Udrea, despre audierea la DNA înainte de campanie: Nu cred în coincidenţe

Preşedintele PMP, Elena Udrea, candidată la alegerile prezidenţiale, a declarat, miercuri seară, la ieşirea de la DNA, fiind întrebată dacă crede că audierea ei cu două zile înainte de începerea campaniei este o coincidenţă, că ea nu crede în coincidenţe.

4854 afișări
Imaginea articolului Udrea, despre audierea la DNA înainte de campanie: Nu cred în coincidenţe

Udrea, despre audierea la DNA înainte de campanie: Nu cred în coincidenţe (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Elena Udrea a mers, miercuri seară, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), unde a stat peste două ore.

La ieşire, în jurul orei 21.30, ea a spus că a fost chemată să dea declaraţii ca martor în dosarul din 2011 al primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. Acesta este acuzat că, din 2009, folosindu-se de interpuşi, a administrat o firmă care a primit contracte finanţate din bani publici în comune din Neamţ care se bucurau de finanţare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997, privind Programul pentru pietruirea drumurilor comunale, alimentarea cu apă a satelor, conectarea satelor la reţeaua de electrificare şi la reţelele telefonice.

Udrea a precizat că, la audieri, a explicat cum funcţiona acest program, gestionat de fostul Minister al Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) condus de ea în perioada decembrie 2009 - februarie 2012.

Întrebată dacă îşi va da demisia în cazul în care va fi pusă sub învinuire, ea a răspuns: "Exclus. Am explicat, ca ministru, cum funcţiona acest program. Haideţi să fim serioşi".

"Toate solicitările, fie că erau de la Gheorghe Ştefan, fie că erau de la oricare primar din ţară sau şef de consiliu judeţean, toate urmau procedura legală şi cutuma", a spus Udrea, explicând că autorităţile locale trimiteau solicitări pentru alocări de fonduri pentru lucrări din judeţele lor, iar ministerul în funcţie de bugetul pe care îl avea, de obicei de 20 de ori mai puţin decât se cerea, făcea alocările în acord cu cei din teritoriu, încât să acopere minimul din necesar.

Întrebată de ce a venit al DNA atât de târziu, Udrea a spus că a venit "pe fugă". "A trebuit să vin foarte repede pentru că am înţeles că dosarul trebuie închis şi nu am vrut să amân declaraţia", a răspuns aceasta.

Întrebată şi dacă i se pare că este o coincidenţă faptul că a fost chemată la audieri cu două zile înainte de începerea campaniei (pe 3 octombrie), Elena Udrea a răspuns: "Eu nu cred în coincidenţe".

Gheorghe Ştefan a fost preşedintele interimar la organizaţia PDL Neamţ, funcţie din care a demisionat în luna martie. Primarul municipiului Piatra Neamţ a aderat la Fundaţia Mişcarea Populară, dar a rămas membru al PDL.

El este vizat în mai multe dosare de corupţie, cel mai recent fiind legat de licenţa postului Giga TV pe care îl controla.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, în 28 mai, că Gheorghe Ştefan este urmărit penal pentru efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, precum şi pentru folosirea influenţei (ca lider al PDL Neamţ la data faptelor, n.r.) în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Potrivit procurorilor, începând din 2009, Ştefan ar fi administrat SC Strong Montaj SA, fosta societate Tehnoutilaj SA, folosindu-se de interpuşi, care au acceptat să figureze formal ca asociaţi şi administratori.

"SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) a încheiat şi a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu comune din judeţul Neamţ - Tazlău, Gherăeşti şi Drăgăneşti, care se bucurau de finanţare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997.

Procurorii susţin că aceste operaţiuni financiare, în efectuarea cărora s-ar fi implicat Gheorghe Ştefan, sunt incompatibile cu funcţia pe care o deţinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamţ şi erau "menite să-i aducă sume de bani necuvenite".

Gheorghe Ştefan mai este suspectat şi că s-a folosit de funcţia de conducere din partid pentru a influenţa funcţionari publici din cadrul unor instituţii.

"Pentru a-şi asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele încheiate de SC Strong Montaj SA cu autorităţile contractante, comune din judeţul Neamţ - Tazlău, Gherăeşti şi Drăgăneşti, care se bucurau de finanţare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997), Gheorghe Ştefan, deţinătorul unei funcţii de conducere în cadrul unui partid politic a folosit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, influenţa sa în relaţia cu funcţionari publici din cadrul unor instituţii", susţin anchetatorii.

DNA a precizat că necesarul de fonduri băneşti de la bugetul de stat pentru finanţarea lucrărilor de alimentare cu apă a comunelor, lucrări acceptate în programul prevăzut în HG 577/1997, era evaluat anual de consiliile judeţene, după consultarea autorităţilor contractante locale.

"Propunerea de finanţare se trimitea MDRT, care comunica valoarea anuală a fondurilor alocate (de regulă insuficiente pentru a acoperi necesarul). Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se făcea de către consiliul judeţean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publică locală contractantă se comunica apoi MDRT, iar după aprobarea listelor, se făcea plata", potrivit DNA.

Procurorii au mai stabilit că, pentru a controla modul de repartizare a banilor alocaţi de la bugetul de stat, Gheorghe Ştefan ar fi susţinut o anumită persoană să ocupe funcţia de consilier personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ.

"În afara atribuţiilor de serviciu, acesteia i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Ştefan. În această modalitate, Gheorghe Ştefan a reuşit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, cu ocazia rectificărilor ori a alocărilor bugetare anuale, să direcţioneze sume de bani, în special către acele autorităţi publice locale care aveau încheiate contracte cu asocieri din care făcea parte chiar SC Strong Montaj SA", potrivit DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici