Rectificare bugetară pozitivă, dar Guvernul taie bani de la serviciile secrete şi Cotroceni. Bani în plus la Sănătate şi Educaţie/ Dăncilă: Sunt asigurate integral sumele pentru plata pensiilor şi salariilor | DOCUMENT

Guvernul a făcut public proiectul rectificării bugetare potrivit căruia rectificarea este pozitivă (aproape 6 miliarde de lei), dar cu tăieri de fonduri de la SRI, SIE, STS, SPP şi Administraţia Prezidenţială.

9252 afișări
Imaginea articolului Rectificare bugetară pozitivă, dar Guvernul taie bani de la serviciile secrete şi Cotroceni. Bani în plus la Sănătate şi Educaţie/ Dăncilă: Sunt asigurate integral sumele pentru plata pensiilor şi salariilor | DOCUMENT

Rectificarea bugetară pozitivă, dar Guvernul taie bani de la serviciile secrete şi Cotroceni/ Dăncilă: Sunt asigurate integral sumele pentru plata pensiilor şi salariilor | DOCUMENT

Potrivit proiectului, prima rectificare bugetară din 2018 arată un plus de aproape 6 miliarde de lei (faţă de prima rectificare din 2017, de un miliard de lei).

Pentru PIB, estimările erau de 907 miliarde lei, iar după rectificare este de 945 de miliarde de lei. Estimarea bugetar este de -2,97%.

La capitolul principii sunt prevăzute:

Asigurarea sumelor necesare pentru proiectele de investiţii

Asigurarea sumelor necesare pentru sprijinirea mediului de afaceri

Reducerea sumelor alocate la instituţiile cu grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi

La capitolul Ordonatori cu rectificarea negativă mai mare de 10 mil. lei se află:

Serviciu Român de Informaţii
Ministerul Dezvoltării
Ministerul Apelor şi Pădurilor
Serviciul de Informaţii Externe
Serviciul de Protecţie şi Pază Serviciul de Telecomunicaţii Speciale
Ministerul Cercetării şi Inovării
Ministerul Energiei
Ministerul Afacerilor Externe
Ministerul Mediului Ministerul Turismului
Ministerul Tineretului şi Sportului
Administraţia Prezidenţială

Dăncilă: Sunt asigurate integral sumele pentru plata pensiilor şi salariilor 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi că, prin rectificarea bugetară din luna august, se asigură toate sumele necesare pentru acoperirea pensiilor şi salariilor pentru acest an.

"Pentru a risipi toată zvonistică întreţinută artificial privind banii de pesnii si salarii, sunt asigurate integral sumele necesare pentru plata pensiilor şi salariilor până la sfţrşitul anului. Pensiile pe care tocmai le-am majorat au acoperire integrală în buget", a declarat Viorica Dăncilă.

Şeful Executivului a prezentat proiectul de rectificare bugetară. Aceasta este pozitivă, iar reduce de fonduri există la serviciile secrete şi la Administraţia Prezidenţială.

"Am prevăzut creditele bugetare şi de angajament necesare pentru sprijinirea mediului de afaceri, în special prin scheme de ajutor şi garanţii de stat. Am redus doar acolo unde a existat un grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi. Am decis să-I repartizăm cu prioritate către educaţie şi sănătate", a mai spus premierul.

Bani în plus la Sănătate şi Educaţie. Guvernul anunţă achiziţia de echipamente medicale

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat joi proiectul de rectificare bugetară, care prevede un plus de 178,1 milioane lei pentru Educaţie şi 891,1 milioane lei pentru Sănătate.

178,1 milioane lei au fost alocaţi la Educaţie pentru: burse pentru elevi şi studenţi, investiţii la unităţile de învăţământ, granturi pentru învăţământul secundar (Banca Mondială), aulă şi sală de conferinţă la Universitatea Politehnică Bucureşti, finalizarea Corpului C al Facultăţii de Drept şi al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste la Universitatea Valahia din Târgovişte, finalizarea sediului central al Universităţii din Piteşti - Corp B.

Totodată, la Sănătate au fost alocaţi în plus 891,1 milioane lei pentru achiziţionarea de echipamente pentru mame şi copii: 300 incubatoare, 300 aparate de testare auditivă la nou-născuţi.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat investiţii în programe de sănătate publică, echipamente pentru unităţile de urgenţă, RMN, CT-uri, screening pentru bolnavii de cancer (Banca Mondială) şi pentru proiecte cu finanţare externă nerambursabile.

MAI, suplimentat cu peste 300 milioane lei pentru echipamente. Buget şi pentru 8.000 de noi posturi

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, joi, că bugetul MAI a fost suplimentat, la rectificarea bugetară, cu 366,3 milioane de lei, bani care vor fi folosiţi la cumpărarea unor echipamente pentru Jandarmerie şi Poliţie şi pentru plata salariilor a 8.000 de noi posturi de agenţi şi subofiţeri.

"La Ministerul de Interne am alocat o sumă suplimentară de 366,3 milioane de lei pentru achiziţia echipamente şi mijloace de intervenţie şi de mobilitate terestră pentru Jandarmerie şi Poliţie, dar şi pentru asigurarea salariilor pentru aproape 8.000 de noi posturi de agenţi şi subofiţeri", a afirmat prim-ministrul Viorica Dăncilă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Rectificarea bugetară prevede sume în plus pentru eradicarea pestei porcine

Proiectul privind rectificarea bugetară, prezentat de premierul Viorica Dăncilă, prevede alocarea sumei de 185 milioane lei pentru ANSVSA, în special pentru eradicarea pestei porcine şi despăgubiri pentru animalele sacrificate, în condiţiile în care au fost omorâţi aproape 50.000 de porci.

"În domeniul agriculturii, inclusiv ANVSA, am alocat suplimentar 85 milioane lei şi peste 110 milioane lei pentru eradicarea pestei porcine. Aceşti bani vor fi folosiţi inclusiv pentru plata despăgubirilor fermierilor", a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Preşedinte Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a anunţat, miercuri seară, că se înregistrează 524 de focare de pestă porcină africană în toată ţara, fiind omorâţi în total 49.816 porci.

"Prin ordin al prefectului s-a constituit o comisie cu reprezentanţii desemnaţi, conform prevederilor legale, care au stabilit nivelul de despăgubire real pentru fiecare porc. Până la acest moment pot să spun că s-au finalizat 51 de dosare de despăgubire fiind plătită suma de 130.000 de lei. De asemenea, sunt în procedură de evaluare alte 86 de dosare", a mai spus preşedintele ANSVSA.

Dăncilă: Avem suplimentare de fonduri pentru "Rabla", pentru acordarea a încă 30.000 de tichete

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că au fost alocaţi bani în plus, la rectificarea bugetară, pentru programul "Rabla" cu scopul acordării a încă 30.000 de tichete pentru achiziţia de autoturisme. Aceasta a precizat că sumele sunt duble comparativ cu anul trecut.

"Avem o suplimentare importantă de fonduri pentru programul Rabla, privind acordarea a încă 30.000 de tichete pentru achiziţia de autoturisme. Astfel vom ajunge la 50.000 de tichete alocate în acest an programului Rabla, dublu faţă de anul 2017", a afirmat prim-ministrul Viorica Dăncilă, într-o conferinţă de presă susţinută joi la Palatul Victoria.

Şeful Executivului a adăugat că Guvernul va demara un program "pentru înnoirea aparaturii electrocasnice pentru a încuraja achiziţia de aparate performante cu consum redus de energie".

Suma alocată suplimentar de Executiv pentru aceste două programe se ridică la 230 de milioane de lei.

Bugetul Transporturilor, suplimentat. Podul Agigea - Constanţa şi DN 18, printre ţintele Guvernului

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, joi seară, că pentru prima oară în ultimii patru ani Transporturile vor primi mai mulţi bani la rectificarea bugetară, respectiv suma de 170,5 milioane lei.

„Pentru prima dată în ultimii patru ani, Transporturile vor primi bani în plus la rectificarea bugetară. Sumele suplimentare sunt destinate susţinerii proiectelor de investiţii din domeniul infrastructurii de transport dar şi pentru achiziţia unui simulator de zbor pentru Şcoala de Aviaţie”, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă, într-o conferinţă de presă susţinută joi la Palatul Victoria.

Prin suplimentarea de la Transporturi se asigură sumele necesare pentru finalizarea modernizării DN 18, pe segmentul Baia Mare - Sighetul M. – Iacobeni (90 de kilometri), finalizarea reabilitării Podului Agigea - Constanţa, construcţia unui pod peste râul Vedea şi începerea unei lucrări de cale ferată Râmnicul Vâlcea – Vâlcele, lucrare care trenează de peste 15 ani, a mai explicat Dăncilă.

Toate schemele de ajutor de stat de tip „gROwth”, finanţate la rectificarea bugetară

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, joi, la Palatul Victoria, că Executivul a asigurat la rectificarea bugetară resursele financiare „pentru toate schemele de ajutor de stat, adoptate de către Guvern, destinate populaţiei şi mediului de afaceri".

„Aici a fost repartizată o sumă suplimentară de 250 de milioane lei pentru susţinerea schemei de ajutor de stat pentru investiţiile mai mari de 3 milioane euro, pentru Programul „Investeşte în tine” pentru acordarea de împrumuturi fără dobândă fără români, dar şi pentru restituirea accizei la motorină pentru transportatori”, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă, într-o conferinţă de presă susţinută joi seara la Palatul Victoria.

Aceasta a adăugat că în rectificarea bugetară sunt prevăzute şi credite de angajament a căror valoare se ridică la suma de 1,8 miliarde lei pentru programul Start-up Nation şi pentru mai multe programe "gROwth".

„Vom prevedea, de asemenea, la această rectificare, credite de angajament în valoare de 1,8 miliarde lei pentru următoare programe: Programul Start-up Nation, sesiunea a doua, care se adresează tinerilor întreprinzători şi care prevede o finanţare de 200.000 lei pentru fiecare proiect de afaceri; Programul pentru sprijinirea industriei cinematografice, care va demara la 1 septembrie anul acesta şi care presupune un sprijin de până la 45% din valoarea costurilor de producţie a filmelor realizate în România; „Programul „gROwth” - investim în copii, investim în viitor, prin care vom acorda un sprijin de 50% din valoarea proiectului pentru construcţia în regim privat a 2.000 de creşe şi grădiniţe, inclusiv grădiniţe olimpice; Programul „gROwth” - investim în locuinţe de serviciu, prin care vom acorda un sprijin de 50% din valoarea proiectului pentru construirea de locuinţe de serviciu de către companii pentru propriii angajaţi; Programul “gROwth - Rezidenţe 5*” prin care vom acorda acelaşi sprijin de 50% din valoarea proiectului pentru construcţia de rezidenţe de lux pentru persoanele vârstnice; Programul „gROwth - Contul de economisire Junior” prin care la fiecare 1.200 lei economisiţi de părinţi pentru copii, statul acordă un sprijin anual de 600 de lei”, a adăugat Dăncilă.

Potrivit premierului, la rectificarea bugetară s-au mai acordat sumele necesare, tot prin creditele de angajament amintite, pentru un program de investiţii în zonele cu şomaj ridicat.

„Vom sprijini dezvoltarea afacerilor în judeţele cu grad scăzut de ocupare. Se vor acorda granturi de peste 50% dn valarea investiţiei pentru întreprinzătorii care crează locuri de muncă bine plătite”, a conchis Dăncilă.

Dăncilă: ANAF va fi suplimentat cu 278 milioane lei pentru modernizarea sistemului informatic

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că bugetul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) va fi suplimentat, la rectificarea bugetară, cu suma de 278 de milioane lei, bani care vor fi folosiţi pentru modernizarea sistemului informatic.

"Prin această rectificare, la ANAF am repartizat o sumă suplimentară de 278 milioane de lei pentru modernizarea sistemului informatic, achiziţia de echipamente pentru personalul vamal şi modernizarea punctelor vamale de la graniţa Uniunii Europene, respectiv pe frontiera cu Republica Moldova, Ucraina şi Serbia", a afirmat premierul Viorica Dăncilă, într-o conferinţă de presă susţinută joi seară la Palatul Victoria.

PROIECT  RECTIFICARE BUGETARĂ

 

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, joi, în debutul şedinţei de Guvern, că prima rectificare bugetară din acest an este pozitivă şi că proiectul va fi adoptat de Executiv în a doua jumătate a lunii august. Prim-ministrul va prezenta, joi, la ora 19.00, la Palatul Victoria, detaliile rectificării bugetare, potrivi unui anunţ al Guvernului.

„Avem o rectificare bugetară pozitivă. Avem venituri în plus la bugetul general consolidat per sold de aproape 6 miliarde de lei. Ordonanţa de rectificare va fi adoptată în a doua jumătate a lunii august", a declarat Dăncilă.

Premierul a adăugat că va prezenta, joi seară, de la ora 19.00, detaliile rectificării bugetare.

Joi, la Palatul Victoria, liderii coaliţiei de guvernare - Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu- au discutat cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Finanţelor despre prima rectificare din acest an.

Discuţii pe acest subiect au avut loc şi la începutul acestei săptămâni.

"Investiţiile au crescut în primele şase luni. Ne vom încadra în limita de deficit bugetar"

Premierul Dăncilă a declarat, joi, în debutul şedinţei Executivului, că investiţiile publice pe primele şase luni ale anului 2018 au ajuns la 9,1 miliarde lei, comparativ cu 6 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Investiţiile publice pe primele şase luni ale anului 2018 au ajuns la 9,1 miliarde lei, comparativ cu 6 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului 2017. Vorbim, aşadar, despre o creştere foarte importantă, cu aproximativ 50%. Investiţiile străine directe au crescut, de asemenea, în primul semestru al acestui an, la 2,21 miliarde euro, comparativ cu 1,93 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a declarat prim-ministrul.

Potrivit premierului Dăncilă, în primele şase luni ale anului au intrat în economie 6,9 miliarde lei din fonduri europene - plăţi efectuate, cu aproape 22,8% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului 2017.

„Am văzut cum imediat după publicarea execuţiei bugetare pe prima jumătate a anului, mulţi s-au grăbit să facă scenarii îngrijorătoare cu privire la deficitul bugetar. Aş vrea să-i liniştesc. Suntem un Guvern responsabil cu prezentul şi cu viitorul României. Ne vom încadra în limita de deficit bugetar de 3% din PIB", a adăugat premierul.

Dăncilă: Vedem cu dezamăgire că necazul oamenilor este folosit în lupta politică

Premierul Viorica Dăncilă a spus, joi, referindu-se la ploile abundente din ultima perioadă, că ”necazul oamenilor este folosit în lupta politică” şi a făcut apel la politicieni să lase deoparte ”interesele mărunte şi să-şi concentreze energia în ajutorarea cetăţenilor”.

”Am traversat una dintre cele mai dificile perioade din punct de vedere meteorologic. Potrivit ANM, lunile iunie şi iulie au fost cele mai ploioase din ultimii opt ani. Aşa cum am anunţat, încă de la debutul ploilor abundente, am declanşat o amplă operaţiune de evaluare a pagubelor produse de inundaţii pentru a putea interveni în sprijinul populaţiei. Din păcate, vedem cu dezamăgire că necazul oamenilor este folosit în lupta politică. Fac apel către cei tentaţi de această abordare lipsită de etică să lase deoparte interesele mărunte şi să-şi concentreze energia în ajutorarea cetăţenilor. Guvernul României a avut şi are, în continuare, în atenţie situaţia din întreaga ţară, iar sprijinul pe care îl oferim nu ţine cont de opţiunile politice”, a spus premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Ea a mai spus că a intervenit prompt şi a acordat periodic în şedinţele de Guvern, în funcţie de evaluările din teritoriu, ajutoare financiare din fondul de intervenţie al Guvernului pentru refacerea infrastructurii din localităţile afectate de inundaţii.

”Numai în luna iulie am acordat sprijin financiar în valoare totată de peste 320 de milioane de lei pentru toate comunităţile din judeţele afectate. De asemenea, am sprijinit autorităţile locale atât cu forţe de intervenţie şi utilaje pentru îndepărtarea aluviunilor şi scoaterea apei din gospodării cât şi cu necesarul de carburant pentru utilajele folosite în teren. (...) Menţionez aici acordarea a peste 57 de milioane de lei pentru realizarea investiţiei amenajare râu Cracău la Slobozia, în judeţul Neamţ, din fondurile Ministerului Muncii am acordat sume de bani şi pentru sprijinirea familiilor şi a persoanelor singure care se aflau în situaţii de necesitate ca urmare a inundaţiilor”, a adăugat premierul.

Ea a afirmat că Executivul va continua să sprijine financiar comunităţile, astfel încât ”viaţa tuturor celor care au trecut prin momente dificile să revină la normal”.

Cer, din nou, autorităţilor publice locale şi instituţiilor centrale să conlucreze pentru identificarea zonelor de risc, asfel încât să intervenim din timp prin investiţii care să ţină oamenii la adăpost îm faţa furiei naturii”, a conchis şeful Executivului.

Deputatul PNL Ionel Palăr a criticat Guvernul, la sfârşitul lunii iulie, susţinând că banii pentru inundaţii au fost alocaţi în funcţie de apartenenţa politică a primarilor şi că ”dacă primarul nu are carnet roşu, nevoile oamenilor nu există”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici