USR va depune o moţiune simplă împotriva lui Tudorel Toader, după ce ministrul a cerut revocarea lui Kovesi

USR va iniţia o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, după ce Tudorel Toader a cerut revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, precizând că membrii Uniunii au demarat deja discuţii cu alţi parlamentari.

288 afișări
Imaginea articolului USR va depune o moţiune simplă împotriva lui Tudorel Toader, după ce ministrul a cerut revocarea lui Kovesi

USR va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Tudorel Toader, după ce a cerut revocarea lui Kovesi

„USR consideră că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a încălcat toate principiile democratice şi ale statului de drept prin declaraţia publică de aseară, 22.02.2018, când a anunţat că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, fără să ofere motive juridice bine fundamentate, în acord cu Legea 303/2004, cea care reglementează motivele şi condiţiile în care se poate cere revocarea unui procuror şef al DNA. A afirmat aseară că această decizie se bazează pe un raport minuţios întocmit, pe care îl va posta pe site-ul Ministerului Justiţiei, pentru informarea mass-media şi a opiniei publice. Până la această oră, raportul nu a fost încă publicat şi nimeni nu a avut acces la el”, potrivit unui comunicat de presă.

În documentul citat se precizează că, printre motivele pentru care va fi depusă moţiunea împotriva lui Toader, se numără faptul că acesta s-a substituit autorităţii CSM, prin faptul că s-a referit la anchetarea OUG 13 de anul trecut, când Consiliul Suprem al Magistraturii a decis că procurorii au acţionat corect.

„A făcut aprecieri la dosarul Belina, care este un dosar în curs. Este un fapt grav ca ministrul Justiţiei să facă aprecieri pe un dosar în curs de soluţionare. Toader a spus că Laura Codruţa Kovesi a contestat autoritatea CCR, pentru că a invocat fapte care nu mai pot fi investigate, pentru că CCR a dezincriminat o parte a abuzului in serviciu. Aceasta este un fapt, nu o contestare din partea şefei DNA”, susţine USR.

De asemenea, un alt motiv invocat de formaţiune este că Toader a acuzat-o pe Kovesi pentru delict de opinie, deoarece aceasta a acordat interviuri unor publicaţii străine.

„Tudorel Toader a vorbit şi despre arestări ilegale. Nu ştim ce probe are în acest sens şi cum a ajuns la această concluzie foarte gravă. Dar ministrul se substituie aici unei instanţe judecătoreşti, deoarece judecătorii sunt cei care dispun măsura arestului, nu procurorii. Astfel că nu vedem niciun motiv pentru care acestea să i se impute şefei DNA”, spune USR.

Liderul USR, Dan Barna, a transmis că speră ca acestui demers să i se alăture întreaga opoziţie.

"Este un instrument democratic pe care îl avem la îndemână ca partide parlamentare. Nu e momentul niciunui orgoliu politic, e una din cauzele care ar trebui să ne unească pe toţi, în baza mandatului primit de la oamenii care ne-au votat să le apărăm interesele, nu să protejăm infractori”, a susţinut Barna.

Tudorel Toader a cerut joi, în urma prezentării raportului privind managementul la DNA, declanşarea procedurii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA, solicitarea fiind transmisă către CSM şi preşedintelui României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici