Semnal de alarmă în Bucureşti. Deputat: 150 de hectare de spaţii verzi sunt în pericol

Aproximativ 150 de hectare de spaţii verzi sunt în pericol de a fi defrişate în baza planurilor urbanistice zonale din sectoarele 3, 4 şi 6, care au fost sau urmează să fie supuse aprobării Consiliului General al Capitalei, potrivit deputatului Nicuşor Dan.

1196 afișări
Imaginea articolului Semnal de alarmă în Bucureşti. Deputat: 150 de hectare de spaţii verzi sunt în pericol

Semnal de alarmă în Bucureşti. Deputat: 150 de hectare de spaţii verzi sunt în pericol. "O parte din Parcul IOR va deveni zonă construibilă"

Pentru sectoarele 4 şi 6 aceste PUZ-uri sunt deja adoptate, iar cel pentru sectorul 3 se află în dezbatere publică. Acesta prevede ca o parte din Parcul IOR să devină zonă construibilă. ,,Îi solicit public primarului Robert Negoiţă să constate, printr-o expertiză, că această zonă este spaţiu verde şi să o treacă în PUZ ca atare. Nu putem accepta transformarea parcului în zonă construibilă aşa cum doreşte primarul sectorului 3, a declarat deputatul Nicuşor Dan, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Prin PUZ sector 3 ar urma sa devină construibile şi parte din Parcul Pantelimon (între Lacul Pantelimon şi Şoseaua Gării Căţelu) , precum şi o suprafaţă de 20 hectare lângă zona Trapezului, prevazută ca spaţiu verde în Planul Urbanistic General.

Dan a oferit exemple şi din sectoarele 4 şi 6, unde terenurile pe care se aflau sere şi care trebuiau menţionate ca spaţii verzi au devenit în PUZ-uri spaţii construibile. Spre exemplu, fostele sere Berceni, cu o suprafaţă de 50 hectare, au devenit zone construibile, fiind permise blocuri de 14 etaje, deşi Legea 24/2007 obliga la convertirea serelor în spaţii verzi.

De asemenea, Nicuşor Dan a adus în discuţie şi suma de 50 de milioane de euro plătită pentru cele 5 ha ale Parcului Verdi. Banii puteau fi cheltuiţi, spune deputatul, mai cu folos pentru achiziţionarea celor 40 de hectare de lângă Lacul Văcăreşti, în condiţiile în care proprietarii parcului nu puteau schimba destinaţia acestui teren, prevăzut ca spaţiu verde în documentele urbanistice.

De asemenea, o problemă importantă în Capitală este dată de lipsa Registrului spaţiilor verzi, un document necesar pentru a avea un inventar clar al tuturor spaţiilor verzi, mari şi mici. În lipsa acestui document, aproximativ 200 de spaţii verzi dispar anual din Capitală, în special locuri de joacă, spaţii verzi dintre blocuri, spune Dan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici