Senatul a respins reexaminarea legii prin care universităţile retrag doctoratele/ Iohannis: Decizia Senatului riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat

Senatul a respins luni cererea preşedintelui de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, cu 90 de voturi ''pentru'', în timp ce ''împotrivă'' au votat doar 12 aleşi, iar şase s-au abţinut.

2120 afișări
Imaginea articolului Senatul a respins reexaminarea legii prin care universităţile retrag doctoratele/ Iohannis: Decizia Senatului riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat

Senatul a respins reexaminarea legii prin care universităţile retrag doctorate. S-au înregistrat doar 12 voturi contra

''Ministerul Educaţiei şi Guvernul României susţin forma iniţială a Ordonanţei de Urgenţă 4/2016, susţin argumentele din cererea de reexaminare a preşedintelui şi consideră că după finalizarea evaluării externe a şcolilor doctorale şi a fiecărei instituţii organizatoare de doctorat, care va începe în această toamnă, se poate relua cu succes şi cu folos discuţia dacă este posibilă şi oportună trecerea exclusivă a responsabilităţii doctoratelor din România la nivelul universităţilor'', a spus în plenul Senatului, Laurenţiu Vlad, secretar de stat la Ministerul Educaţiei.

Preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, a precizat că raportul comisiei este de respingere a reexaminării.

''Aş vrea să subliniez cât se poate de limpede că, pentru calitatea unei teze de doctorat, principalul răspunzător trebuie să rămână şcoala doctorală. Acolo se decide dacă o teză de doctorat se ridică şi îndeplineşte standardele sau nu. Potrivit acestei legi, creşte responsabilitatea universităţii şi a şcolii doctorale şi trebuie să spunem la fel de sincer că nicăieri în lume nu există o instituţie deaspura universităţii care să acorde diplome. O diplomă e acordată de universitatea unde tânărul, fie licenţiat, fie doctorand, şi-a elaborat studiile respective, a urmat studiile respective, lucru ce responsabilizează instituţia'', a susţinut Ecaterina Andronescu.

Ea a afirmat că legea pentru care şeful statului a cerut reexaminarea nu desfiinţează Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Certificatelor şi Diplomelor Universitare imediat.

''CNATDCU rămâne instanţa de recurs pentru toatre tezele care au fost elaborate şi pentru care s-a obţinut titlul de doctor prin ordin de ministru. Nu se poate retrage decât tot prin ordin de ministru. Deci Consiliul Naţional de Atestare rămâne forul decizional pentru cazurile de derapaj în care oricine ar fi putut ajunge. Din momentul în care titlul se acordă de universitate, universitatea e obligată să-şi stabilească filtre suplimentare pentru a întări exigenţa şi pentru a nu mai permite asemenea derapaje. Vă asigur că prin intervenţia Comisiei de învăţământ sancţiunile s-au înăsprit. Exigenţa a crescut. Sancţiunile pe care le poate da fie universitatea, prin comisia de etică, fie CNATDCU merg până la desfacerea contractului de muncă a conducătorului de doctorat, până retragerea titlului şi până la sancţiunea de a nu mai putea participa la concursuri care să-l valideze într-o poziţie de cercetare sau de învăţământ. Noi am judecat cu echilibru şi înţelepciune şi cred că această lege face un pas în faţă pentru responsabilizarea universităţii pentru titlurile pe care le acordă'', a mai spus preşedintele Comisie de învăţământ din Senat.

Senatorul social-democrat Mihnea Costoiu a precizat că acest proiect a fost dezbătut în Consiliul Naţional al Rectorilor, forma actuală fiind cea susţinută.

''CNADTCU rămâne un obiect de cenzură, i se întăreşte rolul'', a fost de părere Costoiu.

Reprezentantul liberalilor, Dumitru Oprea, a spus că senatorii PNL nu au votat raportul comisiei de specialitate.

Membrii Comisiei de învăţământ au hotărât, miercuri, cu majoritate de voturi, menţinerea legii în forma adoptată iniţial şi respingerea observaţiilor formulate de şeful statului asupra proiectului adoptat în luna mai de Senat în calitate de cameră decizională care modifică prevederile privind doctoratele.

Plenul Senatului a adoptat în data de 9 mai legea prin care Ordonanţa de urgenţă privind doctoratele a fost modificată substanţial, astfel încât universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, abrogând totodată articolul care prevedea că "certificatele şi diplomele de licenţă, de master şi/sau de doctor încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a acestora".

''Nu voi promulga această lege (legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, n.r.), o voi retrimite Parlamentului pentru că prin modificările pe care le aduce nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale. Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la normele de integritate, în primul rând vorbim aici evident de plagiat'', a anunţat şeful statului într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni la finalul lunii mai.

În cererea de reexaminare, Iohannis subliniase că proiectul de lege nu clarifică situaţia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiză la CNATDCU şi nici pe cea a candidaţilor care au susţinut teza, însă nu li s-a acordat încă titlul prin ordin al ministrului educaţiei.

"În ceea ce priveşte renunţarea voluntară la titlul de doctor, nu este clarificat statutul lucrării de doctorat, odată cu renunţarea autorului acesteia la titlul de doctor şi nici efectele ce se vor produce în planul raporturilor de muncă. Totodată, norma poate afecta activitatea structurilor abilitate să analizeze suspiciunile de plagiat şi poate duce la imposibilitatea aplicării legii prin simpla renunţare la titlu, structurile care pot dispune sancţiuni mult mai grave ca retragerea titlului nemaiavând baza legală pentru a acţiona", mai argumenta Preşedinţia.

Proiectul trimis de Parlament la promulgare poate creşte riscul ca unele şcoli doctorale neperformante sau care înregistrează evaluări individuale scăzute să îşi continue activitatea şi nu prevede modalitatea de organizare şi funcţionare a Colegiu Naţional al Instituţiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (CNIOSUD), mai considera Iohannis.

Legea merge la promulgare.

Iohannis: Decizia Senatului riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat

Decizia Senatului de a respinge reexaminarea legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat, a avertizat luni preşedintele Klaus Iohannis.

''În cazurile în care există indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate după criterii transparente. Decizia de astăzi a Senatului riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani. Este cel puţin suspectă graba cu care s-a acţionat pentru modificarea Legii educaţiei, fără o discuţie pe fond, într-un moment în care toată lumea aşteaptă integritate şi performanţă'', a scris şeful statului pe Facebook.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici