Tăriceanu: „Cea mai importantă decizie a ALDE a fost ieşirea de la guvernare. Ceea ce s-a întâmplat ulterior pe mine m-a surprins foarte mult”

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că cea mai importantă decizie pentru ALDE din acest an a fost ieşirea de la guvernare. Liderul partidului a adăugat că Viorica Dăncilă a fost surprinsă de hotărâre, fiindcă a crezut că „nu pleacă câinele de la măcelărie”.

2377 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: „Cea mai importantă decizie a ALDE a fost ieşirea de la guvernare. Ceea ce s-a întâmplat ulterior pe mine m-a surprins foarte mult”

Tăriceanu: Cea mai importantă decizie a ALDE a fost ieşirea de la guvernare. Pe Dăncilă a surprins-o

„Probabil cea mai importantă decizie pe care am luat-o anul acesta împreună cu formaţiunea pe care o conduc a fost ieşirea de la guvernare. Ieşire de la guvernare care pe doamna Dăncilă a surprins-o pentru că mergea pe o logică rudimentară de genul «câinele nu pleacă de la măcelărie». Anul acesta, în repetate rânduri, începând de la construcţia bugetului la începutul anului şi ulterior am avertizat-o că mergem într-o direcţie proastă. Că suntem într-o stare de permanentă defensivă, că nu există un set de politici publice care să se adreseze agendei cetăţeanului. Toate aceste avertismente nu au fost luate în seamă”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, într-un interviu la Antena 3.

Liderul ALDE a adăugat că, la rândul său, a fost surprins de decizia Vioricăi Dăncilă de a distruge ulterior formaţiunea pe care o conduce.

„În final am hotărât să ieşim de la guvernare. Ceea ce s-a întâmplat ulterior pe mine m-a surprins foarte mult pentru că decizie doamnei Dăncilă şi a conducerii PSD a fost de a distruge pur şi simplu ALDE. Prin încercarea de racolare forţată a unor membri ai partidului. Propunerea pe care au făcut-o de a îi copta în guvern, aşa încât să se dea aparenţa continuării funcţionării coaliţiei. Cu gesturi politice de genul acesta eu nu am fost obişnuit şi nici nu o să mă obişnuiesc vreodată cu gândul. Reacţia noastră a fost una de legitimă apărare. De aceea guvernul în final, la moţiunea de cenzură a căzut. Ulterior am avut instalarea unei nou Guvern”, a explicat Tăriceanu.

Tăriceanu, despre neintrarea în cursa pentru prezidenţiale: Nu pot să spun că nu regret

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că regretă că nu a candidat la prezidenţiale, deoarece ar fi avut şanse în cazul susţinerii unei coaliţie mai extinsă, formată din ALDE-PSD şi alte partide. El a precizat că nu a vrut să candideze doar ca să facă figuraţie în cursa electorală

„Eu am renunţat să mai particip la cursa prezidenţială, pentru că nu am reuşit să facem un acord cu PSD şi era clar că în aceste condiţii totuşi candidatul PSD are o şansă în plus faţă de mine, iar ca să fac numai figuraţie în cursa electorală am considerat că nu este nevoie. Sigur o decizie îndelung comentată”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, într-un interviu acordat postului Antena 3.

Liderul ALDE a adăugat că au fost şi voci din PSD care ulterior au recunoscut că a fost o greşeală strategică a social-democraţilor la alegerile prezidenţiale.

„Nu pot să spun că nu regret pentru că eu cred că dacă aş fi fost candidatul din partea unei coaliţii mai largi care să cuprindă bineînţeles ALDE, PSD şi poate şi alte formaţiuni, aş fi avut o şansă serioasă să îl contracarez pe candidatul care venea din partea PNL, în speţă pe Iohannis. Nu numai eu (am acest regret – n.r.). Am văzut voci din actuala conducere a PSD care recunosc deschis că s-a făcut o greşeală strategică în această privinţă. Numai că, din păcate, timpul nu mai putem să îl dăm înapoi”, a conchis Tăriceanu.

Tăriceanu: Nu ezităm să criticăm Guvernul când greşeşte. Asumarea repetată a răspunderii, nesănătoasă

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că ALDE nu va ezita să critice Guvernul Orban atunci când greşeşte, iar partidul are o poziţie raţională, una loială cetăţeanului. Asumarea repetată a răspunderii de către Executiv este nesănătoasă, mai consideră liderul formaţiunii.

„Vreau să fac câteva precizări. Prima este că putem să avem o serie de poziţii şi atitudini pe care le exprimăm în termeni civilizaţi, dar nu înseamnă că ele sunt mai puţin serioase decât dacă am folosi epitete şi calificative care sunt utilizate de multe ori pe centura politicii. Nu sunt mulţumit de ceea ce face Guvernul Orban în legătură cu asumarea răspunderii pe buget. În rest, avem nişte oameni specialişti care au fost cooptaţi la nivelul doi şi trei dar acest lucru nu înseamnă că facem parte din coaliţia de guvernare. ALDE se situează pe o poziţie raţională care este aceea a unei opoziţii loiale, dar loiale cetăţeanului. Adică nu vom ezita, aşa cum am şi făcut, să criticăm guvernul atunci când greşeşte. Cred că evitarea dezbaterii legii bugetului în Parlament este o mare greşeală. E un precedent periculos care se instalează, un precedent periculos pentru democraţie, pentru sănătatea dezbaterii, pentru respectul faţă de instituţia fundamentală a democraţiei care este Parlamentul”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, întrebat într-un interviu acordat Antena 3, dacă e mulţumit de activitatea Cabinetului Orban.

Preşedintele ALDE a mai spus că reducerea TVA de la 19 la 16% sau dublarea alocaţiilor pentru copii sunt „populisme ieftine”. El a amintit despre ideea majorării cu 50% a salariilor pentru profesori, măsură căreia s-a opus şi care ulterior nu a mai fost luată de următoarea guvernare, când a devenit Emil Boc premier.

„Nu vorbesc de ineditul situaţiei în cei 30 de ani, pentru că nu ineditul este elementul esenţial, ci faptul de a evita o dezbatere, sigur dificilă, recunosc, în legătură cu bugetul pentru că există spre acest final de an şi mandat tendinţe populiste, cum aş şi văzut de altfel. Diminuarea TVA la 16%, dublarea alocaţiilor. Acestea fac parte dintr-o gamă de populisme ieftine pe care România le-a mai exersat. Eu când eram premier m-am lovit de binecunoscuta solicitare care s-a transformat în lege – de majorare cu 50% a salariilor pentru profesori. M-am opus atunci. Am avut foarte mult de pierdut. Şi ce s-a întâmplat ulterior? Nu numai că salariile nu au fost majorate de Guvernul Boc, dar Guvernul Boc, din cauza constrângerilor pe care le avea, a trebuit să taie din salarii şi din pensii. Ca să vedem până unde merge populismul”, a explicat Tăriceanu.

Acesta a mai precizat că nu vede de ce ar forţa Ludovic Orban o moţiune de cenzură care să ducă la organizarea alegerilor anticipate. Tăriceanu şi-a exprimat speranţa că Executivul nu îşi va mai asuma răspunderea pe alte măsuri legislative.

„Eu am văzut aceste speculaţii şi atâta vreme cât guvernul poate să funcţioneze şi nu e ameninţat, până acum, de nicio moţiune de cenzură nu văd de ce premierul ar forţa soluţia alegerilor anticipate. Sigur că această modalitate repetată a asumării răspunderii nu este una sănătoasă, pentru că ce spuneam, măcar ordonanţele de urgenţă vin în Parlament şi se dezbat. Ele sunt amendate, ş.a.m.d. Parlamentul nu e scos din circuit, cum e cazul asumării răspunderii. Eu sper ca premierul acum, odată încheiată această etapă a asumării bugetului, să nu mai recurgă la această soluţie, pentru că există riscul ca aceste demersuri repetate de asumare a răspunderii să se oprească la un moment dat sau să fie oprită cu o moţiune de cenzură. Chiar dacă există riscuri pentru căderea Guvernului”, a completat liderul ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu a adăugat că este rezervat cu privire la o moţiune de cenzură, deoarece ar duce din nou la o criză politică, iar România nu mai are nevoie de acest lucru.

„Eu sunt foarte rezervat în a pleda pentru o moţiune de cenzură şi am să vă spun de ce. Pentru că poate am experienţa de om politic şi îmi dau seama că o cădere a Guvernului este o criză politică şi România nu are nevoie de crize politice repetate, mai ales că am avut una destul de recentă, la începutul acestei toamne. Însă nici Guvernul nu trebuie să întindă coarda”, a concluzionat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu: Nu mă gândesc la o candidatură la alegerile pentru Primăria Capitalei

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că nu are intenţia de a candida pentru Primăria Capitalei. Liderul ALDE a mai spus că „Bucureştiul e o mică ţară care trebuie gestionată” şi i-a reproşat Gabrielei Firea că licitaţiile organizate au un singur beneficiar şi anume firmele turceşti.

„Nu, nu mă gândesc la o candidatură la alegerile pentru Primăria Capitalei, cu toate că, sincer să vă spun, Primăria Capitalei este o mică ţară, Bucureştiul e o mică ţară care trebuie gestionată. O anumită experienţă politică şi administrativă este necesară ca să poţi duce la bun sfârşit un mandat de succes. Dar eu sunt supărat pe următorul motiv. I-am reproşat doamnei Firea în câteva rânduri şi colegii mei care sunt consilieri generali că licitaţiile care sunt organizate de Primăria Bucureştiului au un singur beneficiar. Mă refer la toate achiziţiile pentru mijloacele de transport în comun sunt firme turceşti”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, într-un interviu acordat postului Antena 3, întrebat dacă ia în calcul o candidatură la alegerile locale, în contextul criticilor aduse primarului general Gabriela Firea.

El a precizat că sunt destule firme româneşti capabile să producă produse de calitate. Prin urmare, nu i se pare normal ca numai companiile turceşti să câştige licitaţiile organizate de Primăria Generală.

„În momentul în care industria românească nu are o ofertă care să fie competitivă, atunci sigur e logic să cumpăr de la o firmă străină. Dar în momentul în care există firme româneşti capabile să furnizeze produse de calitate, care sunt făcute sub licenţă străină, la standarde europene, aceste produse sunt deja utilizate în alte oraşe. Mă refer la licitaţia de tramvai. Tramvaiele făcute în România sunt folosite la Cluj, Galaţi, Arad, Oradea. Sunt bune acolo. Au câştigat licitaţii pe bani europeni. Totul în regulă. Eh la Bucureşti nu se poate”, a explicat Tăriceanu.

Acesta a adăugat că, în cazul în care Gabriela Firea va continua cu astfel de măsuri, atunci consilierii generali ai ALDE vor intra în opoziţie în CGMB.

„O dată am zis cu autobuzele, competiţie, concurenţă. A doua oară a fost o licitaţie pentru autobuze electrice. Câştigătoare o firmă turcească. Acum licitaţie pentru tramvaie, câştigată iar de o firmă turcească. Domnule, dar numai firme turceşti? Altceva nu există? Eu cred că există o obligaţie a noastră de a susţine firmele cu capital românesc. E un angajament politic pe care eu, dar nu numai eu, cu toţii ni l-am luat. Dar el trebuie să se concretizeze. Am avertizat-o foarte clar (pe Gabriela Firea – n.r.) dacă va continua în acest fel, cu caiete de sarcini care sunt făcute în aşa fel încât să nu permită participarea firmelor româneşti la licitaţie, noi gata, ne retragem majoritatea din Consiliul General. Putem să stăm foarte bine ca membri în Consiliu şi în Opoziţie. Nu ne deranjează lucrul acesta. Sunt lucruri pe care nu le pot tolera la infinit. O dată am zis «da, e o întâmplare, dar când acelaşi lucru se întâmplă de trei ori, nu mai e o întâmplare». Nu cred în astfel de coincidenţe”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici