România sprijină aderarea Macedoniei de Nord la UE. Mesajul transmis de Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a declara, joi, într-o conferinţă de presă susţinută alături de premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, că i-a transmis acestuia sprijinul României în cadrul negocierilor de aderare la UE, având în vedere experienţa relativ recentă a ţării noastre în acest proces.

171 afișări
Imaginea articolului România sprijină aderarea Macedoniei de Nord la UE. Mesajul transmis de Dăncilă

România sprijină aderarea Macedoniei de Nord la UE. Mesajul transmis de Dăncilă

„Am reconfirmat omologului meu din Macedonia de Nord susţinerea puternică a României pentru parcursul european al ţării sale şi l-am încurajat să continue procesul de reforme pentru a avea argumentele necesare adoptării unei decizii privind deschiderea negocierilor de aderare la UE. Am prezentat în cadrul discuţiilor oferta de sprijin în cadrul negocierilor de aderare din partea diferitelor instituţii româneşti, având în vedere experienţa relativ recentă a României în acest proces”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o conferinţă de presă susţinută joi la Guvern, alături de premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev.

Premierul român Dăncilă a reafirmat în cadrul discuţiilor cu omologul său angajamentul UE pentru extinderea graniţelor sale.

„Vizita îmi oferă ocazia să reconfirm angajamentului nostru faţă de continuarea procesului de extindere a UE. Balcanii de Vest reprezintă o zonă prioritară pentru acţiunea de politică externă a Românei şi în această perioadă, când deţinem Preşedinţia Consiliului UE, ne dorim ca toată regiunea să înregistreze progrese pe baza principiului meritelor proprii şi îndeplinirii criteriilor de aderare. Abordarea noastră vizează materializarea obiectivelor stabilite prin concluziile Consiliului din iunie 2018, ocazie cu care a fost reafirmat angajamentul UE în ceea ce priveşte politica de extindere”, a spus şeful Executivului.

Ea a menţionat că de la ultima întâlnire din iulie 2018 de la Skopje au avut loc schimbări semnificative în ceea ce priveşte ratificarea Acordului de la Prespa, semnarea protocolului de aderare la NATO şi schimbarea numelui ţării la Macedonia de Nord.

În ceea ce priveşte semnarea Acordului de la Prespa, Viorica Dăncilă l-a felicitat pe Zoran Zaev pentru „modul european de soluţionare a acestui diferend” şi a afirmat că acordul poate constitui o inspiraţie pentru regiune şi toată Europa.

De asemenea, Dăncilă a declarat că procesul legislativ prin care România ratifică protocolul de aderare al Macedoniei de Nord la Alianţă va fi încheiat în perioada imediat următoare.

„Efectele benefice a acordului de la Prespa s-au materializat deja prin apropierea ţării de NATO şi sperăm că vor aduce rezultate şi în ceea ce priveşte parcursul european al ţării. L-am asigurat de întreaga susţinere a României pentru ca Macedonia de Nord să devină cel de-al 30-lea stat NATO şi l-am informat că procesul legislativ prin care România ratifică protocolul de aderare al Macedoniei de Nord la Alianţă va fi încheiat în perioada imediat următoare. În acest sens, proiectul de lege privind ratificarea a fost aprobat de Guvernul României şi a adoptat ieri în unanimitate în Camera Deputaţilor”, a afirmat prim-ministrul român.

La rândul său, omologul macedonean a afirmat că ţara sa lucrează la reforma în mai multe domenii, iar Macedonia de Nord este „pe drumul clar al democraţiei”.

„Înainte de toate, în numele cetăţenilor noştri, permite-ţi-mi să vă mulţumesc pentru ratificarea de ieri a protocolului de aderare a Macedoniei de Nord în Camera Deputaţilor a parlamentului românesc şi pentru toată susţinerea noastră pentru integrarea în NATO. Astăzi, în baza trecutului construim viitorul. Macedonia de Nord este pe drumul atlantic.Vă mulţumim şi pentru că România, pe timpul conducerii Consiliului UE, susţine Macedonia de Nord în aspiraţiile sale europene. Fără nicio reţinere voi transmite aşteptările Guvernul şi ţării noastre a perspectivei ca din iunie să înceapă negocierile pentru UE şi NATO. (...) Macedonia de Nord este într-o reformă importantă. Lucrăm în fiecare zi cu dedicaţie pentru reformă, principii europene şi valori. Am schimbat climatul în ţară, am aşezat Republica Macedonia de Nord pentru un drum clar al democraţiei. Am discutat despre colaborarea economică şi despre realizarea unui forum de afaceri. Pentru că nu există chestiuni nerezolvate între cele două ţări. Vom face aceasta cu un acord între cele două ţări în domeniul educaţiei, tineretului şi sportului şi aşteptăm azi ratificarea tratatului de Parlamentul nostru, care se va realiza azi (joi - n.r.). Vă invit să menţineţi suportul dumneavoastră, iar toate acestea vi le vom întoarce cu acelaşi lucru”, a spus Zoran Zaev.

Reprezentanţii permanenţi ai celor 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice au semnat pe 6 februarie, la sediul NATO din Bruxelles, protocolul de aderare a Republicii Macedonia de Nord la NATO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici