USR cere Autorităţii Electorale Permanente să publice rapoartele de finanţare ale tuturor partidelor

USR cere AEP să publice integral rapoartele de control privind finanţările tuturor partidelor politice pentru a elimina informaţiile false apărute în spaţiu public, susţinând că legea a fost ”gândită de vechiul sistem în care formaţiunile erau finanţate prin sacoşe de bani aduse la partid”.

217 afișări
Imaginea articolului USR cere Autorităţii Electorale Permanente să publice rapoartele de finanţare ale tuturor partidelor

USR: Cerem AEP să publice rapoartele de finanţare ale tuturor partidelor

"Uniunea Salvaţi România cere Autorităţii Electorale Permanente (AEP) să publice integral rapoartele de control privind finanţările pentru toate partidele politice. Aceste informaţii sunt de interes public şi este necesar ca cetăţenii să fie informaţi corect despre sursele de finanţare ale partidelor. PSD intoxică opinia publică cu informaţii false, transmise prin televiziunile de casă. USR este un partid transparent care poate dovedi oricând, fiecare leu primit vreodată, ceea ce nu se poate spune şi despre celelalte partide. Uniunea Salvaţi România consideră că toate partidele politice ar trebui să demonstreze aceeaşi transparenţă şi să fie de acord ca AEP să publice toate rapoartele de control, pentru toate partidele, pentru a elimina informaţiile toxice lansate în presă", se arată într-un comunicat de presă al USR remis MEDIAFAX.

Membrii Uniunii susţin că legea finanţării partidelor politice şi practica de verificare a AEP au fost gândite pe vechiul sistem.

"Legea finanţării partidelor politice şi practica de verificare a Autorităţii Electorale Permanente au fost gândite pe vechiul sistem în care partidele politice erau finanţate prin sacoşele de bani aduse la partid. În acest sistem, deja depăşit, nu existau mici donatori, ci mari donatori care-şi recuperau banii prin contracte clientelare. Metoda de donaţie implementată de USR, prin donaţiile online, este cea mai transparentă tocmai pentru că sursa banilor din conturi este uşor de verificat, orice donator trebuie să introducă datele sale de identitate pentru a face plata. În toată lumea civilizată se descurajează plăţile cash şi se încurajează cele online tocmai pentru transparenţă. Datorită acestei metode, instanţa a considerat că toate donaţiile făcute către USR în 2016 au fost legale. USR este singurul partid cu cheltuielile la vedere şi finanţare transparentă, transparenţă pe care o va aduce şi în viitoarea guvernare", se mai precizează în comunicatul USR.

CCR a admis sesizarea de neconstituţionalitate a PNL şi USR cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

"Parlamentul a reexaminat legea, făcând aplicarea art. 147 alin. (2) din Constituţie, potrivit căruia „În cazurile de neconstituţionalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de accord cu decizia Curţii Constituţionale.” Însă, în cazurile în care legea a fost declarată neconstituţională în ansamblu, obligaţia de punere în acord cu decizia Curţii Constituţionale nu subzistă", se arăta în sesizarea înaintată de grupurile parlamentare PNL şi USR către CCR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici