Stolojan despre Vlădescu: E contraproductiv ca fiecare să arunce pe piaţă câte o idee

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat marţi pentru MEDIAFAX că în PDL nu s-a discutat despre eventuala renunţare la cota unică de impozitare şi a apreciat că este "total contraproductiv ca oameni din Guvern să iasă cu fel de fel de asemenea idei".

27 afișări
Imaginea articolului Stolojan despre Vlădescu: E contraproductiv ca fiecare să arunce pe piaţă câte o idee

Stolojan despre Vlădescu: E contraproductiv ca fiecare să arunce pe piaţă câte o idee (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)

Stolojan a făcut această declaraţie referindu-se la declaraţia ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, potrivit căruia de la 1 ianuarie 2011 România ar trebui să treacă la un sistem de impozitare progresivă a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor.

"Nu s-a discutat în partid. Este total contraproductiv ca oameni din Guvern sau alţi specialişti din PDL să iasă cu fel de fel de asemenea idei fără a veni cu un studiu clar despre politica fiscală a României. Şi eu am părerile mele, şi domnul Vlădescu pe ale sale. Este contraproductiv ca fiecare să arunce pe piaţă câte o idee disparată", a declarat Theodor Stolojan pentru MEDIAFAX.

El a spus că va ridica această problemă în şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului de săptămâna viitoare.

Liderul PDL a mai arătat că este necesară o consultare a cetăţenilor privind gradul de fiscalitate pe care aceştia îl doresc în România, menţionând că aceştia trebuie să aleagă dacă vor un grad de fiscalitate redus, ca în SUA, de 30% din PIB sau mai ridicat, cum este în majoritatea ţărilor din UE, unde media este de 39-40% din PIB.

Theodor Stolojan a mai spus că România are un grad de fiscalitate de 32% din PIB, în timp ce în statele din nordul Europei gradul de fiscalitate este de 50% din PIB.

"Dacă România doreşte un grad de fiscalitate redus, atunci trebuie să accepte că o bună parte din bunurile publice, din programele sociale, cum ar fi învăţământ, sănătate, trebuie suportate din veniturile populaţiei, firmelor. Oamenii de rând pot face judecăţi. Dacă vor un impozit mai mic, atunci va trebui să plătească mai mult din salariu pentru asigurări, iar în cazul unui impozit mai mare va fi invers", a explicat liderul PDL.

El a apreciat că o reformă fiscală este necesară pe baza unui studiu şi a impactulului acesteia. "Este contraproductiv ca fiecare să lanseze fel de fel de idei când trebuie modificat un impozit. În Danemarca, de exemplu, se plăteşte cota de TVA de 25%, şi în schimb populaţia nu plăteşte asigurări medicale, serviciile medicale fiind gratuite. Nu pot să judeci singur luând un impozit şi văzând cum e pe la unii sau pe la alţii. Trebuie să ai o viziune de ansamblu", a adăugat Stolojan.

În opinia sa, cota unică trebuie menţinută "atât timp cât România nu este în stare să stăpânească economia gri şi decalajul faţă de ţările europene este foarte mare".

"Luni voi ridica aceste probleme în BPN pentru că este total contraproductiv ca oameni din Guvern să emită păreri care nu au fost analizate şi nu au fost puse într-o viziune de sistem", a mai spus Stolojan.

România ar trebui să treacă de la 1 ianuarie 2011, după şase ani de cotă unică, la un sistem de impozitare progresivă a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, concomitent cu scăderea TVA, susţine ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici