Udrea îşi argumentează cu un citat din Goebbels acţiunea în instanţă împotriva Olguţei Vasilescu

Ministrul PDL al Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, îşi argumentează cu un citat din Goebbels, duminică, pe blog, acţiunea în instanţă împotriva senatorului PSD Olguţa Vasilescu, menţionând, de asemenea, că îi va da în judecată, de acum încolo, pe toţi cei care îi lezează imaginea.

474 afișări
Imaginea articolului Udrea îşi argumentează cu un citat din Goebbels acţiunea în instanţă împotriva Olguţei Vasilescu

Udrea îşi argumentează cu un citat din Goebbels acţiunea în instanţă împotriva Olguţei Vasilescu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Mă număr printre cei care cred, fără rezerve, că una dintre dimensiunile esenţiale ale democraţiei este garantarea dreptului la exprimare şi informare. Cred însă că rostogolirea, în mod intenţionat, de minciuni, prin intermediul mass-media, până când aceste minciuni ajung să aibă, în percepţia publică, valoare de adevăr, este nocivă pentru democraţie. «O minciună repetată de o mie de ori rămâne o miciună, dar o minciună repetată de un milion de ori devine adevăr», spunea Goebbels, Ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist", scrie Udrea la începutul postării intitulate "O minciună repetată de un milion de ori devine adevăr".

Ea precizează că a dat-o în judecată pe Olguţa Vasilescu pentru "acuzaţiile mincinoase" pe care aceasta le-a formulat la adresa sa, la două emisiuni TV, cu privire la presupusa implicare în arestarea primarului Craiovei şi la fapte de corupţie constând în "presupusul" amestec în desfăşurarea unor licitaţii publice din Craiova.

"Prezentarea acestor fapte ca fiind adevărate, deşi acestea nu pot fi dovedite fiindcă ele nu există, nu are nimic de-a face cu libertatea de exprimare, şi nici nu poate fi trecută cu vederea sub pretextul imunităţii parlamentare legată de dezbateri politice legitime. Cu privire la impactul minciunilor marca Olguţa Vasilescu, un calcul elementar arată că cele două emisiuni TV la care am facut referire, împreună cu ştirile care au preluat acuzaţiile mincinoase ale pârâtei, au beneficiat de o audienţă consolidată de peste un milion de spectatori/cititori", scrie Udrea.

Ea menţionează că a cerut instanţei să o oblige pe Vasilescu la plata sumei de 100.000 de lei, cu titlu de despăgubiri civile pentru prejudiciul moral adus. "Ce voi face cu aceşti bani? Aşa cum am anunţat, voi sprijini înfiinţarea unei fundaţii care să militeze pentru independenţa editorială a jurnaliştilor în raport cu patronii trusturilor de presă şi pentru profesionalism în mass-media din România. Banii vor ajunge, de la Olguţa Vasilescu, în conturile acestei fundaţii", scrie Udrea.

Ministrul explică raţiunea care a determinat-o să dorească să se implice într-o mişcare civică de însănătoşire a presei: "Cazul perdelelor de la Ministerul Turismului. Desigur că aţi auzit, de la aşa-zişi ziarişti ori de la aşa-zişi politicieni PSD-işti sau PNL-işti, că Elena Udrea şi-a cumpărat la Ministerul Turismului perdele de 70.000 de Euro. Degeaba am încercat să ripostez, să explic că s-au cumpărat, pentru zeci de birouri, jaluzele de doar 7.000 de Euro, că minciuna s-a împrăştiat, prin complicitatea dintre politicieni şi moguli, în toată România. Milioane de români, fiecare auzind poate de zeci de ori aceeaşi poveste, au dat minciunii la care am făcut referire valoare de adevăr. Pentru a schimba această falsă percepţie voi avea nevoie, cel mai probabil, de un efort susţinut care să se întindă pe durata a 2-3 ani de zile".

În acelaşi context, Udrea menţionează "cazul Cătălin Tolontan": "Aceeaşi reţetă, de această dată cu consecinţe mai grave, a fost folosită în cazul rostogolirii afirmaţiilor mincinoase, tot prin mass-media, ale ziaristului Cătălin Tolontan. Acesta susţine, fără să poată proba, un fapt care nu s-a petrecut niciodată, că m-aş fi adresat lui pe un ton ameninţător. În ciuda faptului că mi-am exprimat public punctul de vedere, negând afirmaţiile ziaristului, am constatat cu stupoare şi cu multă îngrijorare, că sunt nominalizată în Raportul Departamentului de Stat american privitor la drepturile omului pe 2009, la capitolul Libertatea de exprimare şi libertatea presei, pentru tonul ameninţător pe care l-aş folosit în conversaţia cu jurnalistul Cătălin Tolontan. De această dată nu este vorba doar de mine, ci de situaţia libertăţii presei din ţara noastră, situaţie a cărei evaluare pleacă de la date care, în cazul pe care l-am amintit, nu au nicio legătură cu realitatea".

Ea menţionează că îi va da în judecată, de acum înainte, pe toţi cei care îi defăimează imaginea.

"Cum putem îndrepta lucrurile care nu merg bine? Ce putem face ca cetăţenii acestei ţări să beneficieze de informaţii corecte şi complete, pe baza cărora să îşi poată forma opinii şi pe care să îşi fundamenteze acţiunile şi alegerile? Mi-am propus să urmez o cale care e la îndemâna oricui. Mai întâi, am luat atitudine. Am decis să îi dau în judecată, de acum înainte, pe cei care îmi lezează reputaţia, şi am facut primul pas: am dat-o în judecată pe Olguţa Vasilescu pentru acuzaţiile mincinoase pe care aceasta le-a formulat la adresa mea. Nu în ultimul rând, vreau să mă asociez, întro mişcare civică, cu cei care sunt dispuşi, asemeni mie, să ajute presa română să se însănătoşească. Cu cei care cred că, tot aşa cum avem nevoie de politicieni responsabili, avem nevoie şi de o presă responsabilă", susţine Udrea.

Senatorul PSD Olguţa Vasilescu a sugerat, recent, într-o emisiune la Realitatea TV, că ar exista o legătură între arestarea primarului Craiovei, Antonie Solomon (PDL), şi faptul că "firmele Elenei Udrea" care lucrau în Craiova ar fi fost "scoase de pe piaţă". "De două săptămâni circula un zvon în Craiova că Antonie Solomon va da cu subsemnatul la DNA. Nu se ştia că va fi şi arestat chiar cu cătuşe, pentru că de câteva săptămâni au fost scoase de pe piaţă firmele doamnei Udrea care lucrau în Craiova. Firmele doamnei Udrea au lucrat în Craiova mult timp. Acum au intrat alte firme pe piaţă", a afirmat Olguţa Vasilescu.

Udrea a intervenit în emisiune şi a respins acuzaţiile Olguţei Vasilescu, avertizând că s-ar putea adresa instanţei.

Ea a anunţat apoi, vineri, că a depus o cerere de chemare în judecată a senatorului PSD Lia Olguţa Vasilescu, pentru acuzaţiile extrem de grave formulate la adresa sa în presă, şi cere daune morale de 100.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici