Decizia SUA a fost anunțată joi, la două săptămâni după ce șeful juntei aflate la putere în Myanmar l-a lăudat pe președintele Donald Trump și a cerut o relaxare a sancțiunilor. Human Rights Watch a numit măsura „extrem de îngrijorătoare” deoarece sugerează o schimbare majoră în politica SUA față de armata din Myanmar, care a răsturnat un guvern ales democratic în 2021 și este acuzată de crime împotriva umanității și genocid, potrivit Reuters.
„Decizia va provoca o profundă îngrijorare în rândul victimelor armatei din Myanmar și al tuturor celor care au luptat și au pledat pentru revenirea la o guvernare democratică în Myanmar”, au transmis reprezentanții organizației.
În scrisoarea trimisă pe 11 iulie, generalul aflat la putere în Myanmar, Min Aung Hlaing, i-a solicitat lui Trump și reducerea taxei vamale de 40% pentru exporturile țării sale către SUA. Generalul a mai transmis că este gata să trimită o echipă de negociatori la Washington, dacă i se solicită. De aceea, experții cred că decizia americanilor are un scop economic.
Myanmar este una dintre principalele surse de minerale rare utilizate în industriile de apărare, auto și de înaltă tehnologie. Asigurarea aprovizionării cu minerale este un obiectiv major pentru administrația Trump în competiția sa cu China.
Majoritatea minelor de pământuri rare din Myanmar se află în zone controlate de Armata de Independență Kachin (KIA), un grup etnic care luptă împotriva juntei. Mineralele extrase sunt procesate în China, aceasta având o bună colaborare cu KIA.