Traian Băsescu: Va trebui o clarificare de la CCR cum se trece remanierea prin Parlament

Traian Băsescu a declarat că va trebui o clarificare de la Curtea Constituţională despre cum se trece remanierea prin Parlament, deoarece nu există un articol explicit în Legea fundamentală despre acest lucru. Acesta a adăugat că nu crede că în 45 de zile guvernul va fi complet.

285 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu: Va trebui o clarificare de la CCR cum se trece remanierea prin Parlament

Traian Băsescu: Va trebui o clarificare de la CCR cum se trece remanierea prin Parlament

„Eu nu cred că în 45 de zile guvernul va fi complet. Vom avea situaţia în care în Parlament nu vor trece cei trei miniştri oricât ar fi de buni, şi doamna Dăncilă să revină. Eu nu îi văd reuşind să cumpere atâţia parlamentari. Ăsta e năravul PSD, de a cumpăra parlamentari”, a afirmat Traian Băsescu, miercuri seara, la Realitatea Tv.

Întrebat despre votul în Legislativ privind remanierea, acesta a explicat că nu există în Constituţie ce fel de majoritate parlamentară este necesară.

„Aici de discutabil. 233 le trebuie la moţiune, dar la remaniere Constituţia nu vorbete trebuie majoritate absolută sau majoritate simplă, majoritatea celor prezenţi în sală. Va fi iar o dispută pe care va trebui s-o tranşeze CCR. Personal, nu cred că trebuie dată aceeaşi putere Parlamentului la momentul unei remanieri, fie ea şi de trei miniştri, egală cu puterea Parlamentului la numirea unui guvern întreg, când aprobi un program. Deci cred că va trebui o clarificare de la CCR cum se trece remanierea prin Parlament, pentru că nu s-a mai întâmplat. Este un teren virgin. Constituţia nu a mers atât de departe ca să expliciteze articolul. Nu avem. Va trebui să explice CCR”, a completat Băsescu.

Fostul preşedinte a mai spus că şeful statului Klaus Iohannis ar fi trebuit să aprobe propunerile de miniştri interimari.

„Doamna Dăncilă mai are trimise la Cotroceni şi propunerile de interimate. În mod normal cu asta trebuia să înceapă preşedintele şi să le aprobe. E greu de explicat de ce ai respinge o propunere de interimat, când tot tu ca preşedinte ai emis decretul prin care ai numit acel ministru”.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile. Şeful statului a mai spus că actualul Guvern are nevoie de o confirmare în Parlament şi solicită declanşarea procedurii în acest sens.

În cazul în care noul Executivul nu va trece de Parlament, Iohannis susţine că există soluţii constituţionale pentru a nu intra într-o criză profundă.

În replică, Viorica Dăncilă a anunţat că va merge în Parlament şi va încerca să obţină susţinerea necesară pentru a duce mandatul Guvernului până la capăt. Premierul a adăugat că şeful statului „a înlocuit funcţia de mediator cu partidele politice cu cea de sabotaj”.

Taguri:
băsescu,
remaniere,
ccr

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici