Tăriceanu, îngrijorat în discuţia cu Timmermans că statul de drept ar putea deveni "represiv"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a exprimat, la o întrevedere cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, "îngrijorarea" pentru faptul că statul de drept în România ar putea să devină unul "represiv", din cauza abuzului de putere, şi că există un exces al arestărilor preventive.

242 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, îngrijorat în discuţia cu Timmermans că statul de drept ar putea deveni "represiv"

Tăriceanu, îngrijorat în discuţia cu Timmermans că statul de drept ar putea deveni "represiv" (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, au avut o întrevedere, vineri, cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, comisar pentru o mai bună legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta Drepturilor Fundamentale.

În cadrul întrevederii, Tăriceanu a apreciat faptul că pe agenda discuţiilor cu înaltul oficial european se află problematica statului de drept în România, arătând, totodată, că există o diversitate a subiectelor la nivel european care preocupă România şi statele membre, manifestându-şi deschiderea de a aborda aceste teme în relaţiile cu partenerii europeni.

"Partea română a subliniat etapele deosebit de importante parcurse de către România în procesul de reformă a justiţiei, astfel că, în prezent, instituţiile care contribuie la îndeplinirea actului justiţiei au toate pârghiile necesare pentru a-şi îndeplini atribuţiile. De asemenea, preşedintele Senatului a subliniat rolul Parlamentului în funcţionarea statului de drept şi în consolidarea unei societăţi democratice, în care un factor esenţial îl reprezintă garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor", precizează sursa citată.

În discuţia cu Timmermans, Călin Popescu-Tăriceanu şi-a exprimat îngrijorarea pentru faptul că statul de drept în România a putea să devină unul "represiv", din cauza abuzului de putere, că există un exces al arestărilor preventive, evidenţiind necesitatea unei justiţii independente, fără imixtiuni politice şi, în acelaşi timp, asigurarea respectării prezumţiei de nevinovăţie, fără de care actul justiţiei nu este unul credibil.

La rândul său, prim-vicepreşedintele CE a salutat progresele înregistrate de România în domeniul justiţiei şi a subliniat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare rămâne un instrument important, potrivit comunicatului Senatului.

Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, a precizat, vineri, la conferinţa de presă de la Reprezentanţa Comisiei Europene, că a discutat despre imunitatea parlamentarilor cu preşedinţii celor două camere, Zgonea şi Tăriceanu fiind de acord că imunitatea nu ar trebui să se aplice pentru potenţiale fapte penale.

Întrebat ce recomandări are privind procedurile de ridicare a imunităţii pentru parlamentari, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat: "Am vorbit în această dimineaţă despre asta cu preşedinţii ambelor camere ale Parlamentului. Am reiterat poziţia noastră că imunitatea parlamentară are legătură, în general, cu activitatea lor de parlamentari şi nu acoperă potenţiale fapte penale".

"Preşedinţii ambelor camere au fost de acord cu mine asupra acestui aspect", a mai spus oficialul european, care a efectuat, joi şi vineri, o vizită în Bulgaria şi România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici