Senat: Monitorul Oficial trece din subordinea SGG în autoritatea Camerei Deputaţilor

Senatorii au votat, în şedinţa de miercuri, Legea pentru modificarea Legii nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, care prevede ca acesta să revină sub autoritatea Camerei Deputaţilor.

345 afișări
Imaginea articolului Senat: Monitorul Oficial trece din subordinea SGG în autoritatea Camerei Deputaţilor

Senat: Monitorul Oficial trece din subordinea SGG în autoritatea Camerei Deputaţilor

Legea vizează trecerea Monitorului Oficial al României de sub autoritatea Guvernului sub autoritatea Camerei Deputaţilor, care se organizează ca regie autonomă, persoană juridică ce desfăşoară activitate de interes public naţional şi funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară.

Iniţiatorul legii este deputatul PNL, Ionuţ Stroe, iar proiectul este semnat de mai mulţi parlamentari PNL şi USR.

„Potrivit art. 74 din Constituţia României care stabileşte că iniţiativa legislativă aparţine deopotrivă «Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot», coroborat cu art. 61 alin (1) tot din Constituţia României care stabileşte că «(1)Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării», coroborat cu art. 111 din Constituţia România care vorbeşte despre «controlul parlamentar» exercitat de Parlament asupra Guvernului, considerăm că, în virtutea eliminării oricăror intervenţii ale Executivului în procesul legislativ şi înlăturării oricăror suspiciuni de abuz, ca în cazul OUG 13/2017, să se aprobe reîntoarcerea Regiei Autonome a Monitorului Oficial sub autoritatea Parlamentului României, exercitată prin Camera Deputaţilor”, potrivit expunerii de motive.

Un amendament adoptat de Comisia juridică a Senatului prevede că „În 3 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, prin ordin al secretarului general al Camerei Deputaţilor se numeşte Consiliul de administraţie al Regiei Autonome <<Monitorul Oficial>> (…). Consiliul de administraţie este compus din 9 membri, dintre care unul este directorul general al Regiei Autonome <<Monitorul Oficial>> şi preşedinte al consiliului de administraţie”.

„Din Consiliul de administraţie al Regiei Autonome <<Monitorul Oficial>> fac parte, în mod obligatoriu, un reprezentant al secretarului general al Camerei Deputaţilor şi un reprezentant al Ministerului Finanţelor publice”, prevede un alt amendament adoptat de Comisia juridică a Senatului.

Totodată, actul normativ stipulează că, în termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin hotărâre a Guvernului se aprobă organizarea şi funcţionarea Regiei Autonome „Monitorul Oficial”.

În 22 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii, după ce aceasta fusese adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, în 22 decembrie 2017.

În iunie 2017, secretarul general al Guvernului (SGG), Mihai Busuioc, a refuzat să contrasemneze ordinul premierului Sorin Grindeanu prin care era eliberat din funcţie, iar fără semnătura acestuia Monitorul Oficial nu publica actul de demitere, dat fiind faptul că Regia Autonomă „Monitorul Oficial” se afla în subordinea SGG.

Legea a fost adoptată cu 70 de voturi „pentru” şi 15 „împotrivă”. În cazul acestui proiect, Senatul este primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici