România şi Bulgaria, rănite în mândria naţională de amânarea aderării la Schengen

Amânarea intrării în spaţiul Schengen a constituit o lovitură în mândria naţională pentru România şi Bulgaria, iritate, încă de la aderarea la UE în 2007, de faptul că sunt tratate ca membri de rangul doi, comentează cotidianul britanic Financial Times, în ediţia electronică de vineri.

23 afișări
Imaginea articolului România şi Bulgaria, rănite în mândria naţională de amânarea aderării la Schengen

România şi Bulgaria, rănite în mândria naţională de amânarea aderării la Schengen (Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Chiar după ce Uniunea Europeană şi-a deschis porţile pentru Bulgaria şi România în 2007, cele două ţări s-au arătat iritate pentru că sunt tratate ca membri de rang secund, afirmă cotidianul britanic. Prin urmare, decizia unui grup de state membre UE condus de Franţa şi Germania de a amâna aderarea lor la spaţiul Schengen "le-a lovit în mândria naţională pe cele două state cele mai sărace ale blocului" comunitar, comentează Financial Times, amintind că preşedintele român Traian Băsescu a calificat această decizie drept un "act de discriminare".

Aderarea la Schengen era o prioritate pentru cele două ţări vecine din sud-estul Europei şi ambele au cheltuit sume importante de bani pentru a spori securitatea graniţelor, pentru a moderniza sistemele informatice şi infrastructura aeroporturilor în scopul de a adera în martie.

Raportul privind evaluarea finală a inspectorilor Schengen nu a fost încă dat publicităţii, dar informaţiile vehiculate în capitalele europene arată că România aproape a îndeplinit condiţiile tehnice, probleme fiind descoperite la graniţa Bulgariei cu Turcia, continuă cotidianul britanic.

Franţa şi Germania au afirmat însă clar că, oricum, există şi alţi factori mai importanţi decât simpla îndeplinire a criteriilor tehnice, aceştia fiind legaţi de combaterea corupţiei şi reformarea justiţiei. Deşi Bucureştiul a recunoscut că are dificultăţi cu organismul desemnat să menţină independenţa justiţiei şi cu viteza cu care sunt judecate cazurile de corupţie, miniştrii români s-au revoltat faţă de modul în care Berlinul şi Parisul intenţionează să lege progresele din cadrul MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare) de aderarea la Schengen, explicând că nu există nicio legătură între cele două.

"Mecanismul de cooperare şi verificare ... este un mecanism distinct pentru un domeniu disctinct", a declarat ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, pentru Financial Times.

Ambele ţări se tem în prezent că problema extinderii spaţiului Schengen riscă să devină un subiect pentru politica internă franceză, fără posibilitatea de deblocare a situaţiei până la alegerile prezidenţiale din primăvara lui 2012, conchide cotidianul britanic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici