Ridzi cere procurorilor anchetarea membrilor Comisiei de anchetă în cazul său

Fostul ministru Monica Iacob Ridzi a făcut plângere penală la Parchetul instanţei supreme faţă de membrii Comisiei de anchetă privind organizarea "Zilei Tineretului", pe care îi acuză de abuz în serviciu şi încercare de a determina mărturia mincinoasă.

67 afișări
Imaginea articolului Ridzi cere procurorilor anchetarea membrilor Comisiei de anchetă în cazul său

Ridzi cere procurorilor anchetarea membrilor Comisiei de anchetă în cazul său (Imagine: Mediafax Foto/Răzvan Chiriţă)

Surse judiciare au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că plângerea a fost trimisă, vineri, procurorilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Documentul a ajuns miercuri la Parchetul instanţei supreme, unde a fost înregistrat şi urmează să fie dat în lucru unui procuror, potrivit surselor citate.

Plângerea îi vizează pe Alina Gorghiu, Nicolae Bănicioiu, Petru Lakatos, Doina Burcău, Cristian Sorin Dumitrescu, Damian Florea, Graţiela Leocadia Gavrilescu, Bogdan Olteanu şi Anghel Stanciu, membri ai "Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Tineretului şi Sportului, sub semnătura doamnei ministru Monica Iacob-Ridzi, pentru organizarea «Zilei Tineretului»".

Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, infracţiune prevăzută de art.246 Cp, şi încercarea de a determina mărturia mincinoasă, infracţiune prevăzută de art.261 Cp.

În plângere, Ridzi arată că denunţul penal al PNL "având ca obiect faptele şi împrejurările care au fost derulate cu ocazia organizării, pregătirii şi executării evenimentelor prilejuite de Ziua Tineretului - 2 Mai 2009" a fost adresat procurorului general în 19 iunie, zi în care a fost şi înregistrat.

Tot în 19 iunie, procurorul general a dispus trimiterea cauzei la DNA pentru soluţionare, susţine Ridzi.

"Cauza este înregistrată la Cabinetul Procurorului Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub numărul 1180 / C / 2009 din 22 iunie 2009, iar o zi mai târziu, la 23 iunie 2009, urmare a dispoziţiei olografe dată de acesta, denunţul este înregistrat în evidenţa cauzelor penale şi repartizat procurorului Mariana Alexandru. În aceeaşi zi, 23 iunie 2009, dosarul primeşte numărul 147 / P / 2009 în evidenţa Secţiei de combatere a corupţiei, procurorii declanşând actele premergătoare în cauză. La data de 22 iunie 2009, prin cererea nr.606, Partidul Naţional Liberal a cerut Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor premergătoare cererii de urmărire penale faţă de mine (...). Această solicitare a fost înregistrată la Cabinetul Preşedintelui Camerei Deputaţilor la data de 22 iunie 2009", se arată în plângerea formulată de Monica Iacob-Ridzi.

Fostul ministru mai arată că, în 23 iunie, aceeaşi zi cu data la care DNA a înregistrat şi demarat cercetările în dosar, s-a decis înfiinţarea Comisiei de anchetă privind organizarea Zilei Tineretului.

Ridzi arată că obiectul verificărilor l-a reprezentat organizarea şi derularea Zilei Tineretului şi că, în paralel cu actele premergătoare ( în perioada 23 iunie - 17 iulie), dar şi cu actele de urmărire penală efectuate de DNA, după 17 iulie, s-a desfăşurat activitatea Comisiei de anchetă pe baza Regulamentului de organizare şi funcţionare a comisiei, elaborat în 26 iunie.

"În context, trebuie precizat şi faptul că actele premergătoare începerii urmăririi penale şi, mai apoi, actele de urmărire penală au vizat aceleaşi aspecte indicate la art. 1 din HCD 26 / 2009", arată Monica Iacob Ridzi, care face trimitere la articolul 8 al regulamentului potrivit căruia "anchetele parlamentare nu pot avea obiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată".

Fostul ministru spune că, în 23 iulie, procurorul general a trimis Camerei Deputaţilor referatul întocmit în 20 iulie de procurorii DNA pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul său.

"Asa cum rezultă atât din conţinutul referatului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi din adresa înaintată Camerei Deputaţilor de către Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, obiectul acestei solicitari îl formează, de asemenea, faptele şi împrejurările care au fost derulate cu ocazia organizării, pregătirii şi executării evenimentelor prilejuite de Ziua Tineretului - 2 Mai 2009", susţine Ridzi, care adaugă că în hotărârea Camerei Deputaţilor privind cererea de urmărire penală nu sunt indicate "eventuale încadrări juridice".

Potrivit fostului ministru, "continuând procedurile parlamentare după înregistrarea cauzei penale la Parchet, membrii Comisiei parlamentare au încălcat art.74 al.1 şi 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor potrivit căruia "anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată", respectiv, "o anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activităţile care constituie obiectul ei", precum şi art. 8 al.1 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Comisiei care menţionează că "anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată".

"Încălcându-şi cu ştiinţă atribuţiile conferite prin actele normative sus-menţionate, membrii Comisiei parlamentare mi-au vătămat interesele legale, prin raportul astfel întocmit cerându-se începerea urmăririi penale împotriva mea pentru infracţiunile de delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice", susţine Ridzi.

Fostul ministru mai spune că o parte dintre persoanele care au fost audiate în Comisie, în perioada 30 iunie - 8 iulie au fost audiate şi în dosarul penal de la DNA.

"Ulterior, în mass-media au apărut, stenografiate, discuţiile dintre membrii Comisiei parlamentare «Elena Udrea» din care rezultă presiunile care au fost făcute asupra persoanelor audiate în cazul meu. Astfel, în cadrul acestei discuţii, unul dintre membrii sus-menţionatei Comisii afirmă că «Dacă nu…. să verifice toate informaţiile astea prin metode specifice, inclusiv ascultarea telefoanelor, aşa cum s-a întâmplat în cazul Ridzi. În cazul Ridzi aşa s-a întâmplat la controlul…. Nu concluziile noastre au băgat-o atât de adânc … dintre ăştia care au lucrat la contract, gen Editura Economică sau alţii. Şi vor fi, eu sunt convins că vor fi», pentru ca numita Aura Vasile să-l completeze «Da, de frică omul face orice»", se mai arată în plângerea lui Ridzi.

Comisia parlamentară care a anchetat modul în care Ministerul Tineretului a cheltuit, sub semnătura ministrului Monica Iacob Ridzi, banii publici pentru organizarea Zilei Tineretului a recomandat plenului să ceară începerea urmăririi penale împotriva acesteia pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici