Desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie, votată în Camera Deputaţilor/ Scandalul continuă după vot: PSD sesizează CCR / Dan Barna: O ruşine

Deputaţii au votat, miercuri, după îndelungi discuţii, proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie cu 171 de voturi „pentru” şi 136 „contra”. Scandalul a continuat şi după vot, cu PSD care anunţa că sesizează Curtea Constituţională a României. De cealaltă parte, Dan Barna, liderul USR, a spus că SIIJ a fost „o ruşine” pentru justiţia din România.

1343 afișări

Din cei 309 deputaţi, au votat „pentru” desfiinţarea SIIJ 171, iar „contra” 136. Doi deputaţi nu au votat.

După vot, Maya Teodoriu, deputat PSD, a transmis că PSD va sesiza CCR în cazul desfiinţării SIIJ.

„Faptul că ieri peste 1.000 de magistraţi din toată ţara, judecători şi procurori, au adresat Camerei Deputaţilor un memoriu intitulat „Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate”, cerând membrilor Camerei Deputaţilor să nu voteze proiectul în forma sa actuală, cu amendamentul propus şi votat de parlamentarii PNL şi USR în Comisia Juridică, magistraţii cer preşedintelui Camerei Deputaţilor, domnului Orban, dacă este în sală, să sesizeze Comisia de la Veneţia şi GRECO cu privire la acest text de lege. Două organisme prestigioase invocate în discursurile dvs., domnule Orban. De ce nu o faceţi acum, când magistraţii cer acest lucru? (...) Poate pentru că în mod constant Comisia de la Veneţia s-a pronunţat pentru o imunitate funcţională şi limitată a magistraţilor? În loc să sesizaţi Comisia de la Veneţia şi GRECO, cum cer magistraţii, aţi votat acest proiect. Iată unul dintre motivele esenţiale pentru care PSD nu a votat proiectul în această formă şi va sesiza CCR”, a anunţat deputatul PSD.

La rândul său, Tudor Băcanu, de la PNL, i-a acuzat pe social-democraţi că au înfiinţat SIIJ pentru a-şi apăra „baronii”.

„Nu e o surpriză pentru mine să văd că pesediştii nu au votat desfiinţarea SIIJ. (...) PSD e din punctul meu de vedere o boală care nu se vindecă uşor şi care poate să recidiveze dacă nu suntem atenţi, atunci când ne aşteptpm cel mai puţin. Aţi înfiinţat această secţie ca să îi satisfaceţi dorinţa fierbinte a domnului Dragnea, de a acapara Puterea şi de a ataca statul de drept şi astăzi acţionaţi în acest fel pentru a vă proteja baronii, pentru a o proteja pe doamna Gabriela Firea, pentru a proteja oameni precum Paul Stănescu sau Ionel Arsene, asta faceţi, domnilor pesedişti. Înfiinţarea SIIJ nu a fost cerută nici de magistraţi, nici de către cetăţeni”, a spus deputatul PNL.

Vicepremierul Dan Barna a acuzat faptul că justiţia a fost „siluită” timp de 5 – 10 ani, iar acum se face un prim pas pentru normalizarea sistemului judiciar.

„După 5-10 ani de justiţie care a fost siluită în toate felurile, după ce a trebuit să îi vedem pe Iordache sau pe Nicolicea explicându-ne cât de necesară este această SIIJ, astăzi facem un prim pas spre normalizarea sistemului juridic românesc. Coaliţia USR – PNL - UDMR desfiinţează SIIJ, o ruşine pentru sistemul nostru şi un pas important în ceea ce înseamnă ridicarea MCV şi transformarea României într-o ţară euopeană şi o ţară în care justiţia funcţionează. Da, un cost politic este plătit în acest moment pentru că desfiinţarea SIIJ este un obiectiv pe care Coaliţia şi l-a asumat şi mergem mai departe”, a afirmat Barna.

Desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a născut discuţii aprinse la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor, iar parlamentarii UDMR şi USR s-au acuzat reciproc de minciună. Cei de la PSD au spus că guvernanţii „mănâncă dimineaţa, la prânz şi seara” desfiinţarea SIIJ.

Proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ merge la Senat, care este camera decizională.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici