Tăriceanu: Vom solicita o opinie a Comisiei juridice în cazul Şova, pe baza deciziei Curţii Constituţionale

Biroul Permanent al Senatului va solicita Comisiei juridice un punct de vedere în cazul lui Dan Şova, pe baza deciziei Curţii Constituţionale, a declarat, luni, preşedintele Camerei superioare, Călin Popescu Tăriceanu

228 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Vom solicita o opinie a Comisiei juridice în cazul Şova, pe baza deciziei Curţii Constituţionale

Tăriceanu: Vom solicita o opinie a Comisiei juridice în cazul Şova, pe baza deciziei CC (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

"Pe baza deciziei Curţii Constituţionale, Biroul Permanent, mâine, va solicita Comisiei juridice şi un punct de vedere. O să se dea şi un termen, întotdeauna când o comisie este solicitată pe o anumită problemă se dă un termen", a spus Tăriceanu.

El a arătat că, în calitate de preşedinte al Senatului, nu face recomandări în privinţa deciziei în cazul lui Şova.

"Când o să am raportul Comisiei juridice, o să-mi fac o idee. Aici este mai puţin o chestiune politică, cât una de natură juridică, având în vedere decizia Curţii Constituţionale, aştept punctul de vedere al Comisiei juridice de la Senat", a adăugat Tăriceanu.

Senatorii au luni o zi liberă, datorită sărbătorii Rusaliilor catolice.

"Decizia Biroului Permanent de săptămâna trecută a fost comunicată, Senatul nu lucrează, că au fost Rusaliile la catolici şi colegii care sunt catolici au cerut să fie liberi aşa cum şi săptămâna viitoare, după Rusaliile pe stil ortodox va fi liber", a precizat Tăriceanu.

În 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate în cazul solicitărilor vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni "pentru", 67 "împotrivă", iar cinci voturi au fost anulate.

Senatul a invocat atunci articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit căruia fiecare cameră hotărăşte în cazul cererii de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului "cu votul secret al majorităţii membrilor săi", deşi Constituţia prevede, la articolul 76, că hotărârile celor două camere ale Parlamentului "se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare cameră". Senatul nici nu a emis atunci o hotărâre de respingere a solicitării DNA, arătând doar că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării unui senator.

PNL a sesizat, în 23 aprilie, Curtea Constituţională, arătând că "Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză".

Curtea Constituţională (CC) a stabilit, în 6 mai, în urma analizării sesizării PNL, că hotărârea Senatului în cazul solicitării DNA de încuvinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova este neconstituţională.

CC arăta, într-un comunicat de presă, că în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, s-a constatat că Hotărârea Senatului din 25 martie 2015 în cazul lui Dan Şova este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor articolului 76 alineatul 2 din Constituţie.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Hotărârea Senatului în cazul solicitării DNA de încuvinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova ridică problema caracterului loial al colaborării între instituţiile statului, potrivit motivării Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că respectiva decizie încalcă legea fundamentală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici