Şedinţă CEx tensionată la PSD | Viorica Dăncilă şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al PSD, conducerea partidului, dizolvată: E un moment de demnitate /Ciolacu: Nu a picat niciun cap azi

Viorica Dăncilă a anunţat, marţi noapte, în şedinţa Comitetului Executiv, că demisionează din funcţia de preşedinte al PSD, au declarat surse din partid pentru MEDIAFAX. Conducerea PSD a demisionat, marţi noapte, la presiunile social-democraţilor, nemulţumiţi de rezultatele partidului la alegerile prezidenţiale.

16626 afișări
Imaginea articolului Şedinţă CEx tensionată la PSD | Viorica Dăncilă şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al PSD, conducerea partidului, dizolvată: E un moment de demnitate /Ciolacu: Nu a picat niciun cap azi

Şedinţă CEx tensionată la PSD | Viorica Dăncilă şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al PSD, conducerea partidului, dizolvată: E un moment de demnitate /Ciolacu: Nu a picat niciun cap azi

Ciolacu: Nu a picat niciun cap azi. Am ajuns la concluzia că trebuie o resetare în PSD, nu un măcel

Marcel Ciolacu a declarat, marţi noapte, că Viorica Dăncilă a demisionat din propria iniţiativă, după ce Comitetul Executiv a stabilit că este necesară o resetare a PSD.

„ Aş vrea să îi mulţumesc doamnei Viorica Dăncilă, fostul nostru preşedinte. E pentru prima oară când eu am participat la un CEx în care toţi liderii şi-au spus opinia şi aşa a fost condusă doamna Dăncilă să se audă părerea tuturor. Un CEx matur care a fost pe fond, nu de formă. Cu toţii am ajuns la concluzia că trebuie o resetare a partidului şi nu făcut un măcel. De fapt şi de drept nu a picat niciun cap azi, iar o premieră pentru PSD, fostul preşedinte se regăşeşte în echipa partidului”, a spus Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD.

Dăncilă, după ce a anunţat că şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al PSD: E un moment de demnitate 

Viorica Dăncilă a anunţat, marţi noapte, că şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al PSD. Ea a precizat că nu e un moment de slăbiciune, ci este un gest de demnitate făcut pentru partid.

„A fost Comitetul Executiv Naţional destul de îndelungat, în care fiecare coleg şi-a spus opinia referitor la alegerile prezidenţiale şi proiecţia pe care o avem în perioadă următoare. Am înţeles opinia colegilor mei, faptul că se doreşte o resetare a partidului şi că trebuie cineva să îşi asume rezultatul alegerilor. Nu este un moment de slăbiciune, este un moment de demnitate şi eu consider că a trebuit să îmi dau demisia din funcţia de preşedinte PSD. E un gest făcut pentru partid”, a spus Viorica Dăncilă, la finalul şedinţei Comitetului Executiv.

Viorica Dăncilă şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al PSD

Viorica Dăncilă a anunţat, marţi noapte, în şedinţa Comitetului Executiv, că demisionează din funcţia de preşedinte al PSD, au declarat surse din partid pentru MEDIAFAX. Urmează să fie decisă conducerea interimară a formaţiunii.

Conducerea PSD a demisionat, marţi noapte, la presiunile social-democraţilor, nemulţumiţi de rezultatele partidului la alegerile prezidenţiale. Astfel, Viorica Dăncilă şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al PSD, Eugen Teodorovici din funcţia de preşedinte executiv şi Mihai Fifor din cea de secretar general.

Marcel Ciolacu va prelua interimar şefia PSD, iar Paul Stănescu va fi interimar în poziţia de secretar general al partidului. Au fost decişi şi alţi opt vicepreşdinţi regionali. Congresul va fi organizat într-o lună şi jumătate, a declarat Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1.

Eugen Teodorovici rămâne simplu membru al PSD.

Anterior demisionaseră din funcţiile de vicepreşedinţi ai PSD Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu, Gabriel Zetea, Roxana Mînzatu, Marian Oprişan şi Dragoş Benea.

Viorica Dăncilă a anunţat în ultimul moment al reuniunii CEx că demisionează din funcţie, a adăugat Daniel Tudorache. Pe parcursul şedinţei nu ar fi vrut să demisioneze nici ea, nici Eugen Teodorovici.

De asemenea, Niculae Bădălău a declarat, la finalul unui CEx de aproape şase ore, că Congresul va avea loc undeva în februarie sau martie.

Olguţa Vasilescu îi cere demisia Vioricăi Dăncilă

Lia Olguţa Vasilescu i-ar fi cerut demisia de la şefia partidului Vioricăi Dăncilă, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX. Solicitarea şefului de campanie al PSD a venit după ce patru vicepreşedinţi au anunţat că ar demisiona din funcţii.

Nu este prima dispută între Olguţa Vasilescu şi Viorica Dăncilă. La o altă şedinţă CEx, preşedintele PSD i-a reproşat Liei Olguţa Vasilescu ceea ce ar fi spus soţul acesteia, eurodeputatul Claudiu Manda, că nu vrea să ducă o campanie electorală pentru o „proastă”, potrivit unor surse politice.

Marian Oprişan, Gabriel Zetea şi Roxana Mînzatu au anunţat că demisionează din conducerea PSD 

Gabriel Zetea, Marian Oprişan şi Roxana Mînzatu şi-ar fi anunţat demisia din funcţia de vicepreşedinţi ai PSD în şedinţa CEx a partidului, care este în desfăşurare, la ora transmiterii acestei ştiri, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX.

De asemenea, Dragoş Benea ar fi demisionat şi el din poziţia de vicepreşedinte, după ce o parte dintre social-democraţii prezenţi la CEx au solicitat demisia acestora, au adăugat sursele citate.

Roxana Mînzatu a afirmat înaintea şedinţei că în cazul în care colegii îi vor cere demisia din funcţie, ea şi-o va da.

Marcel Ciolacu: Demisia e un act unilateral. Nu pot cere demisia cuiva

Liderii PSD se reunesc în CEx la sediul din Kiseleff pentru a decide cine va conduce partidul după înfrângerea de la alegerile prezidenţiale. Marcel Ciolacu a declarat că demisia este un act unilateral şi că nu poate cere el demisia cuiva. Acesta a precizat că nu vreau să comenteze pe marginea faptului că Eugen Teodorovici nu vrea să plece din funcţia de preşedinte executiv al PSD.

„Nu comentez ce spun colegii mei. E decizia dânsului (întrebat cum vede că Eugen Teodorovici nu îşi dă demisia – n.r.)”, a afirmat Marcel Ciolacu, marţi seara, înaintea CEx al PSD.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că demisia e un act unilateral şi nu poate cuiva un astfel de lucru.

„Mi-aş dori foarte mult să fac declaraţii după CEx. Demisia este un act unilateral. Eu nu sunt în măsură să o iau. Nu pot cere demisia cuiva”, a conchis Marcel Ciolacu.

Codrin Ştefănescu, Cătălin Rădulescu şi alţi secretari au plecat din CEx

Secretarul general adjunct Codrin Ştefănescu, precum şi fostul ministru al Comunicaţiilor Alexandru Petrescu şi deputatul PSD Cătălin Rădulescu au părăsit şedinţa CEx de marţi seara, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX.

Alături de cei trei a ieşit din şedinţă şi fostul europarlamentar PSD Victor Boştinaru, precum şi câţiva consilieri, au adăugat sursele citate.

Solicitarea a fost făcută de liderul PSD Bistriţa Năsăud Radu Moldovan şi de liderul PSD Dolj, Claudiu Manda. Cei doi au invocat statutul partidului. Ei i-au comunicat lui Codrin Ştefănescu că, în cazul în care tot cere respectarea statutului, atunci să îl aplice şi în cazul secretarilor, iar aceştia să plece din sală şi să rămână doar cei cu drept de vot.

Viorica Dăncilă ar fi spus că ar putea participa şi secretarii generali şi pot lua cuvântul, chiar dacă nu votează, au explicat sursele menţionate.

Totuşi aceştia au părăsit sala pentru a nu crea probleme şi tensiuni.

CEx al PSD este în desfăşurare, la ora transmiterii acestei ştiri.

Gabriela Firea: Să nu ne împărţim în două sau trei echipe, pentru că ne-ar fragiliza echipa

Gabriela Firea a declarat că, în urma CEx de marţi seară, nu ar trebui ca PSD să se împartă în două sau trei echipe pentru că acest lucru ar fragiliza echipa social-democraţilor. Primarul general al Capitalei a precizat că nu trebuie repetate greşelile făcute în alte „epoci”.

„Cred că trebuie să avem grijă ca după şedinţa din această seară, echipia noastră să rămână unită, partidul să nu aibă de suferit. Să nu ne împărţim în două sau trei echipe, pentru că ne-ar fragiliza echipa noastră, care trebuie să rămână unită. Trebuie să ne reformăm, dar o reformă reală, adevărată, aşa cum ne cer votanţii noştri”, a afirmat Gabriela Firea, înaintea CEx al PSD de marţi seara.

Citeşte continuarea...

Bădălău: Dacă Dăncilă demisionează, Teodorovici va fi numit preşedinte al PSD

Preşedintele PSD Giurgiu Niculae Bădălău a declarat, marţi seară, că dacă Viorica Dăncilă va demisiona din funcţia de preşedinte al partidului, funcţia va fi ocupată de preşedintele executiv, respectiv de către Eugen Teodorovici, conform statutului PSD.

„Dacă doamna preşedintă îşi dă demisia avem preşedinte Executiv şi conform statutului dânsul preia toate atribuţiile. Noi avem o Constituţie politică numită statut, pe care trebuie să respectăm. Un partid serios respectă statutul. Suspendarea poate fi făcută numai în cazul unor abateri grave, de care eu nu am auzit, nimeni nu a auzit”, a spus Niculae Bădălău, la sediul PSD.

 

Firea, despre demisie: Mi s-ar părea normal să respectăm statutul. Să organizăm Congres foarte rapid

Gabriela Firea a declarat, marţi seară, întrebată dacă va demisiona din funcţia de vicepreşedinte al PSD, că i se pare normal să se organizeze un Congres, iar cei care vor să candideze la funcţiile de conducere să o facă, astfel încât să se respecte statutul formaţiunii.

„Am auzit şi această şcoală de gândire că în cazul în care actuala conducerea aleasă în Congres nu îşi va înainta demisia ar exista probabilitatea ca un coleg de al nostru să propună încetarea mandatului Biroului Permanent, prin demisia în bloc a vicepreşedinţilor. Mie mi s-ar părea normal să respectăm statutul. Să organizăm un Congres foarte rapid, cât se poate de rapid. Colegii care se consideră valoroşi şi care vor obţine sprijinul organizaţiilor să candideze la poziţia de preşedinte executiv, secretar şi la poziţiile de vicepreşedinte şi în mod democratic să avem o conducere”, a spus Gabriela Firea, la sediul PSD.

Teodorovici, întrebat dacă a discutat cu Ciolacu: M-ar fi jignit. PSD nu e de vânzare

Eugen Teodorovici a afirmat, marţi seară, că nu a discutat cu Marcel Ciolacu şi că nu există preţ pentru a vinde sau pentru a cumpăra Partidul Social Democrat.

„Când am ajuns eu, dânsul pleca. M-ar fi jignit. Cred că ştiu foarte bine toţi colegii mei din partid şi toţi cei care mă cunosc că nu se poate vinde un vot pe care l-ai primit. PSD nu este de vânzare. Nu există preţ pentru a vinde sau pentru a cumpăra Partidul Social Democrat”, a spus Eugen Teodorovici, întrebat dacă a discutat cu Marcel Ciolacu şi dacă acesta i-a făcut o ofertă.

Preşedintele executiv al PSD a afirmat că nu îşi va da demisia, deoarece acest lucru ar însemna lipsă de respect pentru colegii care l-au susţinut în Congres.

„Am spus-o clar că nu. În viaţă îmi place competiţia şi concurenţa. Sunt votat de un număr important de colegi din Congres şi cred că ar fi o lipsă de respect faţă de acest vot. Eu niciodată nu am cedat în faţa unor competiţii şi cred că este statutar şi e un bun exemplu dat de noi faţă de întreaga ţară, că respectăm ceea ce am aprobat în Congres, adică statutul”, a subliniat Teodorovici.

Teodorovici susţine că ar putea merge în instanţă dacă va fi demis de la conducerea PSD

Eugen Teodorovici a declarat, marţi seară, că nu exclude varianta de a merge în instanţă dacă va fi demis din funcţia de preşedinte executiv al PSD.

„Haideţi să discutăm întâi în CEx. Nu exclud nimic în viaţă. Totuşi ceva se exclude, încălcarea unor principii şi a unor elemente foarte clare. V-am spus, caracter şi principii”, a spus Eugen Teodorovici, înainte de Comitetul Executiv al PSD, întrebat dacă ia în calcul să meargă în instanţă dacă va fi înlăturat din funcţia de preşedinte executiv al partidului.

El a adăugat că trebuie organizat un Congres în PSD, însă cu respectarea paşilor procedurali.

„Să vedem întâi ce se discută în CEx. Un Congres trebuie făcut cât mai repede, dar ţinând cont de nişte etape care ar trebui să fie parcurse. Ţinând cont de ceea ce înseamnă la nivel local o discuţie, conferinţele necesare, toţi paşii pentru a pregăti cu adevărat un Congres, inclusiv poate modificări de statut. Poate sunt elemente care ar trebui aduse ca modificare pentru că lumea de la noi asta aşteaptă, un cod de conduită, de integritate”, a subliniat Teodorovici.

Ştefănescu: Dăncilă şi-a făcut datoria pe deplin. Probabil vor fi discuţii despre un viitor Congres

Secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu a declarat, marţi, că Viorica Dăncilă şi-a făcut datoria pe deplin şi „tot ce este posibil omeneşte”. El a precizat că este posibil să fie discuţii în CEx despre convocarea unui Congres extraordinar.

„Viorica Dăncilă a muncit foarte mult în această campanie, a fost o femeie foarte curajoasă şi foarte hotărâtă, a fost aproape în fiecare filiala şi s-a bătut mult, alături de toţi colegii noştri din partid din toată ţară, pentru a obţine acest scor. Vreau să nu uitaţi un lucru, că bilanţul nu este aşa de tragic cum se vede, în 5 judeţe noi am câştigat, în 21 de judeţe avem procente între 40 şi 49,8%, în condiţiile în care au fost absolut toţi împotriva noastră, PNL, USR, PMP, UDMR, sistemul, structuri şi aşa mai departe. Adică a fost o bătălie în care PSD şi candidatul PSD, Viorica Dăncilă a trebuit să facă faţă tuturor acestor forţe reunite. Prin urmare, Viorica Dăncilă şi-a făcut, după opinia mea şi a multor alţi colegi, datoria pe deplin. A făcut tot ce este posibil omeneşte, alături de cei care au condus campania, la nivel central şi la nivel teritorial, fiecare a făcut tot ce este posibil pentru a obţine cel mai mare scor”, a declarat Codrin Ştefănescu, înaintea CEX de marţi, întrebat dacă îşi va da demisia.

Social-democratul a adăugat că probabil vor fi discuţii la CEx despre convocarea unui Congres extraordinar al PSD.

„Suntem după o perioada nu foarte bună, ştiţi foarte bine că am trecut în ultimele luni de zile chiar prin nişte probleme, inclusiv căderea guvernului şi faptul că mai mulţi colegi de-ai noştri, de pe listele noastre, au votat căderea guvernului, ne-a afectat. Cu toate astea, bătălia s-a dus până la capăt şi toţi şi-au făcut datoria. Eu cred că astăzi toţi colegii mei vor înţelege că trebuie să respectăm statutul şi probabil că astăzi vom discuta cu toţii despre posibilitatea organizării unui Congres Extraordinar, aşa cum toată lumea cere, dar pe baza statutului”, a completat Ştefănescu.

Secretarul general al PSD a mai spus că speră ca Viorica Dăncilă să îşi păstreze calmul pe parcursul şedinţei Comitetului Executiv şi să rămână în sală până la final.

„Discuţia va fi cu toţii aici. V-am explicat cum văd această situaţie, sper că doamna Viorica Dăncilă, ca preşedinte al partidului, să conducă această şedinţă cu calm şi discuţiile să rămână acolo în sala de sus”, a conchis Codrin Ştefănescu.

Bădălău, despre PSD la prezidenţiale:Noi am avut două teme mari şi late. Se pare că nu au funcţionat

Niculae Bădălău a afirmat, marţi, că PSD a pierdut alegerile prezidenţiale, deoarece a avut două teme „mari şi late”, care nu au funcţionat, respectiv lipsa de dezbateri şi Viorica Dăncilă care se bate cu şapte bărbaţi. Liderul filialei PSD Giurgiu susţine că e nevoie de o analiză în partid.

„Sigur că da, şi cu restul echipei. Noi am avut două teme mari şi late: o femeie se bate cu şapăte bărbaţi şi dezbaterea. Ceea ce se pare că nu au funcţionat, ăsta e adevărul. Că altfel ne votau românii”, afirmat Niculae Bădălău, întrebat dacă e vina staff-ului PSD de campanie pentru rezultatul alegerilor prezidenţiale.

Liderul filialei PSD Giurgiu susţine că e nevoie de o analiză în partid şi de un Congres.

„Trebuie să menţinem partidul. Avem o responsabilitate faţă de milioane de oameni în teritoriu care ne-au sprijinit. Ar trebui să facem o analiză, începând de la teritoriu. De obicei noi avem tendinţa ca pe cei care ar fi trebuit să facă analiza să îi dăm noi afară, şi atunci nu mai are cine. (...) Eu susţin că un Congres e foarte binevenit şi trebuie să facem un Congres nu pentru cine, ci pentru ce”, a subliniat Bădălău.

Întrebat ce se va întâmpla în PSD dacă Viorica Dăncilă nu va demisiona de la conducerea partidului, Bădălău a răspuns: „N se întâmplă nimic. Comitetul Executiv, cu 16 voturi are dreptul să convoace un Congres”.

CEx se reuneşte, marţi, de la ora 18.30, la sediul PSD din Kiseleff.

Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu ar fi susţinuţi de 35 de organizaţii judeţene să preia interimar conducerea PSD, funcţiile de preşedinte al partidului şi respectiv secretar general, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX.

Totodată, Marcel Ciolacu ar vrea să propună schimbarea şi a celor opt vicepreşedinţi regionali, iar cei actuali să demisioneze, au adăugat sursele citate.

Potrivit surselor, secretar general în PSD ar putea fi Paul Stănescu, urmând ca Mihai Fifor să demisioneze împreună cu liderul actual al partidului, Viorica Dăncilă. Totodată, funcţia de preşedinte executiv ar putea dispărea. Partidul va organiza, cel mai probabil, un Ccongres statutar în ianuarie sau februarie 2020, au adăugat sursele citate.

În prezent, potrivit site-ului PSD, vicepreşedinţi ai partidului sunt Carmen Dan, Doina Fedorovici, Gabriela Firea, Mirela Furtună, Natalia Intotero, Roxana Mînzatu, Marian Oprişan, Doina Pană, Paul Stănescu, Bogdan Trif, Lia Olguţa Vasilescu şi Gabriel Zetea.

Mihai Fifor a afirmat, marţi, că PSD are nevoie de o schimbare şi de o nouă echipă de conducere, care să ducă proiectul partidului mai departe. El a adăugat că, pentru ca PSD să fie reconstruit, e nevoie de o analiză a ultimelor două rânduri de alegeri electorale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici