Se cere din nou declararea stării de alertă în Sectorul 1, din cauza gunoaielor

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1 cere Prefecturii Bucureşti să declare starea de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza situaţiei sanitare cauzată de necolectarea gunoiului, a anunţat miercuri Primăria Sectorului 1.

531 afișări
Imaginea articolului Se cere din nou declararea stării de alertă în Sectorul 1, din cauza gunoaielor

Se cere din nou declararea stării de alertă în Sectorul 1, din cauza gunoaielor

Conform unui comunicat al Primăriei, decizia a fost luată în baza unei analize de risc a stării actuale a Sectorului 1. Conform acesteia, deşeurile din Sectorul 1 nu sunt colectate de peste 20 zile, creând acumulări pe străzi, în special în zona centrală şi din zonele cu tranzit intens.

„Începând cu data de 27 iunie 2021, s-a constatat, în urma acţiunilor desfăşurate de Poliţia Locală Sector 1 şi a numeroaselor sesizări primite de la cetăţeni, că serviciul de salubrizare asigurat de compania Romprest Service SA nu mai funcţionează pe raza Sectorului 1, aducându-se astfel atingere principiilor care reglementează acest serviciu public: protecţia sănătăţii populaţiei, responsabilitatea faţă de cetăţeni, conservarea şi protecţia mediului înconjurător, asigurarea calităţii şi continuităţii serviciului”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii Primăriei susţin că, potrivit raportului de gestiune a deşeurilor din luna iunie 2020, cantitatea totală de deşeuri colectată din Sectorul 1 în luna respectivă a fost de 11,24 mii de tone, adică, în medie, 374 tone/zi, iar acum estimează că la nivelul Sectorului 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 tone de deşeuri generate de populaţie, instituţii publice şi agenţi economici.

„Raportul descrie şi care sunt relaţiile autorităţii locale cu operatorul de salubritate, după ce Romprest Service a întrerupt prestarea serviciilor de colectare şi transport a deşeurilor municipale şi a întrerupt frecvenţa măturatului stradal. Astfel, refuzul Primăriei Sectorului 1 de a plăti unele facturi emise de către Romprest Service se referă strict la unele activitati de salubrizare stradală, bazate pe tarife nejustificat de mari şi ilegale, după cum de altfel au constatat şi controalele efectuate de Curtea de Conturi şi de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC)”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii primăriei susţin că, în ceea ce priveşte prestarea de servicii de gestionare a deşeurilor municipale, cu o pondere valorică de 25% din totalul facturilor emise, administraţia locală a validat şi a achitat până în prezent integral serviciile privind colectarea, transportul, sortarea/tratarea deşeurilor menajere şi similare, inclusiv Contribuţia pentru Economie Circulară pentru fracţia depozitată, ce rezultă în urma tratării deşeurilor municipale, onorându-şi astfel obligaţiile contractuale pe acest segment de servicii prestate, evitând în acelaşi timp afectarea continuităţii prestării serviciului de colectare a deşeurilor menajere.

„Prin plata acestor facturi, Primăria Sectorului 1 a achitat indirect, dar integral, şi prestările de servicii de sortare/ tratare deşeuri, asigurate pentru Romprest Service de către furnizorii acestor servicii, Rom Waste Solutions SA, 3R Green SRL, furnizori contractaţi direct de către operatorul de salubrizare pentru sortarea/tratarea deşeurilor municipale provenite de pe raza administrativă a Sectorului 1 Bucureşti. Compania Romprest Service SA a fost notificată de Primăria Sectorului 1 prin adresa cu nr. A241/16.07.2021 ca în termen de maxim 72 de ore de la primirea adresei să îşi onoreze şi să execute obligaţiile contractului de delegare de salubrizare. Acest lucru nu s-a întâmplat. În ciuda acestei situaţii, Romprest Service SA continuă să nu îşi îndeplinească obligaţia de a ridica deşeurile provenite de pe raza administrativă a Sectorului 1 Bucureşti”, a mai transmis Primăria Sectorului 1.

Primarul Clotilde Armand a cerut şi în iunie Prefecturii Bucureşti declararea stării de alertă în Sectorul 1 din cauza situaţiei sanitare. Edilul şef a trimis o adresă şi spune că situaţia este cauzată „de şantajul şi suspendarea colectării gunoiului de către operatorul de salubritate”. Prefectura nu a dat curs cererii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici