Vosganian: PNL nu va putea evita discuţia legată de colaborarea lui Voiculescu cu Securitatea

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat că respinge ideea demisiei în bloc a conducerii PNL, dacă se dovedeşte că Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea, idee avansată de Marius Oprea în urmă cu o zi, adăugând însă că probabil o discuţie pe acest subiect nu va putea fi evitată în PNL.

35 afișări
Imaginea articolului Vosganian: PNL nu va putea evita discuţia legată de colaborarea lui Voiculescu cu Securitatea

Vosganian: PNL nu va putea evita discuţia legată de colaborarea lui Voiculescu cu Securitatea (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Varujan Vosganian a declarat, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că principiul răspunderii colective a fost respins de Curtea Constituţională când s-a pus problema lustraţiei şi, din acest punct de vedere, nu vede de ce ar trebui să demisioneze în bloc conducerea PNL, dacă se dovedeşte că preşedintele fondator al PC (formaţiune cu care liberalii au încheiat o alianţă), Dan Voiculescu, a colaborat cu Securitatea.

"Atunci când am discutat Legea lustraţiei, s-a pus în discuţie dacă putem face o răspundere colectivă a unei categorii, adică toţi care au avut o anumită funcţie sunt pasibili de astfel de consecinţe. Acesta a fost şi punctul vulnerabil al acestei propuneri legislative, a fost respinsă de Curtea Constituţională pe acest motiv. (…) Dacă nu a funcţionat răspunderea colectivă în ce priveşte categorii sociale, nu poate funcţiona nici în ce priveşte colaborarea. Dacă un partid întreg trebuie să se desfiinţeze dacă un membru de partid este găsit colaborator cu Securitatea sau dacă o conducere întreagă trebuie să demisioneze că a încheiat un act cu un alt partid, în care este un astfel de om - eu cred că mâine va trebui să luăm lucrurile de la început în România", a spus Vosganian.

Vicepreşedintele PNL a spus că el, personal, este într-o situaţie delicată în ceea ce priveşte subiectul Dan Voiculescu, întrucât nu este în relaţii amicale cu acesta.

"Eu sunt într-o situaţie puţin delicată, raporturile mele cu Dan Voiculescu par a nu fi dintre cele mai amicale, eu de două luni, de când am votat împotriva alianţei cu PC, am interdicţie de a apărea la Antene, nu oficială, dar a funcţionat", a spus el, precizând că a fost vorba de contramandări ale invitaţiei sale la diverse emisiuni, pe motiv că s-a schimbat tema.

"Eu, personal, sunt în proces cu editura domnului Voiculescu, mi-a înscenat simulacrul de colaborare cu spionajul românesc în 2006 şi nici până azi nu am primit scuze, că dovezi nu avea de unde", a spus Vosganian.

Potrivit lui Vosganian, chestiunea legată de subiectul colaborării lui Dan Voiculescu cu Securitatea, care ţine doar de propria conştiinţă, nu va putea fi evitat totuşi în PNL.

"Fiecare om este pus în faţa propriei conştiiinţe să decidă, însă probabil că nici în PNL nu vom putea evita o discuţie pe această temă. Asta cu demisia în bloc a conducerii PNL este o exprimare nărăvaşă, dar ideea de a ne face pe noi părtaşi, din PNL, la ce se întâmplă în alte partide nu este cea mai corectă", a spus el.

Vosganian a precizat că nu va accepta să fie "sacrificat" pentru presupusa colaborare a lui Dan Voiculescu cu Securitatea, cum a sugerat Marius Oprea.

"Există o insulă în care animalele, un fel de nutrii, când se înmulţesc, unele dintre ele se duc şi se sinucid, ca celelalte să supravieţuiască. Este un gest de sacrificiu colectiv. Eu nu cred că noi, liberalii, suntem îndeajuns de mulţi ca unii dintre noi să se ia de mână şi să se înece singuri ca alţii să meargă înainte. Eu am intrat pe poarta cea mare în 1990. Am ieşit din puşcărie ca să facem lumea asta nouă. Cel care dormea în pat cu mine avea canadiana plină de sânge şi nu mai avea dinţii din faţă, zdrobiţi cu patul puştii. Eu am fost în camerele de tortură ale Securităţii. Astfel încât nu permit nimănui, nici domnului Oprea, nici altcuiva, să facă cu mine fotografie de grup în acest fel. Eu fac fotografie, mă aşez în fotografii de grup, dar în asta, nu", a conchis el.

Varujan Vosganian a fost prezent la Târgu Mureş pentru a-şi lansa volumul "Cartea şoaptelor".

În 5 februarie 2010, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a constatat că Dan Voiculescu a avut calitatea de colaborator al fostei Securităţi, iar acesta a contestat decizia la instanţa supremă.

Într-un interviu pentru Hotnews, Marius Oprea afirma că nu va demisiona din PNL, dar îi cere lui Crin Antonescu să facă acest gest.

"Să demisioneze conducerea. Nu plec din PNL. Să îşi dea ei seama că au fost tâmpiţi când s-au asociat cu securiştii. Pentru că asta au făcut. Fiindcă e vorba aia: «te faci frate cu dracul până treci puntea». Însă, mi-e teamă că această frăţie cu dracul nu va duce spre o cale bună. PNL-ul îşi pierde identitatea prin aceste tipuri de alianţe bătând palma cu tot felul de activişti şi securişti", spunea Marius Oprea, care a fost de părere că alianţa liberalilor cu PSD şi PC va reprezenta evaporarea dreptei autentice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici