Voicu: Ar accepta Boc sau Vlădescu să stea o lună în lagăr şi să primească 10.000 euro despăgubire?

Liberalul Mihai Voicu susţine, într-o postare pe blog, că despăgubirea foştilor deţinuţi politici este o chestiune ce ţine de morală fundamentală, nu de criză şi îi întreabă pe Emil Boc şi Sebastian Vlădescu dacă ar fi de acord să petreacă o lună în lagăr şi să primească 10.000 de euro despăgubire.

26 afișări
Imaginea articolului Voicu: Ar accepta Boc sau Vlădescu să stea o lună în lagăr şi să primească 10.000 euro despăgubire?

Voicu: Ar accepta Boc sau Vlădescu să stea o lună în lagăr şi să primească 10.000 euro despăgubire? (Imagine: Liviu_Chirica/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a scris pe blogul său că despăgubirile acordate de stat foştilor deţinuţi politici din timpul regimului comunist "ţine de o chestiune de morală fundamentală şi nu de criză".

"În urmă cu ceva vreme, scriam aici despre dublul limbaj folosit în chestiunea condamnării comunismului. Semnalam faptul că partidul celui care a făcut un spectacol în Parlament, dar şi o temă de campanie din lupta anticomunistă stă foarte bine la datul din gură, dar cam atât. Prin reprezentanţii săi din Guvern, acest partid stă mai prost cu partea practică", a scris Voicu pe blogul său.

El a explicat că "există o lege, promulgată cu mare tam-tam, care dă dreptul foştilor deşinuţi politici, precum şi urmaşilor acestora, la o minimă reparaţie morală faţă de ororile prin care au trecut în cei mai duri ani ai represiunii comuniste", fiind vorba despre "acordarea unor despăgubiri, sume pe care aceştia le pot obţine printr-o acţiune în instanţă".

"La vremea respectivă era vorba doar de tergiversări procedurale, de opoziţia vehementă în instanţe a reprezentanţilor Ministerului de Finanţe, la întârzieri care duc la amânări de termene şi altele asemenea. Se pare însă că se trece la o nouă etapă. Aflăm că Guvernul Boc pregăteşe o ordonanţă de urgenţă pentru a limita valoarea acestor despăgubiri la suma de 10.000 de euro", a adăugat liberalul.

El a apreciat că "statele, indiferent de schimbările de regim, sunt responsabile faţă de acţiunile lor abuzive din trecut".

"Iar regimul comunist din România, prin faptele sale abominabile, generează o responsabilitate şi o datorie imensă. În timp ce zeci de torţionari comunişti, chiar dacă acum la o vârstă înaintată, sunt bine-mersi, statul îi consideră acum pe victimele acestora nişte potenţiale surse de pagubă la buget. Ar fi de acord Boc, Vlădescu sau cine o fi avut această idee să stea într-un lagăr, în condiţiile din 1950-1955, nu cinci ani, nici măcar un an, ci o singură lună şi apoi să primească despăgubiri de 10.000 de euro?", a mai scris Voicu.

Guvernul a limitat, prin ordonanţă de urgenţă, la 10.000 de euro despăgubirile pe care instanţele judecătoreşti le pot acorda unui deţinut politic din perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie1989, plafon care este redus la jumătate în cazul urmaşilor de gradul I.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici