o prostie ce a spus. Dezaprob total modul ăsta de gândire.Soluţia cu rromi este alta. Educaţia”, a declarat Eugen Tomac, pentru MEDIAFAX.

Senator USR: E revoltător ce a spus Florea. Mă aştept ca partidul lui să îl sancţioneze

Senatorul USR Florina Presadă a afirmat marţi, pentru MEDIAFAX, că declaraţiile primarului Dorin Florea sunt revoltătoare şi că ALDE ar trebui să sancţioneze atitudinea edilului. Presadă precizează că probleme precum mamele minore şi sărăcia au apărut din incompetenţa autorităţilor de a le rezolva.

„E revoltător ceea ce a spus acest primar. În loc să se gândească la cum rezolva problemele reale ale românilor, el identifica un duşman, în corpul naţiei. Nu aşa trebuie abordate problemele, pentru că sunt nişte probleme. Faptul că avem cel mai mare procent de mame minore, faptul că românii trăiesc în sărăcie faptul că foarte mulţi rromi trăiesc în sărăcie, lucrurile aste vin din incompetenta autorităţilor de a rezolva aceste probleme, din faptul că nu vor să vadă soluţii reale la aceste probleme, educaţie sexuală, acces la servicii medicale, acces la educaţie. Să faci asemenea afirmaţii, în zilele nostre, arată, cel puţin, rea credinţă”, a spus Presadă, pentru MEDIAFAX.

Senatorul USR susţine că ALDE ar trebui să sancţioneze comportamentul primarului Dorin Florea, membru al formaţiunii politice conduse de Călin Popescu Tăriceanu.

„Eu cred că sunt foarte mulţi primari sau politicieni, în perioada această, care se pregătesc de campania pentru alegerile locale şi care nu prea au idei sau care încearcă să îşi ascundă incompetenţa. Asta e părerea mea. Cred că e o încercare de aş creşte procentele electorale, numai că este absolut revoltător că în loc să ne uităm la problemele cu care se confruntă România, să vedem care sunt soluţiile şi ele există, ne aruncăm într-un discurs discriminatoriu, naţionalist, încercând să atipizăm, de fapt, societatea. Mă aştept că în primul rând, partidul care îl susţine, dacă există un asemenea partid, să se delimiteze de declaraţiile lui şi să îl sancţioneze într-un fel. Este inadmisibil că lucrurile acestea să rămână aşa”, a subliniat Presadă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici