USL: Cele mai mari şanse de reuşită la şefia PDL le are Emil Boc

O analiză a USL dă cele mai mari şanse de reuşită lui Emil Boc pentru şefia PDL, variantă care convine, de altfel, cel mai mult opoziţiei, notează "Gândul", care citează surse din Uniune.

807 afișări
Imaginea articolului USL: Cele mai mari şanse de reuşită la şefia PDL le are Emil Boc

USL: Cele mai mari şanse de reuşită la şefia PDL le are Emil Boc (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Reprezentanţii opoziţiei urmăresc campania din PDL cu real interes şi cântăresc pragmatic şansele viitoare ale democraţilor în funcţie de învingător. Surse din USL au declarat pentru "Gândul" că analiza USL dă cele mai mari şanse de reuşită lui Emil Boc, varianta care convine, de altfel, cel mai mult opoziţiei.

"El este calul de bătaie şi este evident că ne convine să rămână, în continuare, preşedinte. Nici ai lui - marea majoritate - nu-l mai vor, iar realegerea sa, sub presiunea Cotroceniului, va crea o nemulţumire şi mai mare în partid", susţin sursele citate de "Gândul".

Acestea mai spun că strategia susţinătorilor lui Emil Boc, de decredibilizare a lui Blaga, prin asocierea imaginii sale cu cea a mogulilor şi a liderilor opoziţiei, a fost total greşită. "Insistenţa pe o idee de genul «opoziţiei i-ar conveni să iasă Blaga, pentru că Boc le încurcă socotelile», se va întoarce ca un bumerang împotriva lor", notează "Gândul".

Cei mai mulţi dintre politicienii aflaţi în opoziţie nu se sfiesc să-şi recunoască această opţiune, motivând fără echivoc faptul că Emil Boc şi imaginea sa politică, serios "şifonată" în ultima perioadă, "va cântări mult, în sens negativ, în viitoarea campanie".

Astfel, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, spune că nu-l trage inima "să voteze" vreunul dintre candidaţi, dar că, practic văzând lucrurile, Boc are prima şansă. "N-aş vota pe nimeni. Cred însă că va câştiga Boc. Este omul preşedintelui. Chiar nu ştiu de ce şi-a creat o stare conflictuală cu Blaga. Nu avea niciun rost", spune pentru gândul Ion Iliescu.

De aceeaşi părere sunt şi liderul CJ Vrancea, Marian Oprişan ("Iese Boc. Eu şi cu două mâini l-aş vota. Doar el ştie ce să facă pentru ca PDL să ajungă în opoziţie"), şi senatorul Miron Mitrea ("Cu sufletul l-aş alege pe Blaga, e un tip OK. Politic, însă, pe Boc. Ce-şi poate dori mai mult opoziţia?!"), purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan ("Nu pot vota decât cu Boc. Este un om serios, onest, corect, loial. Inabordabil..."), şeful filialei PSD Bucureşti, Marian Vanghelie ("Eu zic că Boc stă foarte bine acolo unde e, la partid. Iar Blaga e bine să se ocupe de Vamă şi de Interne") şi Aura Vasile, care, foarte pragmatică în alegerea sa, susţine că "omul trebuie lăsat să-şi termine treaba" ("Cel mai important esta ca Boc să termine ceea ce a început - adică partidul").

Câţiva dintre opozanţi l-ar prefera la conducerea PDL pe Teodor Paleologu. Deşi, la prima vedere, opţiunea lor pare una maliţioasă şi cu conotaţii ironice, din punct de vedere politic aceştia consideră, fără o motivaţie explicită însă, că alegerea sa ar fi în favoarea USL, tipul de politician pe care îl reprezintă fostul ministru fiind total diferit faţă de linia generală a partidului.

De exemplu, senatorul Ilie Sârbu spune pentru gândul că preferă surpriza întrecerii. "Eu votez cu Paleologu. Nu vă luaţi după aparenţe. Dincolo de ele se află un om cult, instruit - un filozof". Şi secretarul general, Liviu Dragnea, pariază pe acelaşi "porumbel". "Ca să fiu scurt, eu votez cu Paleologu. Este o surpriză absolută", spune Dragnea.

Există însă şi politicieni care susţin că le e "egal" cine va fi alesul partidului, întrucât acesta oricum nu se conduce din Modrogan. Deputatul Robert Negoiţă e convins că se face prea mult zgomot pentru nimic şi că întrecerea nu are o miză reală. "Nu contează cine conduce din Modrogan, pentru că tot Traian Băsescu conduce de la Cotroceni. Dar indiferent de cine conduce, cel mai bine îi stă PDL-ului în opoziţie" spune el. Şi liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, este de aceeaşi părere. "Nu contează. Amândoi sunt conduşi de Băsescu", a afirmat acesta.

Nu lipsesc nici politicienii total detaşaţi de miza alegerilor pedeliste, notează "Gândul". Unul dintre ei este şeful CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care nu se bagă la joc. "Mi-e indiferent, nu mă interesează ce se-ntâmplă în acel partid. Nu există", declară el ferm. Senatorul liberal Cristian Ţopescu merge pe un X solist, în partida Blaga-Boc. "Nu prefer pe nimeni. Din punctul meu de vedere, e meci nul". Colegul său de cameră şi de partid, Cristian David, este, însă, convins că nimic nu mai poate schimba soarta PDL. "Indiferent de cine va fi preferat, vulnerabilitatea partidului în alegeri este aceeaşi. Un nume nu schimbă situaţia în care se află PDL".

Contrar părerii celor care susţin "moţiunea Boc", nimeni din opoziţie nu-l preferă, din punct de vedere politic, pe Vasile Blaga. Singurul care îşi nuanţează răspunsul pe această temă rămâne liderul PSD, Victor Ponta. Acesta a evitat un răspuns tranşant, reiterând previziunile sale mai vechi. "Din punct de vedere politic, nu am preferinţe. Toţi sunt o apă şi-un pământ. Dar am mai spus-o: PDL-ul lui Blaga, îl văd în banca opoziţiei; PDL-ul lui Boc, îl văd în banca tribunalului".

Convenţia PDL, în care va fi aleasă noua conducere a formaţiunii, va avea loc la finalul acestei săptămâni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici