REPORTAJ: Într-o atmosferă sobră, Tăriceanu promite că va fi un altfel de preşedinte - FOTO

Călin Popescu Tăriceanu s-a lansat, vineri, drept candidat la alegerile prezidenţiale, de la locul său de muncă, Parlamentul, cu promisiunea că va fi "un altfel" de preşedinte.

619 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Într-o atmosferă sobră, Tăriceanu promite că va fi un altfel de preşedinte - FOTO

REPORTAJ: Într-o atmosferă sobră, Tăriceanu promite că va fi un altfel de preşedinte - FOTO (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Câteva mii de susţinători din ţară, cu pancarte şi fulare bleu au ocupat sala "Alexandru Ioan Cuza" din Casa Poporului, la un eveniment care s-a dorit a fi sobru.

Actorul Ovidiu Niculescu, care a făcut oficiile de prezentator al evenimentului, a dat startul spunând că lansarea ui Călin Popescu Tăriceanu este un "eveniment aşteptat de întreaga ţară şi dorit de comunitatea internaţională", iar Tăriceanu este "singurul candidat liberal la preşedinţie".

Actorul a ţinut să precizeze că nu vor fi "fragmente din Cântarea României, sau imagini gen 23 august, cu Marea Adunare Naţională sau cu mici şi mititei".

Evenimentul a fost deschis cu intonarea, de către Marcel Pavel, a imnului naţional al României.

Pe ecranele din sala Cuza a Parlamentului a fost prezentat şi un mesaj video al lui Graham Watson, liderul liberalilor europeni, care a declarat că Tăriceanu este un "om cu experienţă, cu abilităţi şi integritate”, care va avea un rol important în viitorul României, "aşa cum a jucat un rol important şi în trecut".

Realizatorul TV Lucia Hossu Longin a luat şi ea cuvântul, declarând că îl susţine pe Călin Popescu Tăriceanu în cursa pentru preşedinţie."Nu e un secret că multe persoane din societatea civilă vă susţin, pentru că în politică aţi acţionat corect, responsabil. V-aţi creat prietenii şi nu adversităţi", a spus aceasta, precizând că se împlinesc 25 de ani de la Revoluţia din decembrie şi prăbuşirea comunismului, iar în 2005, Călin Popescu a înfiinţat Institutul de studiere a crimelor comunismului.

Lucia Hossu Longin a mai spus că Tăriceanu a fost mereu un opozant al ideilor comuniste şi un susţinător al Regelui Mihai.

La rândul lor, Dănuţ Iacob, vicepreşedinte al Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, preşedintele Societăţii Române de Neurochirugie, Mircea Gorgan şi-au exprimat susţinerea pentru candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu la preşedinţia României.

"Avem şansa să îi oferim României preşedintele mult aşteptat", a declarat şi deputatul PLR Graţiela Gravrilescu.

"Elegant, politicos şi înţelept, pâinea lui Dumnezeu, la necaz”, i-a făcut aceasta portretul candidatului Călin Popescu Tăriceanu, subliniind că el va readuce bunăstarea şi respectul pentru români. "Sunt convinsă că femeile vor ieşi la vot şi vor vota pentru Tăriceanu, cel mai tare premier liberal şi primul preşedinte liberal al României", şi-a mai expus speranţele Gavrilescu.

Preşedintele Senatului a vorbit în discursul său despre "un altfel de preşedinte", şi a arătat că preşedintele este cel care "oferă siguranţă, nu numai speranţă", pentru că promisiunile electorale "nu ţin de foame".

"Funcţia prezidenţială trebuie ferită cel mai mult şi cel mai mult de demagogie", le-a mai transmis Tăriceanu simpatizanţilor săi şi i-a asigurat că, în calitate de preşedinte al României, va fi "de partea cetăţenilor".

El a ţinut să amintească şi experienţa sa de premier. "Am dovedit deja de mult timp, ca premier, ca lider politic, că sunt în măsură să pun împreună tot ceea ce este necesar pentru a aduce România către prosperitate", a afirmat Tăriceanu.

"Cred că România a experimentat prea mult timp demagogia, minciunile politicianiste, ale politrucilor, salturile cu paraşuta, costumele de pădurari bavarezi, scrierea cu oi a numelui preşedintelui pe munţi, obiceiul unor oameni de a cânta pe scenă, în loc să vorbească despre proiectele lor politice", a fost mesajul lui Călin Popescu Tăriceanu către adversarii săi politici.

De altfel, el a caracterizat acţiunile celorlalţi candidaţi de dreapta ca "maimuţăreli electorale".

Tăriceanu nu a uitat să taxeze nici abandonarea identităţii liberale de către PNL.

"Vasile Blaga, mâna dreaptă a lui Băsescu în toate campaniile electorale, este cel care acum conduce PNl şi pe Klaus Iohannis, aşa-zisul candidat PNL, care încearcă să îi păcălească pe români cu un program politic pe care îl putem numi cel mai bine «băsism cu faţa umană». Trei oameni şi-au dat mâna în acest moment pentru a duce politica lui Băsescu mai departe, Blaga, Orban şi Iohannis. Nu vreau să abreviez aceste nume, nu merită nici măcar atât", a declarat Tăriceanu.

"Toate aceste trădări ale liberalismului" îl întăresc pe Tăriceanu în convingerile sale liberale.

"Mă simt mult mai puternic. Şi cu cât echipa Băsescu-Iohannis-Udrea-Blaga loveşte mai mult în liberalism, cu atât simt că liberalismul este mai puternic", a mai declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El i-a îndemnat pe susţinătorii săi să meargă în teritoriu şi să le transmită românilor următorul mesaj: "Călin Popescu Tăriceanu este de partea ta".

Aplauzele au subliniat finalul discursului şi manifestarea s-a încheiat cu o sesiune foto ad-hoc, de câteva zeci de minute, în care Tăriceanu a ţinut să se "consemneze" alături de alegători.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici