România contribuie, în 2015, cu 500.000 de euro la Fondul NATO privind apărarea cibernetică a Ucrainei

România va contribui, în anul 2015, cu 500.000 de euro la Fondul de sprijin al NATO pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice, potrivit unei Hotărâri de Guvern publicate marţi în Monitorul Oficial.

România contribuie, în 2015, cu 500.000 de euro la Fondul NATO privind apărarea cibernetică a Ucrainei

Guvernul a aprobat prin HG Acordul de management financiar între România, prin SRI, şi Oficiul pentru control financiar al NATO privind Fondul de sprijin al Alianţei pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice, semnat la 2 decembrie.

Contribuţia României pentru 2015 la acest fond este de 500.000 de euro.

Potrivit HG publicată marţi în Monitorul Oficial, suma va fi suportată din bugetul SRI.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat, pe 2 decembrie, la Bruxelles, operaţionalizarea Fondului NATO de Sprijin în domeniul Apărării Cibernetice, gestionat de România prin SRI, subliniind că, din această poziţie, Bucureştiul va sprijini sporirea capacităţii Ucrainei de a răspunde noilor ameninţări.

România participă în calitate de naţiune-lider, în baza unei hotărâri CSAT, la Fondul de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacităţii de apărare cibernetică a Ucrainei, creat prin participarea voluntară a ţărilor membre NATO, a anunţat, în 13 septembrie, SRI.

"În contextul evenimentelor generate de tensionarea relaţiilor ruso-ucrainene şi pe fondul necesităţii Alianţei Nord-Atlantice de a-şi întări graniţa de est, au fost implementate noi măsuri de securitate, sens în care a apărut şi ideea creării, pe baza contribuţiei voluntare a ţărilor membre NATO, a unui Fond de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacităţii de apărare cibernetică a Ucrainei", a precizat SRI într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, expertiza pe care SRI o deţine în domeniul securităţii cibernetice - apreciată atât în proiecte desfăşurate în ţara noastră, cât şi în cadrul cooperării cu NATO, prin contribuţii la crearea de platforme specifice şi prin participarea activă la exerciţii precum Cyber Coalition – a fundamentat aprobarea, de către CSAT, a participării ţării noastre, prin Serviciul Român de Informaţii, în calitate de naţiune-lider, la acest Fond.

Ca urmare, CSAT a aprobat transmiterea acestei decizii către NATO, iar în cadrul Summit-ului NATO din Ţara Galilor (4-5 septembrie), România şi-a declarat disponibilitatea de a îndeplini rolul de naţiune-lider a Fondului de Sprijin pentru apărarea cibernetică a Ucrainei.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 13 comentarii
Taguri:
ROMÂNIA ,
UCRAINA ,
APĂRARE CIBERNETICĂ
COMENTARII
  • @urzica 7 ian 2015

    hei, domnu' - e vorba de Ucraina. Ce sa previi in Ucraina? razboiul civil in desfasurare? lovitura de stat realizata de Porosenko? De pe ce planeta ai aterizat?

  • urzica 7 ian 2015

    Mai bine sa previi decat sa tratezi...foarte bine SRI !

  • urzica 7 ian 2015

    ?

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
„În 20 de ani nu vom mai fi români”. TEORIA IREALĂ care adânceşte cele mai negre temeri ale românilor