Rezultatele exit-poll-urilor din România, preluate de presa internaţională

Agenţiile internaţionale de presă au anunţat, duminică seara, estimările sondajelor la ieşirea de la urne realizate la închiderea secţiilor de vot pentru alegerile prezidenţiale din România, precizând că învingătorul va fi decis în cel de-al doilea tur de scrutin.

36 afișări
Imaginea articolului Rezultatele exit-poll-urilor din România, preluate de presa internaţională

Rezultatele exit-poll-urilor din România, preluate de presa internaţională (Imagine: Mediafax Foto)

Associated Press afirmă că în alegerile din România nu s-a detaşat un învingător clar, precizând că, în cazul confirmării rezultatelor sondajelor la ieşirea de la urne, preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu, se va confrunta în al doilea tur de scrutin cu fostul ministru de Externe Mircea Geoană.

AP reaminteşte că alegerile prezidenţiale, în care au fost înscrişi 12 candidaţi, au ca scop încheierea unei crize de conducere care ameninţă un împrumut FMI "de care ţara are nevoie disperată pentru a reduce povara unei recesiuni dureroase".

AFP citează declaraţia lui Băsescu, care a anunţat duminică seara că a înregistrat "o victorie de etapă" în primul tur de scrutin.

Conform celor patru sondaje la ieşirea de la urne, Băsescu s-a clasat pe primul loc, cu circa 33 la sută din voturi, urmat de Geoană, cu aproximativ 31 la sută din voturi. AFP reaminteşte că România, confruntată cu o recesiune economică gravă, este administrată de aproape două luni de un Guvern interimar, după căderea Executivului de centru-dreapta al lui Emil Boc.

Agenţia germană DPA afirmă că sondajele îl clasează pe primul loc pe preşedintele în exerciţiu, dar şi că scrutinul a fost marcat de acuzaţii privind comiterea de fraude electorale. Sursa citată adaugă că reclamaţiile de fraude au fost formulate atât de principalele partide, cât şi de simpli cetăţeni sau organizaţii de presă.

La rândul său, Bloomberg a anunţat că Băsescu a obţinut cele mai multe voturi în primul tur de scrutin, la care, conform autorităţilor electorale, au participat aproape 50 la sută dintre alegători. Bloomberg precizează că învingătorul în alegeri va putea numi un prim-ministru care să-l înlocuiască pe Emil Boc, al cărui Executiv a fost demis în octombrie.

"Pentru contracararea celor mai grave efecte ale recesiunii şi a depune eforturi în vederea menţinerii unui împrumut internaţional de 20 de miliarde de euro" este necesar un nou Cabinet, cu majoritate în Parlament, adaugă Bloomberg.

Anunţând că Băsescu şi Geoană se vor confrunta într-un al doilea tur de scrutin la 6 decembrie, Reuters afirmă că alegerile sunt esenţiale pentru rezolvarea crizei guvernamentale care a amânat deja ajutorul din partea FMI şi pentru revigorarea reformelor economice şi politice.

Rezultatul sondajelor la ieşirea de la urne au fost anunţate şi de agenţia chineză Xinhua şi cea bulgară Novinite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici