Tăriceanu, despre declanşarea unui REFERENDUM de Iohannis pe tema numirii şi revocării procurorilor: E caracteristic regimurilor totalitare/ Ce spune despre suspendarea şefului statului

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat vineri seară, că nu crede că ar fi indicat ca şeful statului, Klaus Iohannis să declanşeze un referendum, după ce CCR a stabilit că preşedintele României trebuie să revoce pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

5055 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, despre declanşarea unui REFERENDUM de Iohannis pe tema numirii şi revocării procurorilor: E caracteristic regimurilor totalitare/ Ce spune despre suspendarea şefului statului

Tăriceanu, despre declanşarea unui referendum de Iohannis: E caracteristic regimurilor totalitare

Întrebat la o emisiune difuzată de Digi 24 cum ar vedea posibilitatea ca Iohannis să demareze un referendum cu tema numirii şi revocări procurorilor, Călin Popescu Tăriceanu a spus că aceste demersuri sunt caracteristice regimurilor totalitare.

"În ultima perioadă pot să spun cu regret că văd o serie de elucubraţii din partea PNL. Aici avem întâi plângerea penală împotriva premierului şi acum o instigare la nerespectarea deciziilor CCR. Ştiţi că referendumurile sunt caracteristice regimurilor totalitare. Deci eu îndepărtez această cale. Nu cred că aceasta este modalitatea, adică dacă nu ne convine o decizie, atunci încercă să schimbăm lucrul acesta. Să ştiţi că prin legile de reformă ale justiţiei am încercat să scoatem politicul în afară, dar văd că sunt reacţii negative. Până la intrarea în vigoare a legilor justiţiei, preşedintele are un rol în numirea judecătorilor, nu a procurorilor, că justiţia nu e făcută de procurori. Preşedintele e politic şi nimeni nu era deranjat de acest lucru. Preşedintele nu va mai avea rol în numirea judecătorilor ÎCCJ. Ştiţi cine a făcut sesizarea la CCR? Chiar preşedinta Înaltei Curţi. CCR a aprobat-o şi prin urmare numirea în fucnţie va fi făcută de CSM, care e o instituţie nepolitică", a declarat şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, într-o emisiune difuzată de Digi 24.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi, referitor la decizia CCR privind revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, că există posibilitatea organizării unui referendum, poporul român fiind peste Curtea Constituţională şi că CCR nu poate obliga preşedintele să ia anumite decizii.

Curtea Constituţională a României a stabilit, cu majoritate de voturi, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.

Curtea Constituţională a arătat, în comunicatul oficial privind decizia de existenţă a conflictului instituţional între preşedinte şi ministrul Justiţiei, că şeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

"Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, prim-ministrului Guvernului României şi Ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici