Tăriceanu: România a devenit cu ajutorul DNA ţara cea mai coruptă din Europa / Preşedintele ALDE: USR, o făcătură a serviciilor secrete, asta este convingerea mea

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat DNA că a transformat România în cea mai coruptă ţară din Europa, acesta fiind serviciul făcut ţării în urma condamnărilor pentru abuz în serviciu, infracţiune care nu se regăseşte în alte ţări, cum ar fi Germania sau Franţa.

1173 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: România a devenit cu ajutorul DNA ţara cea mai coruptă din Europa / Preşedintele ALDE: USR, o făcătură a serviciilor secrete, asta este convingerea mea

Tăriceanu: România a devenit cu ajutorul DNA ţara cea mai coruptă din Europa

Întrebat, marţi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă despre modificările la Codul penal şi la Codul de procedură penală care ar fi fost adoptate pentru el şi pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu a spus că cele două coduri, în loc să fi fost supuse la momentul adoptării unui proces de dezbatere în Parlament, au fost create în laborator şi adoptate prin OUG.

„Nu ştiu la ce s-ar referi aceste acuzaţii concret. Codurile penale şi de procedură penală în loc să fi fost supuse la momentul adoptării unui proces de dezbatere în Parlament, au fost create în laborator de un grup de specialişti, dar nu ştiu câtă experienţă practică aveau, şi au fost adoptate prin OUG. Am văzut, făcute de practicieni ai dreputului, judecători, profesori universitari, comentarii critice la adresa codurilor care au permis abuzurile din ultimii ani din Justiţie. Exemplul cel mai facil este cel al abuzului în serviciu, care nu este incriminat în alte ţări din Europa, în Franţa sau Germania. La noi toată lumea a fost acuzată pe bandă, dosarele instrumentate la DNA pentru corupţie 90% sunt pe abuz în serviciu, infracţiune conexă corupţiei. Toate lucrurile acestea au transformat România într-un exemplu pe care eu îl deplâng, că România a devenit cu ajutorul DNA ţara cea mai coruptă din Europa prin numărul de cazuri de corupţie raportate. Ei îşi imaginează toate grozăviile”, a spus Tăriceanu.

Acesta a precizat că a avut o discuţie cu colegi liberali veniţi în România, care l-au întrebat dacă se modifică cele două coduri şi dacă sub 50.000 de euro se consideră că nu este furt.

„Le-am spus că nu este vorba despre sume furate, le-am explicat cum e cu abuzul în serviciu. Dacă urmare a unei decizii administrative, prejudiciul este mai mic de 50.000 de euro se consideră că este o sancţiune administrativă, peste 50.000 e penală, dar nu e vorba de a fura. Între 2000 şi 2017 au fost 6700 de condamnări în România pe corupţie, ăsta este serviciul pe care DNA l-a făcut României, probabil că 90% dintre aceste condamnări nu ar fi avut loc dacă abuzul în serviciu nu era faptă de corupţie. E normal să ne uităm la modul cum sunt alcătuite codurile penale, cum sunt definite infracţiunile, să le aliniem la practica europeană. Dacă vrem să menţinem statutul poliţienesc, cu mentalitatea din anii 1950, şi să începem epurările politice, cum s-au întâmplat, spuneţi că asta e modelul pe care vrem să îl urmăm, de democraţie a la Putin şi poate vor zice unii că aşa le place. Eu, procuror şef DNA, aşa am învăţat de la tata care era procuror comunist că se face treaba”, a mai spus Tăriceanu.

Tăriceanu: USR, o făcătură a serviciilor secrete, asta este convingerea mea

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că USR este ”o făcătură a serviciilor secrete”, după modul în care se comportă la manifestări publice sau în Parlament, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă că nu este impresionat de PNL şi USR, de ”lozincile şi mânuţele afişate”.

”Nu mă impresionează PNL şi USR, lozincile, mânuţele afişate. Eu cred că USR este o făcătură a serviciilor secrete, asta este convingerea mea, la modul cum se comportă în public, la manifestările publice şi în Parlament, asta cred că este”, a spus Tăriceanu.

Întrebat dacă este vorba despre servicii româneşti sau străine, liderul ALDE a precizat că dacă ar răspunde că este vorba de servicii secrete, s-ar crede că au străinii ceva cu România.

”Wess Mitchell (adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia – n.a.) a spus că România este teren de bătălie între diferite interese şi a introdus şi China în această ecuaţie, care este puţin surprinzător. China nu este prezentă în România cu interese politice. Eu cred că România este un teren de luptă între lumea liberă, occidentală, SUA, ţările UE, şi Rusia. Dacă Rusia ajunge să intervină în alegerile din SUA, să influenţeze, probabil, şi alte alegeri prin alte ţări, România este la doi paşi de graniţa cu vecinii dela Est, nu poţi să ştii”, a menţionat preşedintele ALDE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici