Senatul a respins ordonanţa de urgenţă a lui Oprea prin care se măreau salariile înalţilor demnitari

Senatul a adoptat miercuri un proiect de respingere a ordonanţei privind mărirea salariilor a 48 de înalţi demnitari, cu 90 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi şase abţineri, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

2442 afișări
Imaginea articolului Senatul a respins ordonanţa de urgenţă a lui Oprea prin care se măreau salariile înalţilor demnitari

Senatul a respins ordonanţa de urgenţă a lui Oprea prin care se măreau salariile înalţilor demnitari (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Plenul a decis înlocuirea proiectul de admitere a ordonanţei cu un proiect de respingere a actului normativ care a produs deja efecte juridice."Toată lumea a fost de acord că această ordonanţă trebuie respinsă, dar ca modalitate tehnică, formula adoptată nu este cea corectă. Constituţia, la art. 115, alin. 7 spune că ordonanţele se aprobă sau se resping printr-o lege adoptată de Parlament. Cu alte cuvinte, noi dacă respingem ordonanţa ar trebui să adoptăm o lege de respingere", a spus Şerban Nicole (PSD) în plenul Senatului.

"Trebuie să spunem că de la data intrării în vigoare a prezentei legi, lege privind respingerea, indemnizaţia lunară pentru persoanele alese sau numite (...) revin la indemnizaţia anterioară. Aş vrea ca de la Senat să nu plece un text incorect din punct de vedere tehnic, mai ales că noi suntem obligaţi să ne pronunţăm printr-o lege adoptată, chiar dacă este lege de aprobare sau de respingere", a mai spus senatorul PSD.

Ordonanţa prevedea ca indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii să fie majorate, iar cele mai mari salarii le vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-ministrul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.

Majorarea indemnizaţiilor a fost anunţată de Gabriel Oprea la începutul lunii iulie, în ultima zi în care a exercitat interimar funcţia de premier.

Guvernul stabilea ca această creştere să fie aplicată şi miniştrilor, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ şi celui al Curţii de Conturi, şefului SGG şi celui al Cancelariei premierului.

Astfel, conform ordonanţei, indemnizaţiile lunare ale preşedintelui ţării, prim-ministrului şi preşedinţilor celor două Camere parlamentare au fost majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net), iar salarizarea vicepremierului era fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net).

În baza ordonanţei, miniştrii şi alte categorii de demnitari, inclusiv şefii serviciilor de informaţii, primeau o indemnizaţie lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru.

Aceeaşi indemnizaţie brută de 19.055 lei trebuia acordată şi miniştrilor-delegaţi, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor din Senat şi Camera Deputaţilor, secretarului general al Guvernului, şefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ, preşedintelui Curţii de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP şi STS.

Senatul a fost prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici