Un liberal propune decontarea pentru magistraţi a chiriei sau a ratei pentru o locuinţă

Senator PNL Marcel Vela a depus, la Senat, un proiect care prevede decontarea sumei alocate judecătorilor, procurorurilor şi personalului asimilat a chiriei sau a ratei plătite pentru achiziţionarea unei locuinţe, în cazul în care aceştia nu primesc locuinţe de serviciu. Astfel, magistraţii pot opta cu aceeaşi sumă fie să plătească chiria, fie rata pentru cumpărarea unei locuinţe.

4559 afișări
Imaginea articolului Un liberal propune decontarea pentru magistraţi a chiriei sau a ratei pentru o locuinţă

Un liberal propune decontarea pentru magistraţi, nu doar a chiriei, ci şi a ratei pentru o locuinţă

Iniţiativa legislativă, înregistrată în procedură de urgenţă, vizează completarea articolului 23 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei.

Prin urmare, sunt introduse cinci alineate la articolul respectiv care prevăd că:

„(8) Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie potrivit alin. (1) şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe sau încheie un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate, respectiv pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate. În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin. (1), dar nu poate depăşi rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar sau pentru contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate.

(9) Dreptul prevăzut la alin. (8) se menţine în cazul transferului sau încadrării judecătorilor, procurorilor, personalului asimilat acestora şi magistraţilor-asistenţi într-o altă instituţie din sistemul de justiţie, indiferent pe ce rază teritorială se află aceasta.

(10) În situaţia prevăzută la alin. (8) compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei. Compensaţia lunară pentru chirie nu se poate acorda concomitent pentru situaţia prevăzută la alin. (1) şi pentru situaţia prevăzută la alin. (8), caz în care judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţiiasistenţi optează pentru una dintre aceste situaţii

(11) Dreptul prevăzut la alin. (8) nu are caracter salarial şi nu se impozitează.

(12) Condiţiile de acordare a dreptului prevăzut la alin. (8) se stabileşte prin ordin comun al ministrului Justiţiei, al preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, al preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi al procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, conform proiectului de lege.

În forma în vigoare este prevăzut la articolul 23 că: „judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, cărora nu li s-a acordat locuinţă de serviciu de către ordonatorii principali de credite, au dreptul, în condiţiile art. 22, la compensarea diferenţei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinţă de serviciu, potrivit legii, şi chiria plătită pe baza unui contract de închiriere încheiat în condiţiile legii. Acest drept nu are caracter salarial şi nu se impozitează. Compensarea nu se acordă în cazul în care contractul de închiriere este încheiat cu rude de gradul I sau II”.

Senatorul PNL argumentează că proiectul va crea cadrul legal „ca suma compensatorie acordată în prezent cu titlu de chirie acestor categorii socio-profesionale, să poată fi utilizată de către acestea, opţional, fie în vederea achitării chiriei, fie în vederea achitării ratei (fracţiunii din rată) pe care o plătesc pentru achiziţionarea unei locuinţe”, potrivit expunerii de motive a iniţiativei legislative.

Liberalul mai susţine că măsura va avea efecte pozitive, iar ca impact bugetar sumele deja prevăzute pentru plata chiriei nu vor fi majorate.

„În contextul pensionărilor masive din sistem sau a plecării magistraţilor şi a personalului asimilat acestora către avocatură ori alte posturi din mediul privat, efectele acestei iniţiative legislative sunt cât se poate de pozitive, deoarece aceştia vor fi fidelizaţi faţă de sistemul de justiţie. Din punct de vedere al impactului bugetar, menţionez că prin adoptarea acestei iniţiative legislative nu vor fi majorate sumele de bani alocate deja de către sistemul de justiţie pentru plata chiriei”, conform sursei citate.

Marcel Vela mai arată, în expunerea de motive, că măsura „va diminua presiunea resimţită acum pe bugetul de stat din cauza insuficienţei spaţiului locativ de care dispune sistemul de justiţie”.

Proiectul de lege a fost depus, în procedură de urgenţă, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

NOTĂ: În ştirea publicată de agenţia MEDIAFAX la ora 09.08 cu numele „Un liberal propune decontarea pentru magistraţi, nu doar a chiriei, ci şi a ratei pentru o locuinţă”, a se citi corect titlul „Un liberal propune decontarea pentru magistraţi a chiriei sau a ratei pentru o locuinţă”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici