Sesizarea ANI privind averea soţilor Geoană, înregistrată la Parchet

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a înregistrat, vineri dimineaţă, sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate privind declaraţiile de avere ale Mihaelei şi a lui Mircea Geoană, a comunicat, pentru MEDIAFAX, instituţia.

71 afișări
Imaginea articolului Sesizarea ANI privind averea soţilor Geoană, înregistrată la Parchet

Sesizarea ANI privind averea soţilor Geoană, înregistrată la Parchet (Imagine: George Călin/Mediafax Foto)

Agenţia Naţională de Integritate a informat, vineri, că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea efectuării de cercetări cu privire la comiterea de către senatorul Mircea Dan Geoană, preşedintele Senatului României, a infracţiunii de fals în declaraţii.

ANI s-a sesizat din oficiu în cazul familiei Geoană din presă, care semnala posibila nerespectare de către Mircea Dan Geoană a dispoziţiilor referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere.

Concret, spune ANI, deşi avea obligaţia legală, senatorul Mircea Dan Geoană nu a menţionat sau a menţionat eronat în declaraţiile de avere completate şi depuse în 2006 şi 2008, veniturile, "bunurile proprii, comune şi cele deţinute în indiviziune", deţinute sau realizate împreună cu familia sa.

Mircea Dan Geoană a menţionat în declaraţia de avere aferentă anului fiscal 2007 (datată 16 iunie 2008), că soţia sa, Mihaela Geoană a încasat dividende de la Topcont Invest SRL, în cuantum de 100.000 de lei. Rezultă astfel o diferentă de 90.400 de lei pe care Mircea Geoană nu a menţionat-o în declaraţia de avere, deşi avea această obligaţie legală.

Mihaela Geoană a figurat înscrisă în cartea funciară cu o cotă indiviză de 70 la sută din 17 loturi de teren scoase din circuitul agricol situate în intravilanul Municipiului Bucureşti, sector 1 şi cu imobilul situat în Bucureşti, strada Uruguay, sector 1; cota de 70 la sută din cele 17 loturi de teren situate în intravilanul Municipiului Bucureşti, sector 1, în suprafaţă totală de 9.955,55 mp, a fost dobândită de către Mihaela Geaonă la data de 22 septembrie 2005, conform contractului de vânzare cumpărare, de la Barba Octavian Vasile şi Barba Elena Nicoleta; preţul convenit al vânzării a fost de 48.300 de euro, a fost achitat integral la data de 22 septembrie 2005, data autentificării contractului terenul a fost achiziţionat cu un preţ mult subevaluat faţă de preţul real practicat pe piaţa imobiliară pe parcursul anului 2005 (anul realizării tranzacţiei); calculând valoarea reală a parcelelor de teren achiziţionate de către Mihaela Geaonă raportat la valoarea orientativă de 100 euro/mp, aplicabilă unei zone "relativ apropiate", rezultă suma de 696.888 de euro, valoare mai mare de aproximatriv 14 ori decăt suma plătită pentru achiziţionarea cotei de 70 la sută din 9.955,55 mp. (6.968,88 mp.).

În 17 ianuarie 2006, Mihaela Geaonă, a reintrat în posesia preţului plătit (48.300 de euro), iar domnul Barba Octavian Vasile, în posesia cotei de 70 la sută din cele 17 loturi de teren intravilan, ca urmare a rezoluţiunii contractului de vânzare-cumpărare prin convenţie autentificată între cele două părţi.

Acest teren nu a fost înscris în declaraţiile de avere completate şi depuse de către Mircea Geoană.

Totodată, ANI susţine că suma de 48.300 de euro constituie venit realizat pe parcursul anului 2006, însă aceasta nu a fost înscrisă de Mircea Geoană în declaraţia de avere datată 26 decembrie 2006, completată şi depusă în calitate de senator.

Reprezentantul legal al lui Mircea Geoană a depus la dosarul cauzei, la data de 25 august 2009, un set de documente (antecontract de vânzare-cumpărare încheiat între SC Cefin Real Estate Residence SRL, în calitate de promitent-vânzător, şi Mihaela Geoană, în calitate de promitent-cumpărător, datat 21 noiembrie 2005, având ca obiect un apartament într-un imobil ce urmează a fi construit în Bucureşti; un extras de cont pentru perioada 20 martie 2006 - 3 noiembrie 2008, eliberat de Bancpost SA; o copie a unei adeverinţe eliberate de BRD Mihaelei Geoană şi un extras de cont eliberat de Bancpost SA - sucursala Titan care nu prezintă ştampila unităţii bancare sau semnătura reprezentantului acesteia, în scopul clarificării unora dintre aspectele care fac obiectul dosarului de investigaţie.

În urma analizării documentelor depuse, s-a constatat că antecontractul de vânzare-cumpărare încheiat de Cefin Real Estate Residence SRL şi Mihaela Geaonă (în calitate de promitent-cumpărător cât şi în calitate de reprezentant al promitentului-vânzător) în vederea achiziţionării unui apartament şi a două locuri de parcare, în valoare de 733.000 de euro, nu conţine o încheiere notarială de autentificare sau o dată certă, putând fi redactat şi antedatat oricând.

Deoarece în proporţie de sută la sută off-shore-ul luxemburghez "6A Investment SA" deţine părţile sociale ale SC Cefin Real Estate Residence SRL nu au putut fi obţinute mai multe informaţii urmând ca organele de urmărire penală să efectueze verificări.

Mircea Dan Geoană este începând cu data de 30 noiembrie 2008, parlamentar ales in colegiul uninominal 5 din Circumscripţia electorală 17 Dolj. Cel de-al doilea mandat consecutiv de senator al lui Mircea Dan Geoană a fost validat prin Hotărârea Senatului României nr. 68/2008, la data de 19 decembrie 2008. Mircea Dan Geoană deţine în prezent şi funcţia de preşedinte al Biroului Permanent al Senatului României.

Cercetările Agenţiei Naţionale de Integritate au fost extinse şi faţă de Mihaela Geoană, invocând prevederea potrivit căreia, dacă persoana a cărei avere este supusă controlului este căsătorită, controlul se extinde şi asupra averii şi veniturilor dobândite de celălalt soţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici