Joe Biden, primit la Guvern de premier: SUA sunt gata să acorde României ajutor pentru a-şi asigura independenţa energetică

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a fost primit la Palatul Victoria de către premierul Victor Ponta. Statele Unite ale Americii sunt gata să acorde României ajutorul necesar pentru a-şi asigura independenţa energetică şi a acoperi resursele care în prezent depind de Rusia, a declarat vicepreşedintele SUA, Joe Biden, după discuţia cu premierul Victor Ponta.

1502 afișări
Imaginea articolului Joe Biden, primit la Guvern de premier: SUA sunt gata să acorde României ajutor pentru a-şi asigura independenţa energetică

Joe Biden, primit la Guvern de premier (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Declaraţiile lui Victor Ponta:

Declaraţiile lui Joe Biden:

  • Apreciez dedicarea pe care o arătaţi faţă de prietenia româno-americană.

  • Am vorbit despre colaborarea între SUA şi România. SUA se dedică cu multă încredere relaţiei dintre cele două ţări. Securitatea naţională şi cea a energiei sunt inseparabile în această parte a lumii. Consider că piaţa de energie europeană trebuie să fie sigură, diversă şi interconectată.

  • Securitatea naţională şi cea energetică sunt inseparabile în această parte a lumii. Trebuie să ne asigurăm că Rusia nu va mai putea să continue să-şi folosească resursele energetice şi dependenţa ţărilor europene de aceste resurse ca o armă împotriva oricărui stat din regiune. Din acest motiv, credem că dezvoltarea unei pieţe energetice europene foarte sigure, diverse şi interconectate este pasul important următor de iniţiat pentru colegii noştri europeni în cadrul proiectului larg de integrare economică. Sprijinul nostru este binevenit, iar noi suntem gata să oferim asistenţă, pentru că deţinem ceva expertiză în acest domeniu, dacă se doreşte

  • Noi suntem gata să asigurăm ajutorul necesar pentru dezvoltarea conductelor petrolifere din România.

Biden a coborât din maşină după ce a aşteptat circa două minute, timp în care agenţii s-au asigurat că a fost format un perimetru de securitate. În acest interval, membrii delegaţiei şi presa americană au coborît din maşini şi s-au îndreptat spre holul de onoare.

"Bine aţi venit la Bucureşti, este o vreme plăcută!", i-a spus Ponta, la întâmpinare, oficialul american răspunzând: "Da, este foarte frumos !".

Oficialul american a venit la Guvern de la Palatul Cotroceni, unde s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu.

Marţi seara, premierul Ponta a afirmat că îi va spune vicepreşedintelui SUA că România vrea continuarea asigurărilor concrete de securitate a teritoriului, dar şi independenţă energetică cu tehnologie şi investiţii americane, astfel încât să nu mai fie nevoită să importe gaze direct din Rusia.

El a precizat totodată că va ridica şi problema eliminării vizelor pentru românii care vor să călătorească în SUA.

Vicepreşedintele american a ajuns marţi după-amiază la Bucureşti, împreună cu soţia sa, pentru o vizită oficială de două zile, tema centrală fiind situaţia regională, alături însă de alte subiecte de actualitate, precum relaţiile economice bilaterale, securitatea energetică, dar şi combaterea corupţiei şi întărirea instituţiilor democratice româneşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici