Wikileaks: Ambasada SUA - Monica Macovei, un contact al ambasadei de mult timp; Chiuariu ar fi cerut CE scoaterea evaluărilor pozitive la adresa DNA din raport

Monica Macovei le-a spus diplomaţilor SUA înainte de a pleca la Skopje că ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, ceruse CE să scoată din raportul de monitorizare din 27 iunie 2007 orice exprimare pozitivă la adresa DNA, potrivit unei telegrame atribuită Wikileaks şi publicată de "Jurnalul Naţional".

1128 afișări
Imaginea articolului Wikileaks: Ambasada SUA - Monica Macovei, un contact al ambasadei de mult timp; Chiuariu ar fi cerut CE scoaterea evaluărilor pozitive la adresa DNA din raport

Wikileaks: Ambasada SUA - Monica Macovei, un contact al ambasadei de mult timp; Chiuariu ar fi cerut CE scoaterea evaluărilor pozitive la adresa DNA din raport (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

În telegramă, diplomaţii americani precizează că Monica Macovei a fost un contact al ambasadei din Bucureşti de mult timp şi este printre cei mai populari oficiali din România deşi este foarte nepopulară în rândurile celorlalţi oficiali.

"Într-o întâlnire pe care a avut-o la ambasadă la 29 iunie (2007 - n.r.), fostul ministru Monica Macovei - care a părăsit România la 1 iulie (2007 - n.r.) pentru un post de consilier anticorupţie, plătit de Marea Britanie, pentru prim-ministrul al Macedoniei - a rezumat situaţia actuală din România ca una care «nu merge bine». Ea a spus că principala ei îngrijorare priveşte Direcţia Naţională Anticorupţie, şi anume dacă aceasta «va rămâne aşa cum este».

Ea a spus că este «intenţia Guvernului să-i schimbe pe procurorii de top» şi a confirmat că ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, ceruse Comisiei Europene să scoată din raportul de monitorizare din 27 iunie orice exprimare pozitivă la adresa DNA", se arată în telegrama citată şi datată 6 iulie 2007.

Nota diplomatică mai arată că Macovei "era sceptică" privind faptul că CSM va elabora un raport imparţial asupra activităţii DNA, indicând că "ar putea exista aranjamente" pentru a-l susţine pe Chiuariu în încercarea acestuia de a-l demite pe Doru Ţuluş, "procuror cheie în combaterea corupţiei".

"Macovei a mai spus că se întâlnise cu fostul ministru PSD al Justiţiei Cristian Diaconescu la 27 iunie. Ea a spus că acesta confirmase că vicepreşedintele PSD şi strategul politic Viorel Hrebenciuc împreună cu liberalii plănuiseră distrugerea DNA în timpul suspendării de o lună a preşedintelui Băsescu. Macovei a mai spus că liberalii plănuiau înlocuirea conducerii DNA prin comasarea acesteia cu DIICOT - o agenţie în care Macovei nu are încredere", se arată în nota diplomatică.

Diplomaţii americani au mai spus că Macovei a povestit că se confruntase frecvent cu chestiuni discutabile pe perioada în care făcuse parte din Cabinetul Tăriceanu. Ea a oferit şi câteva exemple. Astfel, ea a spus că, "în februarie 2007, Guvernul României a suspendat legea insolvenţei pentru 28 de companii, salvându-le pe acestea de la faliment şi oferindu-le ajutor de stat administratorilor pe care Macovei îi descria mai degrabă potriviţi pentru a face obiectul unor investigaţii judiciare".

Tot Macovei a spus că "s-a opus deciziei Guvernului de redeschidere a magazinelor duty-free la graniţele cu statele non-UE despre care a spus că fac contrabandă şi nu au un scop legitim".

Macovei le-a mai spus diplomaţilor americani "că exista o lege specială legată de achiziţiile militare care era mai permisivă în adaptarea specificaţiilor pentru anumite companii. A precizat că a trebuit să intervină de trei ori legat de un astfel de contract militar pentru că era evident că «specificaţiile erau scrise pentru a direcţiona fondurile către o anumită companie». Macovei s-a arătat suspicioasă şi faţă de Romtehnica despre care a spus că: «ar trebui să dispară» din moment ce «totul trece prin ea»".

"În ceea ce priveşte ANI, care acum este creată, Macovei a răspuns: «O urăsc», notând că potrivit legii Agenţia este subordonată Senatului în loc ca senatorii să fie subiectul supravegherii Agenţiei", se mai arată în telegramă.

Macovei le-a mai spus diplomaţilor americani că în pofida unor "decizii recente ale Curţii Constituţionale care îi favorizau pe preşedintele Băsescu şi pe ea înseşi, era fundamental neîncrezătoare în judecătorii Curţii".

Telegrama diplomaţilor americani de la Bucureşti se încheie cu o notă pentru ambasada de la Skopje, unde Macovei plecase pe post de consilier anticorupţie: "Monica Macovei a fost un contact al ambasadei din Bucureşti de mult timp şi este printre cei mai populari oficiali din România deşi este foarte nepopulară în rândurile celorlalţi oficiali. Mai mult decât oricare alt oficial român, Macovei este creditată ca fiind cea care a bătătorit drumul pentru aderarea cu succes a României la UE în ianuarie (2007 - n.r.). Va oferi cu plăcere sfaturi directe Guvernului macedonean şi ar trebui să devină un bun aliat al ambasadei din Skopje în reformele anticorupţie. Sperăm că vocea ei va fi auzită în continuare în România în timpul misiunii sale la Skopje".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici